• Felix Finnveden

2019-02-13

KRÖNIKA

”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

På bordet i styrelserummet fanns förutom några buntar styrelsehandlingar och en obligatorisk kaffekopp för varje styrelseledamot också handsprit och handcrème. På ena fönsterbrädan stod en trasig skulptur av Palme och på väggen satt en whiteboard.

Halvvägs genom mötesformalian var det någon vid bordet som sträckte sig efter handcrèmen, tog en klick och skickade den vidare till grannen. Tio minuter senare var handcrèmen framme vid mig.

Jag minns att jag lite förvirrat tittade upp från handlingarna och fick ett bekräftande leende tillbaka.

”Ta du, det är viktigt att ta hand om händerna”.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

När jag tänker tillbaka på det här minnet från mitt allra första styrelsemöte med sektionen i Kommunal känner jag mig peppad. Det var när handcrèmen skickades runt jag insåg att alla runt bordet var samma sorts människor som kollegorna på jobbet.

Vi är gräsrötterna.

Det är vår största styrka. Vi har under 150 år kämpat oss fram till fackliga organisationer som ger arbetare inflytande på arbetsplatsen genom fackligt medlemskap.

Vi är starka där vi har organiserade medlemmar som med fötterna kvar på arbetsplatsen tar kampen för bättre löner och villkor.

Vi borde bli bättre på att använda våra fackliga metoder för att påverka mer än vårt arbetsliv.

Det har nog inte undgått någon att det skakiga läget sedan valet 2018 lett till att politiker nu förhandlar om såväl lönesättning som vår anställningstrygghet. Det är ett stort stilbrott mot Saltsjöbadsavtalet och ett hot mot vår fackliga organisering.

Borgerliga politiker har länge velat göra ingrepp i den svenska modellen och flytta makt över arbetsmarknaden från parterna till politiken. Hittills har ingen gjort sak av förslagen.

Men med 60 procent högermajoritet i riksdagen finns nu alla möjligheter för att politikerna ska vrida makten ur vår hand.

LÄS ÄVEN: Strejkrätten: Parternas roll kritiseras i remissvar

I mars 2018 var kommunstyrelsen i Nynäshamn på vippen att privatisera den personliga assistansen. Det hade betytt stora försämringar för de anställda.

Sektionen använde alla sina vanliga kanaler för att påverka politikerna, men det organiserades också en demonstration på torget framför kommunhuset där såväl anställda i assistans, fackligt aktiva och assistansberättigade anslöt.

Aktionen lyckades och några veckor senare drogs förslaget tillbaka.

Det är nämligen mycket svårt att stå emot människor som organiserar sig med utgångspunkten att ”det ni gör nu gör mitt liv sämre”.

Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag.

Om vi bygger en organisation där våra berättelser når beslutfattarna vore det en betydande maktfaktor.

Det är viktigare nu än på länge att vi organiserar för en bred förändring som inte bara stoppar högerpolitiken, utan också ger förutsättningar för en ny vänsterpolitik.

Felix Finnveden

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.