• Foto: Tomas Nyberg

2018-12-14

DEBATT

”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim.

Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Sist vi hade en högerregering i Sverige så slog det extremt hårt mot oss arbetare, denna budget är inget undantag.

Totalt sett sänker man skatterna med över 20 miljarder, pengar som verkligen hade behövts till satsningar inom välfärden, arbetsmiljön, integration, bostadsbyggande, miljön – ja väldigt mycket minst sagt.

LÄS ÄVEN: Ingemar E L Göransson: ”Det är lätt att riva ned, svårare att återuppbygga”

I år har 52 arbetare fått sätta livet till på svenska arbetsplatser. Moderaterna och Kristdemokraterna vill lösa detta med att minska Arbetsmiljöverkets anslag med 25 miljoner.

Arbetsmiljöverket som fått höjda anslag av den Socialdemokratiska ledda regeringen senaste åren har bland annat använt pengarna till att anställa fler inspektörer som i sin tur kunnat vara ute på fler inspektioner för att kontrollera arbetsmiljön.

Alla som har ett jobb vet att arbetsmiljön är eftersatt. Detta är något jag ser dagligen i min roll som skyddsombud.

Vi har människor som far illa och i värsta fall dör på sina arbetsplatser. Här är ett område vi måste göra betydligt mer, inte mindre.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

Vissa råkar ut för en så pass allvarlig olycka på arbetet att de inte kan komma tillbaka och måste byta bransch. Även här har Moderaterna och Kristdemokraterna en lösning. Man vill minska anslagen till Arbetsförmedlingen och göra det svårare att få en arbetsmarknadsutbildning.

En väldigt viktig uppgift för facket är att se till att vi som arbetar har schyssta villkor och en bra arbetsmiljö. Fackets styrka ligger i att vi är många som är medlemmar och gemensamt ställer krav gentemot arbetsgivaren.

2006 när den dåvarande Alliansregeringen tillträdde så tog man bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften på skattedeklarationen, samtidigt lät man arbetsgivarna fortsatt dra av sin medlemsavgift till sin arbetsgivarorganisation.

Känns inte speciellt rättvist och i kombination med dyrare medlemskap i a-kassan så var det väldigt många som valde att gå ur facket. Något som försvagade fackföreningarna enormt.

Från och med första juli i år så får fackets medlemmar dra av medlemsavgiften på deklarationen igen, detta är något som nu försvinner i och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom.

LÄS ÄVEN: Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna. Det vägrade bilda en Alliansregering i och med att den skulle vara beroende av ett stöd från Sverigedemokraterna, det ska de få beröm för.

Men genom att lägga ner sina röster vid budgetomröstningen och på så sätt låta Sverigedemokraterna få de inflytande de så gärna vill ha, de ska dem skämmas över.

Nu hoppas i alla fall jag in i det sista på en S-ledd regering som kan fortsätta göra det satsningar som vi behöver, detta före skattesänkningar.

Claes Thim,
skyddsombud på Svenska Elektrikerförbundet

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Åsikter

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

KRÖNIKA ”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén. Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.