”Hur skyddar vi oss mot fascismen?”, frågar Tomas Hemstad i en krönika i Aftonbladet (9/1).

Hur bekämpar vi den när den vältrar eller nästlar sig in, om det så är i Kapitolium eller i en tevesoffa på bästa sändningstid?

På SVT:s ”Min sanningfår Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson frågor om viktproblem, stress och rasistiska hot mot hans flickvän.

Frågorna vässas något när Karlsson pratar om SD:s kultursyn, men inte tillräckligt för att det ska bli begripligt för tittaren eller obekvämt för gästen.

Kulturen påverkar allt, säger Karlsson, hur vi tänker och känner, hur vi beter oss mot varandra, hur ekonomin fungerar, och vad vid är lojala mot. Det vi ska vara lojala mot är familjen och nationen, kulturens uppgift är att stärka traditionella ideal.

Karlsson vill göra upp med kulturrevolutionen från -68, när allt skulle ifrågasättas. ”Den stora vänstervågen fortsätter och man vet inte var den ska sluta.”

Sverigedemokraternas kultursyn vill avhumanisera. Inget ska få riva upp, ifrågasätta, få oss att känna, tänka, få nya perspektiv.

Anna Sanvaresa

Nä, var ska det egentligen sluta? SVT har framgångsrikt gnuggat bort den vänsterstämpel som de fick från högerpopulister för ett decennium sedan.

Rapportens omslag med ett foto av Andras Molnar monterat över.

”Varför vill vi ha det så här?”

Kultur

SD är med överallt. I Aktuellt (11/1) får Jimmie Åkesson kommentera Trump: Även om Trump saknar ”sådan kvalitet som förknippas med mänskligheten, som till exempel empatisk förmåga” så föredrar Åkesson Trump framför ett ”vänsterliberalt” styre.

Säkerhetspolitiken är det viktigaste. Det vill säga: Gränser, deportationer. Det vill säga: Inhumant bemötande av människor i skyddsbehövande situationer. Det vill säga: Omänsklighet.

Hemstad skriver: ”Gatans högerextremister flyter in i republikanerna som en gång i tiden nazi-skinnskallarna in i Sverigedemokraterna. Och om de lagskärpningar som Biden efterfrågar för att bekämpa ’domestic terrorism’ blir verklighet, är det vänstern, anarkisterna, urinvånarna och minoriteterna som kommer att utsättas för dem.”

Ord är inte bara ord, ord manar till handling – det är inte minst händelsen i Kapitolium ett exempel på, om ord och handlingar förtrycker och förintar blir det hotfullt och farligt. 

Sölvesborg är en teststation. SD måste ta till mer radikala metoder om de ska göra kulturen lika inhuman som deras asylpolitik.

Anna Sanvaresa

Sverigedemokraternas kultursyn vill avhumanisera. Inget ska få riva upp, ifrågasätta, få oss att känna, tänka, få nya perspektiv.

Nille Thorsell: ”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

Debatt

Sölvesborg är en teststation. SD måste ta till mer radikala metoder om de ska göra kulturen lika inhuman som deras asylpolitik, till exempel bränna böcker, beslagta konst, straffa och fängsla kulturutövare som hotar omänskliggörandet.

Om vi ska tala om en vänstervåg bör vi också tala om en medmänsklighetsvåg, och om vi utgår från vad vi ser i media och i opinionsmätningar så ser verkligheten annorlunda ut.

Det som sköljer in över oss är fascismen, och illustreras av att en rasist med nazistisk bakgrund bjuds på kakor i en tevesoffa.

Skapande är fantasi, fantasi ger empati.

Om vi återkommer till frågan om hur vi skyddar oss/kämpar mot fascism så går det på den kulturella arenan ännu att skriva och göra konst om vad ett kapitalistiskt-fascistiskt-patriarkalt samhälle gör mot oss människor.

Vi behöver skapa mot fascismen mer än någonsin förr. Vända deras ”entartete kunst” emot dem.

Anna Sanvaresa

Anna Sanvaresa, författare och debattör

Bild: Privat