• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

2018-09-19

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat.
– Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Elektrikerförbundets ordförande är tydlig med vilken regering han helst ser den närmaste mandatperioden.

– 144 mandat är absolut mer än 143 och Socialdemokraterna är största parti, så jag menar att det är Stefan Löfven som ska bilda regering, även om jag inser att han kommer att få problem med regeringsbildandet.

LÄS ÄVEN: ”Valdebatten fyra år senare – inget har förändrats”

Vad har du för kommentar angående Sverigedemokraternas valresultat?

– För det första är det glädjande att partiet inte blev större än de blev. Min reflektion i övrigt är att vi måste prata mer facklig-politisk samverkan mellan valen med våra medlemmar. Vi behöver skärpa upp det samtalet, mellan valen.

På vilket sätt?

– Vi måste förklara kopplingen till politiken, att all vår fackliga rättighet vilar på lagar – och att de lagarna väldigt lätt kan försvinna. Om så sker tappar våra medlemmar mycket av sin trygghet och sina rättigheter.

– Jag tror inte att de som röstat på Sverigedemokraterna har gjort det för att de är rasister eller främlingsfientliga, utan för att de är osäkra, oroliga, och inte känner förtroende för de så kallade etablerade partierna. Där har vi ett arbete att göra tillsammans med partiet. Det viktiga är att fler känner att de kan vara med och påverka.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Fotboll och val – mycket står på spel

Vad tror du om fackets frågor den kommande mandatperioden?

– Tyvärr är förutsättningarna betydligt sämre än om Socialdemokraterna och de rödgröna hade gjort ett bättre val. Och det var illa redan för fyra år sedan.

Jonas Wallin nämner frågor som anställningstryggheten – allmän visstid och hyvling av arbetstid som både Socialdemokraterna och förbundet vill få bort – och arbetsmiljön, som han menar har blivit sämre de senaste åren.

– Det handlar om sådant som säkerhetsutrustning, räcken, ställningar, men det värsta är dammet. Dammet var nästan utplånat på 1990-talet men nu är det tillbaka på arbetsplatserna, något som bland annat beror på att det i dag finns fler underentreprenörer.

Samtidigt påpekar Jonas Wallin att förbundet och dess förtroendevalda har genomfört en mycket bra valrörelse där man bland annat talat med över 10 000 medlemmar. Och organisationen har inte slappnat av.

– Vi har kvar en beredskap, det kan bli omval. Vi håller vår valorganisation vaken tills vi ser vad som händer.


Så gick det för elektrikerna i valet

Tre elektrikerförbundare kandiderade för Socialdemokraterna till årets riksdagsval: Claes Thim, Stockholm, Joe Mayer, Östergötland och Johan Lindbom, Västerbotten. Dock skrapade ingen av de tre ihop så pass många kryss att det räckte till en riksdagsplats.

Claes Thim: 422 personkryss

Joe Mayer: 626 personkryss

Johan Lindbom: 201 personkryss


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Petter får ansvaret för Kraftverksavtalet

Petter Johansson tar över huvudansvaret för Kraftverksavtalet från Ulf Carlsson. Ulf Carlsson kommer under året att gå i pension och har nu formellt lämnat över huvudansvaret för förbundets näst största avtal, Kraftverksavtalet, till Petter Johansson.

Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Visning av Förbifart Stockholm ställs in – efter säkerhetslarmen

De upptäckta säkerhetsbrister tvingar Trafikverket att ställa in helgens visning av Förbifart Stockholms tunnlar i Vinsta, skriver Mitti Stockholm. På lördag skulle allmänheten kunna komma och titta på jättebygget i Vinsta en del av motorvägstunnelprojektet Förbifart Stockholm.

IF Metalls avtal ger uppsagda Esab-anställda lönepåslag

De anställda vid Esab i Sandviken som sades upp i somras kan få upp till dubbel lön resten av året och flera arbetsfria uppsägningsmånader. Detta genom ett nytt avtal med IF Metall-facket, skriver Dagens Arbete.