• När Michael Ehn skulle bygga ut sitt hus satte sig en granne på tvären. Det hela slutade i rättssalen. Michael Ehn fick hjälp av Elektrikerförbundets juristförsäkring. Foto: Anna Norling

  • Michael Ehn och sonen Liam i vardagsrummet i huset i Storvreta. Foto: Anna Norling

  • Väggen där grannen bytt ut de tegelstenar som hon menar skadats av Michael Ehns utbyggnad. Foto: Anna Norling

Det började med en utbyggnad av huset i Storvreta. Det slutade med rättegång i Nacka tingsrätt. Med sig under rättegången hade Michael Ehn två ombud från Help.

– Två veckor senare ringde min jurist och meddelade att vi hade vunnit målet i sin helhet, berättar Michael Ehn.

Relationen med en av grannarna i bostadsområdet i Storvreta är minst sagt frostig i dag. Men det har inte alltid varit så. Grannsämjan var det inget fel på fram till dess att Michael Ehn beslutade sig för att bygga ut huset. En tillökning i familjen krävde ytterligare utrymme.

Michael sökte bygglov. Kommunen meddelade alla berörda grannar om bygglovet. Inga överklaganden kom in. Den aktuella grannen kom till och med över och sa att ”Det här kommer att bli jättefint”. Så Michael började bygga.

– Vi började med schaktningsarbete för en utbyggnad på 65 kvadrat. Men när vi skulle gjuta bottenplattan kom hon ut och ropade ”stopp, stopp, vänta! Det är mycket bättre om du bygger på framsidan”. Jag svarade att ”det är lite sent nu, och dessutom är framsidan prickad mark.”

LÄS ÄVEN: Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Det här var hösten 2016. Sedan dess har grannsämjan utvecklats till en grannfejd. För efter några dagar knackade det på dörren. Det var grannen med ett krav på drygt 60 000 kronor, som hon menade var kostnaden för de skador Michael åsamkat hennes hus under schaktningsarbetet.

– Jag blev ställd och chockad. Men hon ville inte diskutera. Så jag bestred kravet.

Därefter kom ytterligare krav. Då med underskrift av någon som utgav sig för att vara jurist. Michael gjorde sökningar och fann att grannens ”jurist” egentligen var en företagare i tandborstbranschen. När Michael kontaktade företagaren sade företagaren att han inte längre ville stå bakom kravet.

LÄS ÄVEN: Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Här kunde historien om Michael Ehns utbyggnad av huset i Storvreta ha slutat. Men grannen valde istället att koppla in en riktig jurist som ställde nya krav till Michael.

– Då kände jag att nu är det nog dags att jag också skaffar mig ett ombud. Så då tog jag kontakt med Helps jurister via Elektrikerna. Jag kände att jag var ganska påläst om vilka försäkringar som ingår i medlemskapet. Och någonstans hade jag läst om att man kan få juristhjälp i ett antal timmar.

Enligt grannen hade Michaels husutbyggnad inneburit att tegel och sockel spruckit på hennes fasad. Michaels ombud på Help frågade Michael om han hade några gamla bilder som kunde visa hur hennes fasad sett ut innan utbyggnaden.

– Så jag började leta, och jag vet inte hur många timmar jag lagt ned på det här, men jag satt varje kväll och letade på Facebook och överallt efter gamla bilder på trädgården. Till slut hittade jag gamla bilder på just de där sprickorna som hon försökte stämma mig på. De var nog fem år gamla bilder. Så de skadorna kan ha skett ännu längre tillbaka.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

Efter en intensiv brevväxling mellan grannens och Michaels jurister skrevs kravet ned till 30 000 kronor. Men Michael tyckte fortfarande inte att han hade gjort något fel, så han bestred även det kravet. Då valde grannen att dra ärendet till rättegång.

Innan datum för rättegången sattes träffades parterna för en förlikning.

– Då hade vi stridit om det här i ett års tid, och jag kände bara att nu får det vara nog. Jag hade en nyfödd unge, ett nytt jobb och stod mitt i en utbyggnad. Jag har inte tid att hålla på och driva det här ärendet längre och en rättegång är alltid obehaglig, oberoende om du är skyldig eller ej.

Michel erbjöd grannen 10 000 kronor för att lägga ned ärendet. En summa grannen inte gick med på, så sommaren 2018 möttes parterna i Nacka tingsrätt. Nu var kravet 30 000 kronor plus rättegångskostnaderna, som beräknades till 253 000 kronor.

– Det var jobbigt så in i bomben. Jag hade aldrig suttit i en rättegång tidigare, så jag visste inte vad som skulle ske. När jag berättade det för min jurist så såg han till att vi träffades innan och gick igenom hela proceduren och hur allt skulle gå till, så tack vare det kände jag mig lite lugnare.

Under rättegången vittnade bland annat den grävmaskinist som utfört grävarbetet på Michels tomt till Michaels fördel, men även en gemensam granne som var kallad som vittne av Michaels motpart.

Under rättegången ändrade dock den gemensamma grannen sitt vittnesmål. Han kunde inte styrka uppgifterna om att skadorna på fasaden uppkommit i samband med schaktningsarbetet.

LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Det dröjde två veckor innan rätten lämnade sin dom. Michaels jurist ringde och gav beskedet. Han hade vunnit målet i sin helhet. Grannen å sin sida dömdes att betala rättegångskostnaderna.

I dag arbetar Michel Ehn som regionansvarig och ansvarig elektriker på Savebysolar i Uppsala. Han bor fortfarande kvar i huset i Storvreta. Nu med utbyggnaden klar.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se