Porträttbilder på Michael Clysén och Richard Damberg monterade över en bakgrund. Bakgrunden: En person i kostym och slips håller i en miniräknare, med ett diagram med fallande kurva monterat över

Covid-19

Konkurserna i elbranschen – så många är de där du bor

Nyheter

– Det är en blygsam siffra. Men man ska tänka på att i vår bransch så ligger vi ofta sent i en cykel, så när arbetslösheten börjar öka, vilken den gjort nu en tid, så märker inte vi det, kommenterar förbundets andre vice ordförande Pontus Boström.

Han varnar dock för att siffrorna kommer att öka.

En tecknad person i bygghjälm, med ledsen mun och en tankebubbla med frågetecken i

Verktygslådan

Varslad – vad gör jag nu?

Så funkar det

– Skälet till att vi i början inte märker av en allmän ökning av arbetslösheten är att våra medlemmar ofta arbetar på projekt som löper på och tar slut efter några månader eller något år, och det är inte förrän projekten börjar ta slut som företagen varslar om uppsägning.

Antalet medlemmar i Elektrikernas a-kassa har ökat under året. I januari var antalet 28 398.

I juli hade medlemmarna ökat till 30 319 stycken.

Ett diagram över artikelns innehåll
Sedan februari i år, innan Corona-pandemin gjorde sitt intåg runt om i världen, har arbetslösheten bland medlemmarna i Elektrikernas a-kassa ökat från 1,4 procent till 2,67 procent. I diagrammet: Antalet personer som fått ersättning av Elektrikernas a-kassa under varje månad.
Ett diagram över de olika a-kassornas arbetslöshets-siffror
De olika a-kassornas siffror, kvartal för kvartal.