Compare-It tar marknadsandelar bland de stora Smartahem-jättarna.

Nyligen var det inflyttning i 54 nyproducerade lägenheter i BRF Prostkvarnen i Jönköping. Det är Compare-It:s första kontrakt med Riksbyggen, och här har deras nya system kallat Smart Homeline installerats som standard. 

– Det är ett svenskutvecklat system som även produceras i Sverige, främst riktat mot nyproducerade lägenheter och villor, säger Martin Strandqvist. 

Systemet är trådbundet 230 V och styrs via en modul i centralen med utgångar till/från eller dimmer.

Det var ett kul jobb faktiskt. Vi matade rummen med ett 20 mm rör med sju tråd som standard. Därifrån sydde vi ihop det inne i rummet.

Fredrik Westlund, montör på Gränna Eltjänst

Systemet anpassas i olika storlekar beroende antal rum och funktioner. Modulen kommer färdigmonterad och programmerad i centralen och redo för WIFI-anslutning. 

De här lägenheterna har en grundprogrammering som innefattar all belysningsstyrning, hemma-bortaknapp med avstängning av vatten, spis och ugn, internt brandlarm som bryter spis och tänder upp belysning med blink vid utgångarna med mera.

Pushnotiser i telefonen och scenarior innefattas också och ytterligare tillval kan göras av kund.

Martin Strandqvist
Martin Strandqvist, Compare-Its grundare.

Fredrik Westlund på Gränna Eltjänst var ledande montör på bygget som gjordes med gammal hederlig valvgjutning och platsformade väggar.

– Det var ett kul jobb faktiskt. Vi matade rummen med ett 20 mm rör med sju tråd som standard. Därifrån sydde vi ihop det inne i rummet, säger han.

Den lösningen innebär fas, nolla, jord, samt två styrningar från brytare till modul och två tändtrådar tillbaka. Varje lägenhets central kom uppmärkt och färdig.

– I centralen var det klart för inkoppling på modulens utgångar, så installationsmässigt inga konstigheter, säger han.

Inte heller behöver installatörerna sätta sig in i programmering och igångsättning, vilket annars ofta är en tröskel med nya system.

Grundinstallationen ska räcka långt, men då systemet är fast vill vi ha en lösning med trådlösa kompletteringar för framtiden om det skulle behövas.

Martin Strandqvist, Compare-Its grundare

Compare-It:s system finns sedan tidigare med 24 V styrtrådar, men de lanserar nu sitt nya 230 V-system som en förenklad installation då du slipper separera svagström- och kraft. 

Färdigpaketerat och klart är alltså tanken, men till hösten kommer ändå ett antal trådlösa funktioner för att bygga ut i efterhand.

Compare-It trycker på fördelarna i driftsäkerhet med trådade system, men kompletteringar som kräver ny trådning är ett minus.

– Grundinstallationen ska räcka långt, men då systemet är fast vill vi ha en lösning med trådlösa kompletteringar för framtiden om det skulle behövas. Vi kommer i höst med smartplugs till vägguttag, samt olika sensorer och temp- och närvarogivare till systemet, säger Martin Strandqvist.