• Foto: Tomas Nyberg

2018-12-14

DEBATT

”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim.

Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Sist vi hade en högerregering i Sverige så slog det extremt hårt mot oss arbetare, denna budget är inget undantag.

Totalt sett sänker man skatterna med över 20 miljarder, pengar som verkligen hade behövts till satsningar inom välfärden, arbetsmiljön, integration, bostadsbyggande, miljön – ja väldigt mycket minst sagt.

LÄS ÄVEN: Ingemar E L Göransson: ”Det är lätt att riva ned, svårare att återuppbygga”

I år har 52 arbetare fått sätta livet till på svenska arbetsplatser. Moderaterna och Kristdemokraterna vill lösa detta med att minska Arbetsmiljöverkets anslag med 25 miljoner.

Arbetsmiljöverket som fått höjda anslag av den Socialdemokratiska ledda regeringen senaste åren har bland annat använt pengarna till att anställa fler inspektörer som i sin tur kunnat vara ute på fler inspektioner för att kontrollera arbetsmiljön.

Alla som har ett jobb vet att arbetsmiljön är eftersatt. Detta är något jag ser dagligen i min roll som skyddsombud.

Vi har människor som far illa och i värsta fall dör på sina arbetsplatser. Här är ett område vi måste göra betydligt mer, inte mindre.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

Vissa råkar ut för en så pass allvarlig olycka på arbetet att de inte kan komma tillbaka och måste byta bransch. Även här har Moderaterna och Kristdemokraterna en lösning. Man vill minska anslagen till Arbetsförmedlingen och göra det svårare att få en arbetsmarknadsutbildning.

En väldigt viktig uppgift för facket är att se till att vi som arbetar har schyssta villkor och en bra arbetsmiljö. Fackets styrka ligger i att vi är många som är medlemmar och gemensamt ställer krav gentemot arbetsgivaren.

2006 när den dåvarande Alliansregeringen tillträdde så tog man bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften på skattedeklarationen, samtidigt lät man arbetsgivarna fortsatt dra av sin medlemsavgift till sin arbetsgivarorganisation.

Känns inte speciellt rättvist och i kombination med dyrare medlemskap i a-kassan så var det väldigt många som valde att gå ur facket. Något som försvagade fackföreningarna enormt.

Från och med första juli i år så får fackets medlemmar dra av medlemsavgiften på deklarationen igen, detta är något som nu försvinner i och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom.

LÄS ÄVEN: Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna. Det vägrade bilda en Alliansregering i och med att den skulle vara beroende av ett stöd från Sverigedemokraterna, det ska de få beröm för.

Men genom att lägga ner sina röster vid budgetomröstningen och på så sätt låta Sverigedemokraterna få de inflytande de så gärna vill ha, de ska dem skämmas över.

Nu hoppas i alla fall jag in i det sista på en S-ledd regering som kan fortsätta göra det satsningar som vi behöver, detta före skattesänkningar.

Claes Thim,
skyddsombud på Svenska Elektrikerförbundet

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Åsikter

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.