”Vill man något och arbetar hårt för det så lyckas man ofta”, säger elektrikern Vasile Silisteanu från Rumänien. Efter tre år i Danmark har han ett jobb han trivs med och har börjat bli vän med språket.

Efter några år som hantverkare i norra Italien, nära Milano, gick han en kurs för få jobba som elektriker. Det italienska företaget som han arbetade för fick ett stort uppdrag i byggnationen av Köpenhamns Metro.

Spänd packade han väskan för att resa norrut.

– I början verkade allt bra, men sedan började de lura mig och mina kollegor. Företaget behandlade mig varken som en arbetare eller en människa. De tog betalt för boendet, trots att de inte skulle det, och för arbetstillstånd. Jag lurades att betala 600 euro (ca 6 000 kronor) för en försäkring som egentligen var gratis, berättar han och skakar på huvudet.

Företaget behandlade mig varken som en arbetare eller en människa.

Vasile Silisteanu

Någon sa att han borde vända sig till facket.

Han skrattar och minns:

– Facket? Vad är det? Jag visste inte alls. Där jag kommer från finns i och för sig fackförening men blir du medlem får du sparken. Men jag fick bra kontakt med Dansk El-Forbund.

Det är tre år sedan nu.

Språket var ett problem. Då kunde han bara några ord på engelska. Nu pratar han bra engelska och en del danska. 

För han blev kvar i Danmark.

– Facket hjälpte mig så att jag fick mina rättigheter. Jag hade kontakt nästan varje dag ett tag och blev intresserad av att kunna hjälpa andra som är i samma situation som jag var i. Jag var med på den fackliga kongressen och gick kurs för att lära mig om den danska modellen, danska systemet, rättigheter och skyldigheter, minns han.

Förr var jag rädd att förlora jobbet. Nu känner jag mig trygg. Jag har lärt mig hur viktig fackföreningen är och jag betalar till A-kassan.

Vasile Silisteanu

Och på jobbet gick det strålande.

Han blev förman i metrobygget, där ett annat företag tagit över, och nämnde vid något tillfälle att hans dröm var att få jobb i ett danskt företag.

– Jag lägger ner hela mitt hjärta i mitt arbete. Vill man något och arbetar hårt för det så lyckas man ofta. Det är min erfarenhet, säger han.

Den här drömmen var inget undantag.

– Jag träffade i augusti 2018 på kongressen en man som heter Flemming som jobbar på Kemp & Lauritzen, den största installationsfirman i Danmark. Jag bad att få visa vad jag gick för. Om jag inte förtjänade jobbet behövde de inte anställa mig. Det viktiga var att få chansen, säger Vasile.

Jag lägger ner hela mitt hjärta i mitt arbete. Vill man något och arbetar hårt för det så lyckas man ofta. Det är min erfarenhet.

Vasile Silisteanu

Han fick chansen – och tog den.

Nu är han anställd, har köpt ett hus utanför Köpenhamn och går varje dag till jobbet som ett levande exempel på att det faktiskt går att lyckas.

Vasile menar att det kräver hårt jobb men att det går.

– Jag älskar mitt arbete nu. Här har jag trevliga kollegor, inte som på Metrojobbet. Förr var jag rädd att förlora jobbet. Nu känner jag mig trygg. Jag har lärt mig hur viktig fackföreningen är och jag betalar till A-kassan. Jag har köpt en bil och jag känner att jag har mitt liv här – och kan hjälpa min mamma hemma i Rumänien där det är ganska fattigt.

Och bäst av allt…

– Mina två bröder har kommit hit nu och arbetar på ett bemanningsföretag som elektriker. Nästa månad ska de faktiskt vara en månad på just mitt företag.

Vasile Silisteanu

  • Ålder: 32
  • Gör: Elektriker i Köpenhamn, Danmark
  • Tjänar: ”Ungefär 220 danska kronor (ca 330 svenska kronor) i timmen.”

Vasile Silisteanu om…

  • …framtiden: ”Min dröm är att så småningom starta ett eget företag. I Danmark. Mitt liv är här nu.”
  • …utbildning: ”Jag gick kurs i Italien och har sedan sett till att mina papper översatts så att jag nu har en godkänd examen som elektriker även i Rumänien. Nu håller jag på att validerar mina papper här i Danmark och ska komplettera om något måste kompletteras.”
  • …kvinnliga elektriker: ”I Rumänien och Italien har jag inte sett någon. I Danmark finns några. För mig är det konstigt men jag gillar det. Jag har till och med sett kvinnor som är rörmokare!”

”Vill man något och arbetar hårt för det så lyckas man ofta”, säger elektrikern Vasile Silisteanu från Rumänien. Efter tre år i Danmark har han ett jobb han trivs med och har börjat bli vän med språket.