Jag är en jobbig jävel som tar upp det här ämnet ännu en gång, jag vet. Men jag kommer inte sluta tjata om det här förrän vi har fått en förändring på riktigt inom branschen.

För om ingen är den jobbiga så händer det inget. Någon måste våga sticka ut lite och lyfta upp problemet för att vi ska få en påminnelse om riktningen. Alla delar inte min åsikt om det här men det struntar jag i.

Jag vill att de ska slippa ta den kampen för jämställdhet som jag kämpar för idag.

Josefine Larsson

Jag vill se en bransch där det är jämlikt och jämställt. Där det är okej att var olika. En bransch där det är okej för vem som helst att jobba, oavsett vart man kommer ifrån, vilket kön eller vilken sexuell läggning man har.

Alla ska vara välkomna och respekterade! Jag kan bara se till mig själv och hur jag har blivit och blir bemött av personer, både på arbetet eller när jag berättar för personer vad jag jobbar med.

Jag får både positiv och negativ respons. De positiva är ju de som får en att känna att jag kämpar för rätt sak. Att jag gör något bra. 

Jag vill att flickor ska våga drömma om att bli elektriker. Jag vill att unga tjejer och kvinnor som väljer att utbilda sig till elektriker ska göra det utan att behöva oroa sig för hur de kommer bli bemötta på grund av sitt yrkesval.

Jag vill att de ska slippa ta den kampen för jämställdhet som jag kämpar för idag. Att det redan ska vara klart när de har bestämt sig för att bli en del av denna bransch. Då ska de aldrig behöva bli ifrågasatta som jag blev, och som jag ibland fortfarande blir.

Bara för att jag är kvinna är jag inte sämre än någon annan i mitt yrke eller på min arbetsplats. Allt handlar om rätt person på rätt plats, så enkelt är det. Det har inget med kön att göra. 

Vi har vissa egenskaper som männen inte har och om man jämnar ut det så kan man ju få ett jäkla bra resultat tror jag.

Josefine Larsson

Vi är alla olika kunniga inom yrket och en del kanske har valt fel, så kan det vara. Men man ska då se till individen och inte etnicitet, kön eller sexuell läggning, utan för vad just den personen kan eller inte kan.

Jag har hört flera gånger att jag inte hör hemma i branschen och att jag inte klarar av detta. Att jag är sämre för att jag är kvinna.

Men jag ser en del fördelar med att vara kvinna. Vi har vissa egenskaper som männen inte har och om man jämnar ut det så kan man ju få ett jäkla bra resultat tror jag. Vad tror du? 

Om det nu är så att jag skulle vara en sämre elektriker bara för att jag är kvinna, är inte du som man då en sämre förälder tänker jag lite spontant?

För kvinnan är gjord för att bära barnet i nio månader, föda det och sen mata det med sin kropp. Vad gör mannen? Förutom att vara med när barnet tillverkas det vill säga.

Det är en hemsk tanke tycker jag, att mannen skulle vara en sämre förälder. Men om man bara tittar på kön så ligger det lite sanning i det. Inte för att jag har de åsikterna men om man ska tänka på hur en del ser på manligt och kvinnligt inom elbranschen, och i andra branscher också för den delen, så stämmer det ju. 

Men vi ska inte tänka så. Vi ska tänka att alla har samma rätt att få vara den man är oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning.

Josefine Larsson

Men vi ska inte tänka så. Vi ska tänka att alla har samma rätt att få vara den man är oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning. Att alla har rätt att få arbeta inom denna bransch.

Tyvärr tror jag att vi har en bit kvar innan vi är där, innan vi har en jämlik och jämställd bransch. Men om vi alla jobbar på att förbättra den med större öppenhet, respekt och acceptans och slutar att ha fördomar tror jag att vi kan bygga upp något fantastiskt. Håller du inte med mig? 

Vi slänger bort de gamla normerna för vad som klassas som manliga respektive kvinnliga yrken. Vi slänger bort normerna om vilka som hör hemma i vår bransch.

Vi skapar något nytt. Något större. Det börjar med var och en. En kan inte göra allt men om alla gör något så kommer det förändras, och jag vet att det inte sker över en natt men lite i taget så är vi snart där.

Tillsammans!