• Foto: Tomas Nyberg

2018-12-14

DEBATT

”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim.

Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Sist vi hade en högerregering i Sverige så slog det extremt hårt mot oss arbetare, denna budget är inget undantag.

Totalt sett sänker man skatterna med över 20 miljarder, pengar som verkligen hade behövts till satsningar inom välfärden, arbetsmiljön, integration, bostadsbyggande, miljön – ja väldigt mycket minst sagt.

LÄS ÄVEN: Ingemar E L Göransson: ”Det är lätt att riva ned, svårare att återuppbygga”

I år har 52 arbetare fått sätta livet till på svenska arbetsplatser. Moderaterna och Kristdemokraterna vill lösa detta med att minska Arbetsmiljöverkets anslag med 25 miljoner.

Arbetsmiljöverket som fått höjda anslag av den Socialdemokratiska ledda regeringen senaste åren har bland annat använt pengarna till att anställa fler inspektörer som i sin tur kunnat vara ute på fler inspektioner för att kontrollera arbetsmiljön.

Alla som har ett jobb vet att arbetsmiljön är eftersatt. Detta är något jag ser dagligen i min roll som skyddsombud.

Vi har människor som far illa och i värsta fall dör på sina arbetsplatser. Här är ett område vi måste göra betydligt mer, inte mindre.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

Vissa råkar ut för en så pass allvarlig olycka på arbetet att de inte kan komma tillbaka och måste byta bransch. Även här har Moderaterna och Kristdemokraterna en lösning. Man vill minska anslagen till Arbetsförmedlingen och göra det svårare att få en arbetsmarknadsutbildning.

En väldigt viktig uppgift för facket är att se till att vi som arbetar har schyssta villkor och en bra arbetsmiljö. Fackets styrka ligger i att vi är många som är medlemmar och gemensamt ställer krav gentemot arbetsgivaren.

2006 när den dåvarande Alliansregeringen tillträdde så tog man bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften på skattedeklarationen, samtidigt lät man arbetsgivarna fortsatt dra av sin medlemsavgift till sin arbetsgivarorganisation.

Känns inte speciellt rättvist och i kombination med dyrare medlemskap i a-kassan så var det väldigt många som valde att gå ur facket. Något som försvagade fackföreningarna enormt.

Från och med första juli i år så får fackets medlemmar dra av medlemsavgiften på deklarationen igen, detta är något som nu försvinner i och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom.

LÄS ÄVEN: Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna. Det vägrade bilda en Alliansregering i och med att den skulle vara beroende av ett stöd från Sverigedemokraterna, det ska de få beröm för.

Men genom att lägga ner sina röster vid budgetomröstningen och på så sätt låta Sverigedemokraterna få de inflytande de så gärna vill ha, de ska dem skämmas över.

Nu hoppas i alla fall jag in i det sista på en S-ledd regering som kan fortsätta göra det satsningar som vi behöver, detta före skattesänkningar.

Claes Thim,
skyddsombud på Svenska Elektrikerförbundet

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.