• Örjan Öberg är en av de underhållstekniker vid Uniper som arbetar vid vattenkraftverken runt Sollefteå. Foto: Michael Engman

  • Foto: Michael Engman

  • Foto: Michael Engman

  • Unipers anläggning i Hjälta utanför Sollefteå. Foto: Michael Engman

  • Foto: Michael Engman

  • Underhållsteknikerna vid Hjälta kraftverk sköter underhåll 80 meter under jord. Foto: Michael Engman

  • Foto: Michael Engman

  • Patrik Persson är klubbordförande för Elektrikerförbundet på Uniper. Foto: Michael Engman

  • Foto: Michael Engman

  • Foto: Michael Engman

  • Tomas Nilsson och Patrik Persson har båda arbetat vid de svenska vattenkraftverken sedan 1980-talet. Foto: Michael Engman

2019-05-13

Sedan 2014 har Uniper insourcat underhållet av sina vattenkraftverk i norr. De anställda Elektrikern träffar menar att det har inneburit att arbetet har blivit såväl enklare som mer meningsfullt.

– Hittar du någon brist som du tycker bör åtgärdas kan du göra det direkt i dag. Du behöver inte gå omvägen genom beställning, förklarar underhållstekniker Arne Sundberg.

Patrik Persson, Örjan Öberg, Tomas Nilsson och Arne Sundberg började alla arbeta som underhållstekniker vid olika vattenkraftverk på 1980-talet.

Det är en solig eftermiddag några dagar före påsk då vi träffas vid kraftstationen i Hjälta utanför Sollefteå. Med fyllda kaffekoppar i lunchrummet berättar de fyra om hur de under årens lopp varit med om flera ägarbyten – och olika organisationsformer.

Från att varit anställda direkt under ägaren, till entreprenadanställda, och sedan insourcas för att återigen arbeta direkt under ägaren.

LÄS ÄVEN: Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Det var 2004 som de fyra började arbeta tillsammans.

– De totade ihop oss då, säger Patrik Persson, klubbordförande för SEF på Uniper.

Patrik och Örjan kom från gamla Graningeverken, Tomas och Arne från Sydkraft.

Då, 2004, hamnade de fyra kraftverkarna på ett entreprenadbolag som hette Elektro Sandberg. För Patrik och Örjan förändrades arbetssituationen markant. Från att ha varit anställda direkt under ägarna blev de nu entreprenadanställda. Än mer skulle det märkas när nästa ägare gjorde entré: riskkapitalbolaget Altor. De fyra fick nu One Nordic som arbetsgivare. De fortsatte att arbeta som underhållstekniker men arbetssättet blev ett annat.

– Då fick vi samma upplägg som det är i Syd i dag. Fick du ett jobb så skulle det ha ett ordernummer och så skulle allt faktureras på det ordernumret, säger Patrik Persson.

LÄS ÄVEN: Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Vad innebar det praktiskt?

– Jag kunde inte åka hit till Hjälta och göra ett jobb och tro att jag skulle få betalt för det, om jag inte fått beställning på det. Utan det satt en beställare i Sundsvall som skulle godkänna mina jobb. Sedan fanns det ett grunduppdrag att göra det här vardagliga, men så fort det blev något fel eller om arbetsuppgifterna på något annat sätt utökades, då fick man inte göra det, för då fick du inget betalt för det.

– Det är vad det innebär att vara entreprenör. Du måste ha en beställning på varje jobb, säger Patrik Persson och fortsätter:

– Från vår sida blev det så att vi kunde åka hit och ronda och se att det fanns saker vi behövde fixa, men efter vi hade anmält felet var det inte säkert att det var vi som fick jobbet, utan det kunde komma firmor utifrån som fick beställningen, för de kanske var billigare.

Då kunde vi få fara hit och låsa upp åt dem, och släppa in dem som hade fått det jobb som vi hade anmält som fel. Den där känslan vi hade haft tidigare, att det här var våra kraftverk, den försvann ju.

LÄS ÄVEN: Avregleringen kom med ett högt pris

Tomas Nilsson och Arne Sundberg, som båda kom från Syd, hade varit på entreprenad sedan 1995, så för dem var detta att jobba på entreprenad inte lika nytt. Men de märkte en stor skillnad när Uniper 2014 beslutade sig för att insourca underhållet.

– I dag har vi befogenhet att ta egna beslut, naturligtvis inom rimliga gränser, säger Tomas Nilsson och fortsätter:

– Havererar en pump, en motor, eller ett kretskort, så kan vi fixa det.

– Vi har olika kompetenser inom gruppen: el, mek, svets, styr och regler. Så vi hjälps åt. Vi gör mycket jobb internt, säger Patrik Persson.

LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

– I dag är det inte tal om att fråga andra firmor, utan är det eljobb eller mekjobb så gör vi det i regel själva, säger Örjan Öberg och fortsätter:

– Det är lättare att få respons från ägarna i dag. Förut när vi jobbade som entreprenörer hade vi ingen kontakt med ägarna av kraftverket. I och med omorganisationen är det en mellanhand som har försvunnit.

– Det är samma jobb, men det är smidigare och vi känner oss mer delaktiga nu. Det känns mer som att det är våra grejer som vi har ansvar för. Det är roligare, säger Patrik Persson.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Belysningstekniker: Det kan vara livsfarligt ute vid vägen

Belysningstekniker är utsatta för trafikanter som kör fört fort. Att jobba säkert är inte enkelt. Nu efterlyser man ett nytt tänk kring säkerheten. Belysningen är planerad utifrån trafikanterna men för oss tekniker är den inte alltid genomtänkt, säger Robert Kustosik till Sekotidningen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld

En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern. Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna. Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.

Nu har de koll på härskarteknikerna

Man brukar tala om sju olika typer av härskartekniker, sade Ulrika Wiklund, från LO Gävle-Dala, när hon mötte 13 kvinnliga elektriker i Borlänge. En genomgång som tjejerna har frågat efter. Det finns 28 kvinnliga elektriker i VK 21, som omfattar Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. Hälften av dem brukar träffas ett par gånger om året.

Fackligt aktive Stefan blev egen företagare

Stefan Hjerpe Mårtas, är elföretagare i Leksand. Sen 2012 har han kört eget och har i dag sex anställda på Mårtas el. Ska man jobba här då ska man vara med i facket, säger han. Det fungerar bra nu. Jag tror att det är ganska lagom antal. Vi vill inte bli större. Vill bygga på lång sikt, där alla i firman är med på allt. Vi jobbar mest med mindre jobb.

Arvid tog steget över till arbetsgivarsidan

För tio år sedan var Arvid Sjögedahl med och startade upp Unga elektriker, därefter var han under många år ombudsman i Elektrikerförbundet. I dag arbetar han för arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen. Jag har ibland fått höra att jag är lite för arbetsgivarvänlig.

”Jag pratar fortfarande om ’vi’ när jag pratar om facket”

Efter 13 år som anställd, varav de sista åren främst handlade om att arbeta fackligt med bland annat Unga elektriker, blev Johan Olin 2013 arbetsgivare. Det är roligare än att vara anställd, men stressigare. Fast jag jobbar betydligt mindre nu än när jag jobbade fackligt, men det fackliga var också en av de roligaste sakerna jag gjort i mitt liv.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.