Elettan besöker AB EL och Säkerhet Sörmland ute i Älta, en förort till Stockholm. Bonava NCC bygger ett helt område med trähus med en tydlig ide om hur man bygger både bra och snabbt som passar utmärkt för ackordsmontörerna. 

Husen är i två plan (126 kvadratmeter och ett pris på ca 5 miljoner) och byggs på bottenplatta med förtillverkad WC modul, utfackningsväggar och med platsbyggt tak som monteras på någon dag, därefter tar elektrikerna vid.

LÄS ÄVEN: Uppföljning: ”Fler behöver komma igång med ackordet”

Historien bakom uppföljningen på AB El och säkerhet Sörmland börjar med första kontakten 2014-15 på samma typ av jobb fast på Ekerö, där det blir ett gott ekonomiskt utfall för montörerna i flera etapper med olika ackordslag.

Nu har Elettan träffat Einar och Anton under ca 1, 5 år och killarna är på sin 3:e ackordssedel, överskottet från den första var ca 95 000 kr och den andra på 40 000 kr, man ser en tydlig skillnad mellan sedel ett och två.

Vad beror detta på är en fråga och svaret är att flera montörer som inte är insatta i monteringen försämrar både företagets vinst samt montörernas förtjänst.

Som ackordsuppsökare så har man alltid påpekat just detta; tjänar montörerna bra så är det lika med att företaget tjänar bra, säger Pierre Håkansson ackordsuppsökare i region mitt.

Tomas Jansson förbundskontoret går i genom de nya priserna i ackordslistan 2019 och montörerna nickar gillande vid del 8 och 9 med lättlästa prisrader om apparater och div centraler.

LÄS ÄVEN: Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

Nu står det klart att en etableringsgenomgång kommer att bli upprättad inom kort, där framförallt gångtider och uppstart av ackordsarbetet bevakas. Det är viktigt att avprovningarna finns med på denna, fyller Tomas på med.

Einar och Anton fastslår att ackordet är ett lyft för deras del och att man ser ett stort värde i systemet för montörer och företag.

  • Bild: Privat