Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del.

  • Bild: Lena Nyblad

  • Bild: Lena Nyblad

Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del.

James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko.

Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Inte minst många äldre minns de jobbiga åren mellan 1969 och 1982 när Spaniens diktator Franco stängde gränsen. Gibraltar är brittiskt territorium men en självstyrande del – och inte minst genom EU har det fungerat rätt smidigt.

– 99 procent här vill därför bli kvar i EU. Alla former av Brexit kommer ju att innebära krångel med Spanien för oss som lever här, konstaterar James Finlayson.

LÄS ÄVEN: Insourcing: Egen personal gav Uniper mer kraft

Fast rent jobbmässigt är han inte orolig.

– Alla behöver elektricitet, oavsett hur det blir. Jag har ganska mycket kunder här och jobbar bara i Gibraltar. En del kollegor som även gör jobb i Spanien kan påverkas men det gör inte jag.

Han kastades ur skolan när han var 16 år och blev elektriker mer av en slump.

– Jag har ända sedan jag var liten gillat att plocka isär brödrostar och sånt. Genom samhället fick jag en lärlingsplats i fyra år. Jag installerade typ inbrottslarm och gick kurser i Storbritannien. När jag var färdig elektriker bytte jag till en annan firma där jag fick göra större saker, bland annat industrijobb och butiker.

LÄS ÄVEN: Hård press för minimilön i hela EU

Han berättar om jobb åt militären i tunnlarna i Gibraltarklippan, där brittiska flottan har sina saker.

– Dels är det spännande att de förvarar torpeder och annat där, men rent yrkesmässigt var det intressant att hitta lösningar eftersom det är så fuktigt där. I Gibraltar håller dessutom internationella spelbolag till och även jobb åt dem är intressanta eftersom säkerhet och back-up är så viktig i den branschen.

Sedan två år är han sin egen.

– Jag jobbar 50 timmar i veckan. Nu gör jag mycket inspektioner och godkänner andras jobb i privata hus. Jag får göra det tack vare en rätt dyr sexveckorskurs som jag gick i England så det är bra. Ofta har en rörmokare eller snickare sagt att de kan fixa elen också. Många kunder tar dessutom in spanska elektriker som inte kan det brittiska regelverket. Det jag ser är skrämmande ibland men rent jobbmässigt är det ju bra för mig, berättar han.

Lite krångligt och dyrt är att allt material måste beställas från Storbritannien.

LÄS ÄVEN: Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Vi tar en kaffe på Casemate Square, det stora torget. Han hejar på två elektrikerkollegor som är anställda av staden.

– Vi är några elektriker som äter tillsammans här nästan varje dag. För mig är det en viktig social kontakt.

Han drömmer om att flytta.

– Dels är Gibraltar väldigt litet, bara 30 000 invånare, dels är lönerna i till exempel Storbritannien dubbelt så höga. Jag kan också tänka mig att stanna och försöka anställa folk och växa, kanske ge mig in i större byggprojekt, men det är svårt att hitta duktig arbetskraft här. Jag ska erkänna att jag ibland även tänker på att bli anställd igen.

Då är det sociala förmåner som lockar.

– Mina kompisar jobbar 8 till 15 varje dag och får bättre betalt om det är övertid. De har 21 dagars semester. Jag tjänar ju inget om jag är ledig. Jag har inte råd med privat sjukförsäkring så skulle jag, säg, bryta en arm och inte kunna jobba på ett tag är jag nog rätt rökt.

James Finlayson

  • Ålder: 29
  • Gör: Elektriker i Gibraltar
  • Tjänar: ”En bra månad tjänar jag 1500 pund (ca 18000 kr), men det finns andra fördelar med att vara egen. Och vi har bara 10 procent i skatt.”

James Finlayson om…

facket: ”Det finns en mer allmän Workers Union här, ingen specifikt för elektriker. Jag är inte medlem. Mest arbetare på en del stora företag är med. Jag försöker hänga med vad som händer i elektrikerbranschen genom brittiska forum. Där ser jag när jag måste förnya någon kunskap för att behålla min certifiering.”

yrket: ”Jag gillar det tekniska. Sämst är att prata med vissa kunder som bara vill ha billiga och enkla lösningar när jag vill prata mer om säkerhet.”

kvinnliga elektriker: ”Finns inte en enda i Gibraltar.”