Tidigare i våras lade S-MP regeringen ett förslag som innebar att de ville att regionala skyddsombud ska få tillträde till arbetsplatser med kollektivavtal, även om facket inte har medlemmar där. 

När riksdagens arbetsmarknadsutskott sammanträdde tidigare i veckan föll förslaget då det inte fick stöd av C, L, M, KD eller SD. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) var arg efter nederlaget och skriver på sin Facebooksida att hon tycker det är förjävligt.

– Om den kris vi är i nu har lärt oss något så är det att det lokala arbetsmiljöarbetet med en nära samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare måste fungera, skriver Eva Nordmark.

Vänsterpartiet gav sitt stöd till regeringens förslag.

– Jag tycker att det är ganska chockerande. Att man inte kan få igenom en så liten med viktig sak som skulle förbättra arbetstagarnas ställning, trots att man gjort så många andra stora eftergifter i januariavtalet, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Arbetet.

Eva Nordmark och Socialdemokraterna kommer fortsätta arbetet att försöka övertyga om behovet att stärka skyddsombuden och förbättra arbetsmiljöarbetet.

– Jag kommer att fortsätta kämpa för våra skyddsombud – deras arbete räddar liv, skriver arbetsmarknadsministern på sin Facebook.