Stödkrage rekommenderas för alla SD-are. Nu är det tvära kast från Racer-Jimmie vid ratten och Oscar Sjöstedt, SD:s skuggfinansminister, på kartläsarplatsen!

Nyss var SD bäst i klassen på åtstramningspolitik. Oscar Sjöstedt reserverade sig i den statliga utredningen av finanspolitiken när övriga riksdagspartier ville sänka kravet på överskott i offentliga finanser från 1 procent av BNP till 0,33 procent.

Statsskulden skulle krympas till varje pris enligt den gamla vanliga ”logiken” – bättre att svälta ihjäl nu så vi kan leva sen.

Nu är det tvära kast från Racer-Jimmie vid ratten och Oscar Sjöstedt, SD:s skuggfinansminister, på kartläsarplatsen.

Johannes Regell

Nu, efter några års ytterligare nedskärningar och åtstramningar, verkar SD-topparna – åtminstone delvis – ha fattat galoppen.

Att man, som vi sagt i alla tider, inte kan strama åt statsbudgeten utan väldigt allvarlig underfinansiering av välfärden som följd.

Något vi ute i landet är allt för medvetna om genom allt sämre välfärd och sönderfallande infrastruktur.

Kartläsar-Oscar säger nu åt Racer-Jimmie att väja för välfärdskraschen och ta in på lilla nedskärningsslingan istället för den stora.

”Sluta tok-amortera på statsskulden och släng åt kommunerna 30 miljarder i några år”, tipsar Kartläsar-Oscar.

”Låt gå”, säger Racer-Jimmie, lägger om ratten och sladdar vilt.

Om chefen vill att Jimmie ska svänga åt ett annat håll igen, då svänger han. Det har vi sett förr.

Johannes Regell

Vi som står och tittar på det svajiga ekipaget välkomnar förstås alla väjningar bort från kursen mot välfärdskraschen. Men vi hoppas inte för mycket. 

Snart kan Racer-Jimmie få samtal från chefen och ägaren till Rally-stallet SD – Jacob Wallenberg. Och om chefen vill att Jimmie ska svänga åt ett annat håll igen, då svänger han. Det har vi sett förr.

Vi hoppas dock att SD kan hålla sin vänsterkurs längre än till årsskiftet.

Håll i hatten och på med stödkragen, här svänger det fort och hårt!