Under den årliga studiekonferensen för LO:s studieansvarige var den före detta handbollspelaren och numera instagraminfluencern Linnéa Claeson det stora dragplåstret. 

Under konferensens andra dag intog Claeson scenen på Runö och det stod tidigt klart att hon var en riktig hit hos ca 230 åhörarna. Med hjälp av publiken och anekdoter diskuterade Claeson frågor om porr, sexism och civilkurage. 

Varför tog vi oss inte an den självkritiska blicken och lyfte exempel från vår vardag inom arbetarrörelsen?

Henrik Johansson

Men föreläsningen lämnade mig med många frågor. Vad var syftet? Hur står det till med alla anekdoter som Claeson berättade och vad har vi egentligen betalat för det här evenemanget?

Frågan om syftet kan bara arrangörerna svara på men om det var att inspirera till mod och civilkurage så kanske det hade en poäng. 

Men samtidigt går mina tankar direkt till den kvinna som misshandlades av en tidigare jämställdhetsansvarig inom LO-kollektivet. Hade inte hennes historia varit mer relevant för oss?

Eller någon av alla de handledare för utbildningen ”Om feminism” som kämpar på i en många gånger mansdominerad miljö. Varför tog vi oss inte an den självkritiska blicken och lyfte exempel från vår vardag inom arbetarrörelsen? 

Framförallt hade arvodet inte gått till den mångmiljonindustri som Claeson blivit.

Där budskap om mindre konsumtion, ner med skeva skönhetsideal och mer miljömedvetenhet blandas med smygreklam för både kläder och svindyra hudvårdsprodukter.

Därutöver flygresor till stora influencerpartyn i syfte att ytterligare hetsa unga tjejer om en ouppnåbar livsstil som kretsar kring konsumtion. 

När man skrapar lite på ytan ser man att anekdot efter anekdot inte bara strösslats med lite salt, de har fått ett helt saltkar över sig.

Henrik Johansson

Jag reagerar också på många av de anekdoter som Claeson framför som bevis för att civilkuraget är på nedåtgående trend i Sverige, och att feminister lever under konstant hot. 

Missförstå mig inte, jag har inga som helst problem med att se hur feminism kan vara kontroversiellt för vissa, det har jag sett med mina egna ögon.

Däremot ställer jag mig tveksam till att Claeson blivit omringad av tolv nazister som alla hade kniv. 

Hon påstår sig också fått kvarsittning i skolan för att hon vägrat suddat ut ordet hora som någon skrivit på hennes skåp under högstadietiden.

Och visst, Claeson hade fått ordet hora skrivet på sitt skåp, det kan hennes forna klasskamrater bekräfta.

Däremot har hon inte fått kvarsittning för att hon satt ner foten mot sina lärare av den enkla anledningen att det inte fanns kvarsittning på Claesons skola. 

I Claesons anekdoter utmålar hon ofta sig själv som hjältinnan eller lösningen på problemet.

Henrik Johansson

Faktum är att när man skrapar lite på ytan ser man att anekdot efter anekdot inte bara strösslats med lite salt, de har fått ett helt saltkar över sig.

Inte nog med det, i Claesons anekdoter utmålar hon ofta sig själv som hjältinnan eller lösningen på problemet.

Vilket såklart sedan används som argument för att sälja in nya föreläsningar för mellan 60 000 – 80 000 kronor.

En summa som även LO fått punga ut.  

Jag är övertygad om att feminism, civilkurage och mänskliga rättigheter inte bara behöver försvaras, utan även utvidgas.

Vi har inte vunnit förrän kvinnor slipper fundera över sin säkerhet när de går hem sena kvällar, vilket var en av Claesons bättre poänger under dagen. 

Men jag är lika övertygad om att vi kan göra den poängen utan svindyra externa föreläsare och fantasifyllda anekdoter. 


Henrik Johansson är ombudsman hos Fastighets, grundare av ”Inte rasist, men” och före detta industrielektriker.