• Felix Finnveden

2019-02-13

KRÖNIKA

”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

På bordet i styrelserummet fanns förutom några buntar styrelsehandlingar och en obligatorisk kaffekopp för varje styrelseledamot också handsprit och handcrème. På ena fönsterbrädan stod en trasig skulptur av Palme och på väggen satt en whiteboard.

Halvvägs genom mötesformalian var det någon vid bordet som sträckte sig efter handcrèmen, tog en klick och skickade den vidare till grannen. Tio minuter senare var handcrèmen framme vid mig.

Jag minns att jag lite förvirrat tittade upp från handlingarna och fick ett bekräftande leende tillbaka.

”Ta du, det är viktigt att ta hand om händerna”.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

När jag tänker tillbaka på det här minnet från mitt allra första styrelsemöte med sektionen i Kommunal känner jag mig peppad. Det var när handcrèmen skickades runt jag insåg att alla runt bordet var samma sorts människor som kollegorna på jobbet.

Vi är gräsrötterna.

Det är vår största styrka. Vi har under 150 år kämpat oss fram till fackliga organisationer som ger arbetare inflytande på arbetsplatsen genom fackligt medlemskap.

Vi är starka där vi har organiserade medlemmar som med fötterna kvar på arbetsplatsen tar kampen för bättre löner och villkor.

Vi borde bli bättre på att använda våra fackliga metoder för att påverka mer än vårt arbetsliv.

Det har nog inte undgått någon att det skakiga läget sedan valet 2018 lett till att politiker nu förhandlar om såväl lönesättning som vår anställningstrygghet. Det är ett stort stilbrott mot Saltsjöbadsavtalet och ett hot mot vår fackliga organisering.

Borgerliga politiker har länge velat göra ingrepp i den svenska modellen och flytta makt över arbetsmarknaden från parterna till politiken. Hittills har ingen gjort sak av förslagen.

Men med 60 procent högermajoritet i riksdagen finns nu alla möjligheter för att politikerna ska vrida makten ur vår hand.

LÄS ÄVEN: Strejkrätten: Parternas roll kritiseras i remissvar

I mars 2018 var kommunstyrelsen i Nynäshamn på vippen att privatisera den personliga assistansen. Det hade betytt stora försämringar för de anställda.

Sektionen använde alla sina vanliga kanaler för att påverka politikerna, men det organiserades också en demonstration på torget framför kommunhuset där såväl anställda i assistans, fackligt aktiva och assistansberättigade anslöt.

Aktionen lyckades och några veckor senare drogs förslaget tillbaka.

Det är nämligen mycket svårt att stå emot människor som organiserar sig med utgångspunkten att ”det ni gör nu gör mitt liv sämre”.

Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag.

Om vi bygger en organisation där våra berättelser når beslutfattarna vore det en betydande maktfaktor.

Det är viktigare nu än på länge att vi organiserar för en bred förändring som inte bara stoppar högerpolitiken, utan också ger förutsättningar för en ny vänsterpolitik.

Felix Finnveden

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.