• Ingemar E.L Göransson

2018-12-11

KRÖNIKA

”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.


”Två arbetare i november
i höstens mörker

liemannen möta

Två arbetare i Värtans hamn

på Fortums bygge

lämnade denna jord

Två arbetare kom ej hem

två familjer förlorade

make och pappa

två hem saknar två arbetare

”Olycka” sa chefen ”sådant händer”

Två liv som ej för Fortum värde har

men två arbetare är borta,

och ej komma åter

I evighet

Amen.”

(Från diktsamlingen IMAGES)

Varje vecka kan vi läsa i bladen om arbetsplatsolyckor. Om människor som inte kommer hem efter jobbet och är för all tid framåt förlorade för sin familj. Inte nog med att det sker, utan olyckorna ökar också. Förra året visade olyckor med dödlig utgång på en ökning över 20 procent. Detta enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Bara i september i år omkom tio arbetare på jobbet enligt SvD (10 okt). Förfärande siffror som borde få alla från arbetsgivare, facken och till, inte minst, politiker oavsett partitillhörighet att reagera.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Vi har ett samhälle där arbetsmiljön är så pass farlig att vi kallt kan räkna med att minst 50-60 personer under 2018 kommer att förlora sitt liv då de försöker tjäna till sitt dagliga bröd. Det är inte rimligt att när du går till jobbet inte veta om du kommer hem. Att dina nära och kära ska behöva leva med en oro för att just du skall förlora livet när du är på jobbet.

”Vän av ordning” invänder naturligtvis med en cynisk kommentar att det är farligt att leva. Man kan och kommer att dö av att man lever. Jag köper inte denna cynism, denna brist på empati och vilja att minimera riskerna för att just du ska råka ut för den där onödiga olyckan.

För det är onödiga olyckor när arbetsgivare nonchalerar påpekanden som skedde på SSAB, när åkaren inte ser till att lastbilen har lämpliga däck eller att bromsarna är i bästa skick. Likaså när byggnadsarbetare hos underentreprenören inte utrustas med den nödvändiga skyddsutrustningen.

Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Fredrik Reinfeldts högerregerings första åtgärd var att lägga ner Arbetsmiljöinstitutet och sedermera även dra ner kraftigt på medlen till arbetsmiljöutbildningar. Detta var framgångsrikt, om man med framgång menar att Sverige gått från att vara ett av de länder som låg främst i forskning kring arbetsmiljö.

Det var också en framgång om man med framgång menar att Arbetsmiljöverket saknar utbildade inspektörer vilket gör att bevakningen av arbetsmiljön sedan 2006 har blivit sämre. Det är lätt att riva ner, men det är svårare att återuppbygga det som gått förlorat.

LÄS ÄVEN: Flera dödsolyckor i kraftverksbranschen

I skrivande stund har Sverige en expeditionsministär. Den får inte fatta några beslut av vikt eller som är kontroversiella politiskt. Märkligt nog är arbetsmiljön en kontroversiell fråga.

Regeringen Löfvens beslut att starta ett nytt, inte Arbetsmiljöinstitutet men lite åt det hållet, har högerpolitikerna lovat att riva upp. Kom inte och säg att politiken inte har betydelse och att vem som har makten är betydelselöst.

Tyvärr, med tanke på hur det ser ut i riksdagen idag kommer, oavsett regering, arbetsmiljön att fortsätta kosta liv och lidande.

Ingemar E.L Göransson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.