Landet runt: Permitteringarna ökar snabbt
Antalet förhandlingsframställningar om korttidspermitteringar inom elbranschen blir allt fler.
De senaste siffrorna visar att omkring 1 400 lokala förhandlingar om korttidspermitteringar genomförts, och att 180 medlemmar hittills varslats om arbetsbrist.
(Textens ingress uppdaterades med nya siffror 3 april 15.40.)
Michael Clysén, regionombudsman vid Region Mitt, berättar att frågorna från såväl medlemmar som företag har ökat markant.
– Det är frågor som ”vad händer nu?”, ”vad bör vi göra?”, ”vad ska vi göra?”. Det går så fort just nu, så informationen om vilka regler som gäller hinner inte ut till alla. Både medlemmar och företag hör av sig för att få veta mer om vad de här nya reglerna innebär. Men det här förändras ju timme för timme, dag för dag.
Får ni samtal från oroliga medlemmar?
– De är inte oroliga för smittan. Däremot är de oroliga för sin anställning. Samtidigt har vi företag som vill låna in folk.
Johan Hytte är regionalt skyddsombud i VK1. Han uppmanar medlemmar att ställa krav ute på arbetsplatserna, så att städningen sker ordentligt under denna tid.
– Att toaletterna städas ordentligt, att kontaktytorna i bodarna torkas av med desinfektionsmedel, och att jobben planeras så att inte olika yrkesgrupper arbetar så nära varandra.
Han säger att han märker av att många medlemmar är hemma med förkylda barn.
– Vi är lite folk ute på byggena just nu.
Att det är många hemma från jobbet just nu är något Kostas Gakios, huvudskyddsombud på K4 i Stockholm, också märker av.
– Folk tar det seriöst, tänker efter en andra gång. Är man sjuk så stannar man hemma. Vi har 60 procent borta på det bygget jag är på just nu. Man försöker samverka så mycket som möjligt med gubbarna, det är lite sunt förnuft också.
I Region Nord lyfter ombudsmannen Sven Höckert ett annat problem i den nya situationen. Medlemmar som arbetar på företag som gör uppdrag på vårdinrättningar som sjukhus och äldreboenden släpps nu inte in i lokalerna.
– I och med att många offentliga inrättningar stänger dörren för alla utom för sin egen personal, så är det där vi har stött på mest problem. Så en del av vårt folk har inget att göra.
Hans Nilsson, regionombudsman i Region Nord, säger att Corona-situationen slår väldigt olika för olika företag.
– Vi har ett företag som säger upp allihop i stort sett, på grund av att de arbetar på sådana arbetsplatser där de inte kommer in just nu. Samtidigt som vissa företag inte har märkt någonting. Och vi har en firma som nästan bara har jobbat mot Scandic, de varslar nu, för där har det ju tagit alldeles stopp.
I Region Väst är Magnus Kindmark en av ombudsmännen. Han säger att det är många medlemmar, och företag, som hör av sig just nu.
– Om hur det ska tänka, om vad som händer nu. Det är många serviceföretag som lägger varsel.
Peter Mårtensson är ombudsman i Region Syd. Han berättar att Elektrikerförbundets medlemsservice, Kontakten, är överöst av frågor om den nu uppkomna situationen.
– Hela världen förändras, ”jag är hemma och är sjuk, vad gäller?”. Många har en oro inför framtiden, om vad som kommer att ske om en månad. Men just det kan ju vi inte svara på.
Vad ger du för råd till medlemmarna?
– Följ restriktionerna, bilda er en korrekt uppfattning, lyssna inte på alla hobbyexperter.
Mikael Pettersson, Elektrikerförbundets förhandlingschef, berättar att hittills (fredag 27 mars) har omkring 50-talet lokala förhandlingar gällande det nya systemet med korttidspermittering genomförts, och omkring 70 medlemmar har varslats om arbetsbrist.
– Men begärda förhandlingar om permitteringar är många fler och kommer öka mångdubbelt under nästa vecka.
Mikael Pettersson påpekar att det finns vissa åtgärder som måste bockas av innan ett företag kan genomföra en korttidspermittering.
– De lokala fackliga företrädarna går bland annat igenom att innan man gör åtgärder mot sin egen personal, måste man först dra ned på inhyrning och inlåning, och ingen som permitteras ska behöva jobba övertid.
– Och permitteringslönen ska baseras på rätt lön. Inklusive ackordstillägget. Det är superviktigt för oss och våra medlemmar, säger Mikael Pettersson och fortsätter:
– Om nu medlemmarna går ner i lön och företagen ersätts av staten så ska det självklart vara rätt lön det bygger på.
(Intervjuerna ovan genomfördes under veckan 23 – 27 mars).