Den 16 januari 2020 är det åter dags för ett extrainsatt valmöte i Elektrikerförbundet. Då ska efterträdarna till Per-Håkan Waern och Urban Pettersson utses. Till posten som förhandlingschef efter Urban Pettersson finns vid denna tidnings pressläggning endast en kandidat: nuvarande tillförordnade förhandlingschef Mikael Pettersson.

Till posten som förste vice ordförande efter Per-Håkan Waern finns två kandidater: förbundets tidigare arbetsmiljöansvarige Tina Nordling, och El-ettans verksamhetsledare Louise Olsson.

Elektrikerförbundet är i mitt hjärta, och har alltid varit. Det är ju min familj.

Tina Nordling

Tina Nordling lämnade Elektrikerförbundet tidigare i år för att arbeta med Samhallsavtalet på LO. Nu är hon en av två kandidater till posten som förste vice ordförande i förbundet. 

– Då det är många som har hört av sig och önskat att jag ska kandidera så känner jag mig otroligt uppskattad, det är en ära att bli nominerad, säger hon. 

Du tvekade aldrig att tacka ja?

– Jag var lite tveksam i början, men så har folk övertygat mig och lyft det de tycker är bra med mig. Och då kände jag att: vill de verkligen ha mig, och ser de dessa förmågor hos mig, så är det klart att jag ska ställa upp. För Elektrikerförbundet är i mitt hjärta, och har alltid varit. Det är ju min familj. 

Du lämnade förbundet för att börja på LO för bara några månader sedan. Vad säger man där om ditt val att kandidera?

– Jag tog uppdraget på LO för att jag brinner för Samhallsfrågorna, och det gör jag fortfarande. Så det var inte ett lätt val. Men på LO är man van vid sådana här situationer, i och med att man rekryterar från förbunden, och de man rekryterar fortfarande är medlemmar i sina gamla förbund. Det här är inte första gången det har hänt. De säger att de vill ha mig kvar, men att de samtidigt förstår varför jag ställer upp. Men sedan så är det inte säkert att jag är den som går segrande ur det här, och då blir jag lika lycklig över att vara kvar på LO. Jag trivs jättebra här.

Det handlar väldigt mycket om att tillsammans göra förbundet till det vi vill att det ska vara och inte tappa bort vår historia.

Tina Nordling

Om du skulle bli vald, skulle det märkas i förbundets arbete?

– Jag är en lagspelare och en person som vill vara del i verksamheten som sker i förbundet, och det hoppas jag skulle märkas. Det skulle ju vara en ganska ny ledning, och då måste vi sätta oss ned och titta på vad som behöver göras för att leva upp till de beslut som tagits av medlemmarna. I början tror jag inte det blir några stora förändringar utan att vi måste hitta en gemensam färdväg tillsammans med alla i förbundet. Enighet är en stor paroll för mig.

Det verkar inte ha varit så stor enighet i förbundet den senaste tiden?

– Alla människor har ju olika upplevelser om vad som har skett, och det med all rätt, för alla har rätt till sin egen uppfattning. Men jag tror att vi behöver bli tydligare i ledarskapet och samtidigt vara väldigt lyhörda för det som sker runt omkring, för det är ju ändå medlemmarna som det här handlar om i slutändan. Jag önskar att vi alla arbetar åt samma håll.

Hur ser du på Elektrikerförbundets framtid?

– Jag tror vi kan fortsätta vara starka och bli ännu starkare. Det handlar väldigt mycket om att tillsammans göra förbundet till det vi vill att det ska vara och inte tappa bort vår historia. Vi har ett rykte om oss att vara en mycket stabil fackförening med mycket vilja. Det märker jag inte minst här hos LO. 

Meningen med ett fackförbund är att vara en kartell så att vi får bra villkor och löner, det är vårt huvuduppdrag.

Tina Nordling

Vad menar du med stabil?

– Att vi driver medlemmarnas frågor, vi tar strid för dem, vi är inte rädda för det. Det finns en stabilitet i det, att man alltid kan lita på Elektrikerförbundet. Men även att vi står upp för hela arbetarkollektivet, inte bara elektrikerna. Och det tycker jag att vi ska stå kvar vid. Jag är väldigt stolt över det. 

Vilken är den viktigaste frågan för förbundet just nu?

– Framför allt att vi ska ha en medlemskår som är tillräckligt stor för att vi kan ha kvar vår styrka, och driva medlemmarnas frågor. Meningen med ett fackförbund är att vara en kartell så att vi får bra villkor och löner, det är vårt huvuduppdrag. 

Här hittar du alla tidigare artiklar och debattexter som handlar om valet av ny förhandlingschef och förste vice ordförande.

Tina Nordling

  • Ålder: 51
  • Bor: Jakobsberg
  • Bakgrund: Började som elektriker på AEG 1986. När jag slutade hette företaget Bravida, jag jobbade där i 17 år. 
  • Fackliga uppdrag: Klubbstyrelsen på AEG, skyddsombud, huvudskyddsombud, gick ombudsmannautbildningen 2001. Därefter ombudsman på El-ettan, regionchef, central-ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågorna i SEF. I september 2019 LO, med ansvar för Samhallsavtalet. 
  • Varför elektriker? Jag är dyslektiker. Jag fick inte tillräckligt höga betyg för att komma in på det jag verkligen ville: designer. Så det var uteslutningsmetoden. Jag och pappa var och tittade på ett öppet hus inför gymnasievalet. Och då bestämde jag mig för att el, det vill jag syssla med.