Hur ska du som är tjej klara den här branschen? Det finns fördomar i både skolor och på arbetsplatserna om att tjejer inte passar som elektriker. Det är så dumt.

Fortfarande 2018 är det bara lite drygt två procent av alla elektriker som är kvinnor. Det är så lite att det knappt går att tro att det är sant. Det är ett misslyckande för hela branschen att det ser ut så.

Och det är upp till oss själva att göra något åt det. Genom självkritik i facket, självkritik hos arbetsgivarna, hos yrkesutbildningarna, men också genom att förändra hur det ser ut på arbetsplatserna. Och det måste vi göra tillsammans, allihop.

Det är löjligt att tro att det till exempel skulle vara för tungt för kvinnor att arbeta som elektriker, med tanke på hur tungt det är att arbeta inom vård eller handel, för att ta ett par exempel.

Det är bara gamla, omoderna, föreställningar om vem som ska göra vad som ligger bakom.

Men kan det inte vara motigt ute på arbetsplatserna för kvinnor? Jo, visst. För det mesta inte, men ibland är det så att kvinnor inte bemöts bra. Att hon som vill bli elektriker redan vid utbildningsvalet känner att hon inte blir tagen på allvar, och väljer något annat.

Eller att hon redan på yrkesutbildningen önskar att det var åtminstone en tjej till i klassen. Eller att hon på anställningsintervjun får frågor om hur hon som tjej ska klara jobbet.

Därför har vi jobbat med och pratat om det här i flera år, bland annat tillsammans med byggbranschen och deras Stoppa machokulturen. Men som ett av de mest mansdominerade yrkena i hela Sverige, så måste vi göra mer än så. Vi måste ta ansvar för vår egen bransch.

Kampanjen Upplyst gör vi i Elektrikerna tillsammans med Installatörsföretagen och den ska pågå under många år framöver. Om du inte sett filmen och kollat in webbsidan, gör det nu, och du som har Facebook, visa ditt stöd genom att gå med på sidan, och dela filmen.

För det är en handling du gör inte bara för att göra en bra grej för jämställdheten och för ditt förbund, utan du som elektriker visar också det här: att vara elektriker är att vara stolt över sitt yrke, och att vara stolt över sina kollegor, oavsett kön eller läggning.

Genom att visa att du är med på Upplyst-kampanjen, så är du med och gör yrket med jämställt och välkomnande.

Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen.

Vår yrkeskår ska vara lika jämställd och modern som den är kompetent och yrkesstolt.

Och där är vi inte än. Vi behöver in med mer ljus för att kunna se var det ligger fördomar och skräpar i hörnen, och vi behöver ha ljuset på så att kvinnor kan vara trygga, där man kan vara sig själva även om de bryter mot normerna, och där vi respekterar varandras olikheter.

Det låter som självklarheter, men vi vet ju att vi faktiskt behöver jobba för att komma dit. Och det kommer vi att göra, både på kort och på lång sikt.

Vi hoppas att vi redan inom två år – till 2020 ska ha lyckats ändra fördelningen mellan könen på utbildningsplatserna, så att det ser betydligt bättre ut. 2030 ska vi vara 30 procent.

Och det kan vi göra om vi hjälps åt. Nu vågar vi bryta mönstren, göra upp med fördomarna och skapa en inkluderande och stolt kultur, värdig vårt yrke.