• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

2018-09-19

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat.
– Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Elektrikerförbundets ordförande är tydlig med vilken regering han helst ser den närmaste mandatperioden.

– 144 mandat är absolut mer än 143 och Socialdemokraterna är största parti, så jag menar att det är Stefan Löfven som ska bilda regering, även om jag inser att han kommer att få problem med regeringsbildandet.

LÄS ÄVEN: ”Valdebatten fyra år senare – inget har förändrats”

Vad har du för kommentar angående Sverigedemokraternas valresultat?

– För det första är det glädjande att partiet inte blev större än de blev. Min reflektion i övrigt är att vi måste prata mer facklig-politisk samverkan mellan valen med våra medlemmar. Vi behöver skärpa upp det samtalet, mellan valen.

På vilket sätt?

– Vi måste förklara kopplingen till politiken, att all vår fackliga rättighet vilar på lagar – och att de lagarna väldigt lätt kan försvinna. Om så sker tappar våra medlemmar mycket av sin trygghet och sina rättigheter.

– Jag tror inte att de som röstat på Sverigedemokraterna har gjort det för att de är rasister eller främlingsfientliga, utan för att de är osäkra, oroliga, och inte känner förtroende för de så kallade etablerade partierna. Där har vi ett arbete att göra tillsammans med partiet. Det viktiga är att fler känner att de kan vara med och påverka.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Fotboll och val – mycket står på spel

Vad tror du om fackets frågor den kommande mandatperioden?

– Tyvärr är förutsättningarna betydligt sämre än om Socialdemokraterna och de rödgröna hade gjort ett bättre val. Och det var illa redan för fyra år sedan.

Jonas Wallin nämner frågor som anställningstryggheten – allmän visstid och hyvling av arbetstid som både Socialdemokraterna och förbundet vill få bort – och arbetsmiljön, som han menar har blivit sämre de senaste åren.

– Det handlar om sådant som säkerhetsutrustning, räcken, ställningar, men det värsta är dammet. Dammet var nästan utplånat på 1990-talet men nu är det tillbaka på arbetsplatserna, något som bland annat beror på att det i dag finns fler underentreprenörer.

Samtidigt påpekar Jonas Wallin att förbundet och dess förtroendevalda har genomfört en mycket bra valrörelse där man bland annat talat med över 10 000 medlemmar. Och organisationen har inte slappnat av.

– Vi har kvar en beredskap, det kan bli omval. Vi håller vår valorganisation vaken tills vi ser vad som händer.


Så gick det för elektrikerna i valet

Tre elektrikerförbundare kandiderade för Socialdemokraterna till årets riksdagsval: Claes Thim, Stockholm, Joe Mayer, Östergötland och Johan Lindbom, Västerbotten. Dock skrapade ingen av de tre ihop så pass många kryss att det räckte till en riksdagsplats.

Claes Thim: 422 personkryss

Joe Mayer: 626 personkryss

Johan Lindbom: 201 personkryss


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.

Nu försvinner avdragsrätten på fackavgiften – igen

Sedan den 1 juli 2018 får alla medlemmar i ett fackförbund en skattereduktion på 25 procent på sin medlemsavgift. Men från och med 1 april i år väntas avdragsrätten tas bort igen. Förslaget drevs igenom av M och KD i deras gemensamma budgetreservation som röstades igenom i riksdagen innan jul. Det är den andra gången som avdragsrätten för medlemsavgiften till facket försvinner.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.