Det säger Christer Eriksson, installatör på Rådmansö EL AB, som besökte elmässan i Kista.

– Vi åker alltid på mässan häruppe, det är tjänstefel annars, ha-ha. Nä, men allvarligt så är det för att hitta bland annat sådana här grejor, säger han och fingrar på en ny variant av skarvmuff som Ed-Wa presenterar i sin monter.

Det är en delbar/ öppningsbar skarvmuff på längden som viks ihop och låses, förstås, med ett klick.

Bra tänkt och det är sådant här man vill hitta.

Christer Eriksson

Det smarta här är att i båda ändar av muffen passar både 16 och 20 mm:s slang beroende på hur långt in du skjuter slangen. Du kan alltså skarva en 16-slang med en 20-slang vilket, mig veterligen, är unikt (?!). 

Muffen kan också delas på mitten och då användas som införingshylsa med skruvgängor. Tänkt för dosor, elcentraler, kapslingar och liknande. Röret dragavlastas av ”piggar” inuti skarvmuffen.

– Bra tänkt och det är sådant här man vill hitta.

– Annars tittar vi efter nytt på LED-fronten. Vi gör mycket villor, villalösningar och belysningssystem, säger Christer Eriksson.

Småländska Ed-Wa tillverkar plastprodukter till elbranschen och har tillfört en del egna roliga lösningar till branschen. Elektrikern har exempelvis tidigare skrivit om deras valvdosa med löstagbar botten som gör att du kommer åt och kan koppla FQ:n uppifrån valvet redan innan gjutning om du har tid över.

Bild på muffens olika komponenter

Förutom att skarva både 16 och 20 mm slang, eller en av varje sort, kan muffen delas och bli en dragavlastad hylsa med gängor. Tänkt för kapslingar, dosor och skåp.

Detaljbild på komponenterna

– Den här dosan med löstagbar botten finns i flera storlekar djupmässigt. Den här för glespanel har plats för både DCL-uttag och puckar, menar Bengt Lundgren, marknadschef Ed-Wa.

Samma takdosa har man nu tagit fram till glespanel. Löstagbar botten har du kanske inte mycket nytta av där, men Ed-Wa har sett till att utnyttja millimetrarna så att du får mesta möjliga kopplingsutrymme; Plats finns i dosan för nya DCL-uttagen uppåt, och ett par-tre puckar också vid behov då dosan har rejäl bredd invändigt.

På mässan visade man också en ”montageplatta” för infästning av vertikalt inkommande rör på valv.

Både för infästning likt ”valvklossar” i olika storlekar, men också för snygg övergång utan för skarpa böjar i sidled.

Christer Eriksson på mässan

Christer Eriksson, Rådmansö EL, gillade den nya skarvmuffen med multifunktioner från Ed-Wa. Den klarar att skarva från 16 mm till 20 mm och viceversa.

Montageplatta på ett bord.

Den gröna montageplattan är tänkt som hjälpmedel vid gjutna valv där rör går vertikalt.