Erin står lutad mot en tegelvägg ful av graffiti, klädd i blå t-shirt.

Erin Sullivan arbetar som elektriker på Manhattan.

Erin Sullivan drar upp ena byxbenet och visar vaden. Den pryds av en tatuering. En elektriker. Kvinnlig förstås.

– Det vittnar väl om engagemang, skrattar hon.

Vi träffas på Manhattan i New York. Hon har just avslutat dagens arbetspass i en sexton våningar hög skyskrapa som byggs. Snart ska hon ta tåget norrut en timme hem till fru och barn.

– Jag var 33 år när jag bestämde mig för att bli elektriker. Innan dess jobbade jag med handikappade. Det hade börjat som ett sommarjobb som jag plötsligt insåg att jag hade kvar 17 år senare. Jag tjänade 12 dollar (ungefär 115 kr, reds anm.) i timmen och jobbade 60 timmar i veckan och hade inga förmåner, ingen sjukvård, ingen pension och så vidare.

Hon förstod att ett yrke med ett starkt fackförbund i ryggen var vad hon behövde.

– Jag fick testa att jobba på ett bygge och älskade det, berättar hon.

Erin i halvfigur, stående framför en vägg med graffiti.

Ni kanske har svårt att förstå det i Sverige, men i USA kan det innebära ekonomisk katastrof om man inte har det.

Erin Sullivan, elektriker

Där och då bestämde hon sig för att bli elektriker.

– Genom fackföreningen IBEW fick jag en lärlingsplats. Även den var dåligt betald, 11 dollar i timmen, men det innebar att jag efter lärlingstiden på två år fick plocka ut en examen, en bachelor, utan att det kostade mig något. Dessutom är löneutvecklingen snabb när man är klar. Och, inte minst viktigt, får man sjukvårdsförsäkring, pension och en massa andra förmåner. Ni kanske har svårt att förstå det i Sverige, men i USA kan det innebära ekonomisk katastrof om man inte har det.

Nu tjänar hon 56 dollar i timmen och jobbar 35 timmar i veckan, en riktigt bra medelklasslön.

– Det är bättre än nästan alla jag känner. Faktiskt funderar min vuxna dotters man på att göra samma sak. Han inser nu, när de blivit föräldrar, att det är viktigt med både bra lön och förmåner, berättar hon.

Jobbet i sig tycker hon är toppen.

– Det var roligt från dag 1. Efter ett fackligt möte, där jag lyssnade på en talare, förstod jag hur viktigt fackligt arbete är. Jag är därför numera fackligt ombud på arbetsplatsen och jobbar även med mentorprogram. Jag gillar att hjälpa mina kollegor, oavsett vad det handlar om. Skador, drogproblem, mobbning eller vad det kan vara. Dessutom vill jag se till att vi sköter våra uppdrag bra på arbetsplatserna. Vissa byggherrar är mindre noga, det ska bara gå fort, men vår standard måste vara hög. Det handlar om yrkesstolthet, säger hon.

Tatueringen på Erins vad. En kvinnlig elektriker i röd t-shirt och gul skyddshjälem håller upp en el-sprakande tång.
På ena vaden har Erin Sullivan en stor tatuering, föreställande en kvinnlig elektriker.

Eftersom hela världen vill till Manhattan, i alla fall känns det så, gillar hon att arbeta där.

– Alla elektriker här visar nog stolta sina anhöriga vilka byggnader de varit med och gjort. Har ni förresten sett den nya skyskrapan på 59:e gatan, den smala. Den gjorde jag!

Det finns flera hundra kvinnliga elektriker i New York, men det är ändå en klar minoritet. Bara IBEW Local Union No. 3 i New York har ungefär 13 000 elektriker. Att en av de kvinnliga är fackligt ombud kan sticka i ögonen.

– Någon hade skrivit ”din feta fitta” om mig. Klart jag blir förbannad då. Men det handlar om en person som inte ens vågar säga det till mig. Det fantastiska var att alla andra, 200 man, mina bröder på jobbet, gick samman och stöttade mig och sa att vi ska ta reda på vem det var…

Någon hade skrivit ”din feta fitta” om mig. Klart jag blir förbannad då. Men det handlar om en person som inte ens vågar säga det till mig.

Erin Sullivan, elektriker

Erin Sullivan

  • Gör: Elektriker i New York
  • Tjänar: ”56 dollar i timmen, 35 timmar i veckan.”

Erin Sullivan om…

  • …facket: ”Det finns flera fackförbund för elektriker här. IBEW Local Union No. 3 som jag är med i är gammalt, stort och ganska rikt. Vi har därför bra löner. Tyvärr finns entreprenörer som vill ha elektriker som inte är fackligt anslutna eftersom de är betydligt billigare. Det är viktigt att alla förstår vad facket betyder, både för löner och andra förmåner.”
  •  …pendling: ”Det jobbigaste med att arbeta på Manhattan! Tar tid och är dyrt. De har byggt broar, men tar 20 dollar per dag av oss för att vi använder dem.”
  • …kvinnliga elektriker: ”Vi är flera hundra och vi blir fler och fler, bland annat genom NEW, ett program som försöker få kvinnor att söka till icke traditionella kvinnoyrken i byggbranschen.”