Philippe Requena framför en firmabil.

Efter att ha jobbat på olika kärnkraftverk runt om i Frankrike blev hemlängtan för stark. Philippe Requena återvände till byn Cerbère, där han arbetar som elektriker.

Philippe Requena parkerar sin silverfärgade Citroen på en gata i den lilla byn Cerbère i södra Frankrike. Han har verktyg och utrustning i bilen och arbetskläder på sig, alltså t-shirt och kortbyxor.

Utsikten över det blå Medelhavet är fantastisk.

Medan vi pratar ringer hans telefon flera gånger:

– Jag är ensam elektriker i byn, ursäktar han.

Grannbyn däremot har fyra elektriker, så han är glad att konkurrensen inte är lika stor i Cerbère.

Philippe Requena sitter i den öppna bakdörren på en firmabil.

Tråkigast med jobbet är alla brandkårsutryckningar till sommargäster som akut måste ha hjälp med air condition, tv eller vitvaror.

Philippe Requena

– Varför jag blev elektriker? För att min pappa var det. Jag utbildade mig i gymnasiet, tre år. Idag är det bara två år.

Han ser lite tveksam ut när han säger det sista.

– Som många unga ville jag ut och se annat. Därför började jag jobba på kärnkraftverk. Frankrike har en massa sådana och jag reste runt under flera år och var ungefär ett år på varje kärnkraftverk och kontrollerade bland annat svetsningar. Men sedan längtade jag hem till Cerbère.

Han nickar ut mot havet som för att visa varför.

Dagarna ser numera ganska olika ut. Han lämnar familjen, fru och två döttrar, och ger sig ut i sin Citroen.

– Det handlar om alla typer av eljobb. Det är ventilation, tv-antenner, olika dragningar, kopplingar, vitvaror… Jag gillar att jobba med klimatanläggningar. Numera är det inte så mycket industrijobb eftersom det inte finns så stor efterfrågan på det här. Det blir mest hos privatpersoner och i butiker. Både här och i andra byar eller i städer som ligger nära, som Narbonne och Perpignan. Nyligen gjorde jag allt i nya apoteket i byn.

Hotellet ser ut som hotellet i filmen The Shining och, precis som i filmen, är det stängt på vintern.

Philippe Requena

Han upplever friheten som viktig.

– Den är i och för sig lika för många hantverkare, men elektrikerjobbet är inte lika tungt som till exempel muraryrket. Tråkigast med jobbet är alla brandkårsutryckningar till sommargäster som akut måste ha hjälp med air condition, tv eller vitvaror, konstaterar han.

Vi pratar om facket och för honom är det en självklarhet att vara med.

– Jag är med i CAPEB, som är en organisation för den typ av hantverksyrken som man hittar på byggen. Målare, elektriker, murare, snickare och så vidare. I vår avdelning representerar jag CAPEB mot staten och jag är med och organiserar utbildningar när det kommer nya regler och, tro mig, det gör det ofta i Frankrike.

Han betonar hur viktigt det är med fortbildning, ”för annars får man inte jobb på företag eller åt kommunen, möjligen privatpersoner.”

Plötsligt pekar han upp mot bergsmassivet Pyrenéerna, som börjar där, och berättar om sitt livs märkligaste jobb.

En kväll kom ägaren springande. Vi måste därifrån. Nu, nu, nu.

Philippe Requena

– Ett hotell på 2 500 meter höjd skulle ha nytt kök och nya badrum. Hotellet ser ut som hotellet i filmen The Shining och, precis som i filmen, är det stängt på vintern. Jag, en kollega och hotellägaren åkte dit i slutet av oktober.

Det var snö så de måste åka snövessla upp – bara det ett ovanligt äventyr.

– En kväll kom ägaren springande. Vi måste därifrån. Nu, nu, nu. Ett stort oväder och snöstorm var på gång. Det blev lite panik. Hann vi inte därifrån skulle vi bli insnöade. Vi klarade oss precis. Ägaren sa att han skulle ringa så fort det gick att ta sig dit igen. Samtalet kom i mars…

Philippe tittar ut mot Medelhavet igen som för att visa att han föredrar det framför snö.

Philippe Requena

  • Ålder: 55 år
  • Gör: Elektriker i Cerbère nära Perpignan, Frankrike
  • Tjänar: ”Väldigt olika. 2 000 euro (drygt 20 000 kr) i månaden kanske? Minimilönen på byggen är 1 300 euro i månaden (drygt 13 000 kr) och 80 procent på byggena tjänar ungefär det här nere. Men det finns andra som kan tjäna 5 000 euro (drygt 50 000 kr) i månaden. Erfarenhet och arbetsuppgifter spelar roll. Vi har fem veckors semester.”  

Philippe Requena om…

  • …skador: ”Jag ramlade ner från en stege en gång och bröt tre revben. Det är den svåraste olyckan. Stötar får jag mest hela tiden. Anställda har ingen karens vid skador, vid sjukdom är det en dag, och man får 80 procent av lönen. Men vid arbetsplatsolyckor får man hela lönen.”
  • …kvinnliga elektriker: ”Det var ingen i min klass, det är inga här i närheten men jag har träffat på några på större byggen i till exempel Perpignan.”
  • …jobb i Spanien: ”Det är bara några kilometer till gränsen, men få elektriker jobbar i det andra landet. Regler och normer är för olika.”

Foto: Ola Liljedahl