• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

2018-09-19

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat.
– Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Elektrikerförbundets ordförande är tydlig med vilken regering han helst ser den närmaste mandatperioden.

– 144 mandat är absolut mer än 143 och Socialdemokraterna är största parti, så jag menar att det är Stefan Löfven som ska bilda regering, även om jag inser att han kommer att få problem med regeringsbildandet.

LÄS ÄVEN: ”Valdebatten fyra år senare – inget har förändrats”

Vad har du för kommentar angående Sverigedemokraternas valresultat?

– För det första är det glädjande att partiet inte blev större än de blev. Min reflektion i övrigt är att vi måste prata mer facklig-politisk samverkan mellan valen med våra medlemmar. Vi behöver skärpa upp det samtalet, mellan valen.

På vilket sätt?

– Vi måste förklara kopplingen till politiken, att all vår fackliga rättighet vilar på lagar – och att de lagarna väldigt lätt kan försvinna. Om så sker tappar våra medlemmar mycket av sin trygghet och sina rättigheter.

– Jag tror inte att de som röstat på Sverigedemokraterna har gjort det för att de är rasister eller främlingsfientliga, utan för att de är osäkra, oroliga, och inte känner förtroende för de så kallade etablerade partierna. Där har vi ett arbete att göra tillsammans med partiet. Det viktiga är att fler känner att de kan vara med och påverka.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Fotboll och val – mycket står på spel

Vad tror du om fackets frågor den kommande mandatperioden?

– Tyvärr är förutsättningarna betydligt sämre än om Socialdemokraterna och de rödgröna hade gjort ett bättre val. Och det var illa redan för fyra år sedan.

Jonas Wallin nämner frågor som anställningstryggheten – allmän visstid och hyvling av arbetstid som både Socialdemokraterna och förbundet vill få bort – och arbetsmiljön, som han menar har blivit sämre de senaste åren.

– Det handlar om sådant som säkerhetsutrustning, räcken, ställningar, men det värsta är dammet. Dammet var nästan utplånat på 1990-talet men nu är det tillbaka på arbetsplatserna, något som bland annat beror på att det i dag finns fler underentreprenörer.

Samtidigt påpekar Jonas Wallin att förbundet och dess förtroendevalda har genomfört en mycket bra valrörelse där man bland annat talat med över 10 000 medlemmar. Och organisationen har inte slappnat av.

– Vi har kvar en beredskap, det kan bli omval. Vi håller vår valorganisation vaken tills vi ser vad som händer.


Så gick det för elektrikerna i valet

Tre elektrikerförbundare kandiderade för Socialdemokraterna till årets riksdagsval: Claes Thim, Stockholm, Joe Mayer, Östergötland och Johan Lindbom, Västerbotten. Dock skrapade ingen av de tre ihop så pass många kryss att det räckte till en riksdagsplats.

Claes Thim: 422 personkryss

Joe Mayer: 626 personkryss

Johan Lindbom: 201 personkryss


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.