• Felix Finnveden

2019-02-13

KRÖNIKA

”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

På bordet i styrelserummet fanns förutom några buntar styrelsehandlingar och en obligatorisk kaffekopp för varje styrelseledamot också handsprit och handcrème. På ena fönsterbrädan stod en trasig skulptur av Palme och på väggen satt en whiteboard.

Halvvägs genom mötesformalian var det någon vid bordet som sträckte sig efter handcrèmen, tog en klick och skickade den vidare till grannen. Tio minuter senare var handcrèmen framme vid mig.

Jag minns att jag lite förvirrat tittade upp från handlingarna och fick ett bekräftande leende tillbaka.

”Ta du, det är viktigt att ta hand om händerna”.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

När jag tänker tillbaka på det här minnet från mitt allra första styrelsemöte med sektionen i Kommunal känner jag mig peppad. Det var när handcrèmen skickades runt jag insåg att alla runt bordet var samma sorts människor som kollegorna på jobbet.

Vi är gräsrötterna.

Det är vår största styrka. Vi har under 150 år kämpat oss fram till fackliga organisationer som ger arbetare inflytande på arbetsplatsen genom fackligt medlemskap.

Vi är starka där vi har organiserade medlemmar som med fötterna kvar på arbetsplatsen tar kampen för bättre löner och villkor.

Vi borde bli bättre på att använda våra fackliga metoder för att påverka mer än vårt arbetsliv.

Det har nog inte undgått någon att det skakiga läget sedan valet 2018 lett till att politiker nu förhandlar om såväl lönesättning som vår anställningstrygghet. Det är ett stort stilbrott mot Saltsjöbadsavtalet och ett hot mot vår fackliga organisering.

Borgerliga politiker har länge velat göra ingrepp i den svenska modellen och flytta makt över arbetsmarknaden från parterna till politiken. Hittills har ingen gjort sak av förslagen.

Men med 60 procent högermajoritet i riksdagen finns nu alla möjligheter för att politikerna ska vrida makten ur vår hand.

LÄS ÄVEN: Strejkrätten: Parternas roll kritiseras i remissvar

I mars 2018 var kommunstyrelsen i Nynäshamn på vippen att privatisera den personliga assistansen. Det hade betytt stora försämringar för de anställda.

Sektionen använde alla sina vanliga kanaler för att påverka politikerna, men det organiserades också en demonstration på torget framför kommunhuset där såväl anställda i assistans, fackligt aktiva och assistansberättigade anslöt.

Aktionen lyckades och några veckor senare drogs förslaget tillbaka.

Det är nämligen mycket svårt att stå emot människor som organiserar sig med utgångspunkten att ”det ni gör nu gör mitt liv sämre”.

Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag.

Om vi bygger en organisation där våra berättelser når beslutfattarna vore det en betydande maktfaktor.

Det är viktigare nu än på länge att vi organiserar för en bred förändring som inte bara stoppar högerpolitiken, utan också ger förutsättningar för en ny vänsterpolitik.

Felix Finnveden

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Vi måste samarbeta över gränserna”

KRÖNIKA ”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.