• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

2018-09-19

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat.
– Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Elektrikerförbundets ordförande är tydlig med vilken regering han helst ser den närmaste mandatperioden.

– 144 mandat är absolut mer än 143 och Socialdemokraterna är största parti, så jag menar att det är Stefan Löfven som ska bilda regering, även om jag inser att han kommer att få problem med regeringsbildandet.

LÄS ÄVEN: ”Valdebatten fyra år senare – inget har förändrats”

Vad har du för kommentar angående Sverigedemokraternas valresultat?

– För det första är det glädjande att partiet inte blev större än de blev. Min reflektion i övrigt är att vi måste prata mer facklig-politisk samverkan mellan valen med våra medlemmar. Vi behöver skärpa upp det samtalet, mellan valen.

På vilket sätt?

– Vi måste förklara kopplingen till politiken, att all vår fackliga rättighet vilar på lagar – och att de lagarna väldigt lätt kan försvinna. Om så sker tappar våra medlemmar mycket av sin trygghet och sina rättigheter.

– Jag tror inte att de som röstat på Sverigedemokraterna har gjort det för att de är rasister eller främlingsfientliga, utan för att de är osäkra, oroliga, och inte känner förtroende för de så kallade etablerade partierna. Där har vi ett arbete att göra tillsammans med partiet. Det viktiga är att fler känner att de kan vara med och påverka.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Fotboll och val – mycket står på spel

Vad tror du om fackets frågor den kommande mandatperioden?

– Tyvärr är förutsättningarna betydligt sämre än om Socialdemokraterna och de rödgröna hade gjort ett bättre val. Och det var illa redan för fyra år sedan.

Jonas Wallin nämner frågor som anställningstryggheten – allmän visstid och hyvling av arbetstid som både Socialdemokraterna och förbundet vill få bort – och arbetsmiljön, som han menar har blivit sämre de senaste åren.

– Det handlar om sådant som säkerhetsutrustning, räcken, ställningar, men det värsta är dammet. Dammet var nästan utplånat på 1990-talet men nu är det tillbaka på arbetsplatserna, något som bland annat beror på att det i dag finns fler underentreprenörer.

Samtidigt påpekar Jonas Wallin att förbundet och dess förtroendevalda har genomfört en mycket bra valrörelse där man bland annat talat med över 10 000 medlemmar. Och organisationen har inte slappnat av.

– Vi har kvar en beredskap, det kan bli omval. Vi håller vår valorganisation vaken tills vi ser vad som händer.


Så gick det för elektrikerna i valet

Tre elektrikerförbundare kandiderade för Socialdemokraterna till årets riksdagsval: Claes Thim, Stockholm, Joe Mayer, Östergötland och Johan Lindbom, Västerbotten. Dock skrapade ingen av de tre ihop så pass många kryss att det räckte till en riksdagsplats.

Claes Thim: 422 personkryss

Joe Mayer: 626 personkryss

Johan Lindbom: 201 personkryss


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Nordiskt AI-samarbete vann pris på mässan

NY TEKNIK Ett nordiskt samarbete kammade hem priset Bästa nyhet inom belysning på Elmässan i Kista. Svenska Aura Light har stoppat in finska Helvars AI-teknik i ett system som tänker själv. Systemet är självlärande och börjar lära sig direkt från dag ett, säger Rasmus Andersson, produktchef Aura Light.

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lämnade de i slutet av november en gemensam motion till riksdagen, där de uppmanar till politiska insatser. ”Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna” heter motionen som 27 november lämnades in till riksdagen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.