Jag gissar att ni har hört talas om, om ni inte har redan har sett, SVT-dokumentären om artisten Josefin Nilsson. Hon som gick bort alldeles för tidigt, efter vad hennes syster och vänner menar var sviterna av såväl fysisk som psykisk misshandel.

Nu rasar nätet, debattörerna och ledarsidorna mot den man som för 20 år sedan dömdes för misshandeln av Josefin Nilsson. Och det är klart att raseriet ska riktas mot förövaren.

Varje år dödas omkring 14 kvinnor av en man de har en relation till. Förra året, 2018, steg denna siffra i höjden.

Men. Varje år misshandlas tusentals kvinnor av den man de lever ihop med. För vissa kvinnor slutar livet där.

Varje år dödas omkring 14 kvinnor av en man de har en relation till. Förra året, 2018, steg denna siffra i höjden. Då dödades 22 kvinnor av en man de haft eller hade en relation med. Om vi någon gång ska kunna förändra dessa siffror måste det till en attitydförändring.

Och det handlar om er.

Elektrikerförbundets medlemmar är, än så länge, en väldigt homogen grupp. Den består till allra största del av män. Och det är just bland män attitydförändringen måste ske. Machokulturen måste bort.

Det är en överlevnadsfråga, inte bara för kvinnor, utan även för er män.

Bland tyckonomer på högerkanten hånas ofta genusvetenskap som något flummigt och onödigt. Men genusvetenskap är precis vad som krävs för att förändra normer.

För de män som riskerar sina liv på arbetsplatserna på grund av en attityd där allt som har med säkerhet att göra anses som omanligt, för de män som ser det som naturligt att tillgripa våld efter en diskussion i krogkön – och för de kvinnor som lever ihop med män som ser det som manligt att förnedra och gripa till fysiskt våld när kvinnan inte beter sig på det sätt han för tillfället anser vara rätt.

Det hör ihop. Det handlar om en livsfarlig norm som vi måste förändra.

Bland tyckonomer på högerkanten hånas ofta genusvetenskap som något flummigt och onödigt. Men genusvetenskap är precis vad som krävs för att förändra normer.

Att ifrågasätta stereotypa könsmönster, att förstå och sätta blicken på det egna beteendet.

Det är något vi alla behöver. Och det gäller även män i byggbranschen.

Det räcker inte att vi kvinnor skriker oss hesa om en förändring. Ni män måste också finnas där och höja era röster.

De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan.

Tyvärr verkar den vinna mark, det syns inte minst i Kristdemokraternas ökade väljarstöd. Om vi ska kunna bekämpa denna utveckling så måste vi hjälpas åt.

Det räcker inte att vi kvinnor skriker oss hesa om en förändring. Ni män måste också finnas där och höja era röster. Normerna måste förändras. Machokulturen måste bort.

Nu väntar vi på er.