• Ingemar E.L Göransson

2018-12-11

KRÖNIKA

”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.


”Två arbetare i november
i höstens mörker

liemannen möta

Två arbetare i Värtans hamn

på Fortums bygge

lämnade denna jord

Två arbetare kom ej hem

två familjer förlorade

make och pappa

två hem saknar två arbetare

”Olycka” sa chefen ”sådant händer”

Två liv som ej för Fortum värde har

men två arbetare är borta,

och ej komma åter

I evighet

Amen.”

(Från diktsamlingen IMAGES)

Varje vecka kan vi läsa i bladen om arbetsplatsolyckor. Om människor som inte kommer hem efter jobbet och är för all tid framåt förlorade för sin familj. Inte nog med att det sker, utan olyckorna ökar också. Förra året visade olyckor med dödlig utgång på en ökning över 20 procent. Detta enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Bara i september i år omkom tio arbetare på jobbet enligt SvD (10 okt). Förfärande siffror som borde få alla från arbetsgivare, facken och till, inte minst, politiker oavsett partitillhörighet att reagera.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Vi har ett samhälle där arbetsmiljön är så pass farlig att vi kallt kan räkna med att minst 50-60 personer under 2018 kommer att förlora sitt liv då de försöker tjäna till sitt dagliga bröd. Det är inte rimligt att när du går till jobbet inte veta om du kommer hem. Att dina nära och kära ska behöva leva med en oro för att just du skall förlora livet när du är på jobbet.

”Vän av ordning” invänder naturligtvis med en cynisk kommentar att det är farligt att leva. Man kan och kommer att dö av att man lever. Jag köper inte denna cynism, denna brist på empati och vilja att minimera riskerna för att just du ska råka ut för den där onödiga olyckan.

För det är onödiga olyckor när arbetsgivare nonchalerar påpekanden som skedde på SSAB, när åkaren inte ser till att lastbilen har lämpliga däck eller att bromsarna är i bästa skick. Likaså när byggnadsarbetare hos underentreprenören inte utrustas med den nödvändiga skyddsutrustningen.

Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Fredrik Reinfeldts högerregerings första åtgärd var att lägga ner Arbetsmiljöinstitutet och sedermera även dra ner kraftigt på medlen till arbetsmiljöutbildningar. Detta var framgångsrikt, om man med framgång menar att Sverige gått från att vara ett av de länder som låg främst i forskning kring arbetsmiljö.

Det var också en framgång om man med framgång menar att Arbetsmiljöverket saknar utbildade inspektörer vilket gör att bevakningen av arbetsmiljön sedan 2006 har blivit sämre. Det är lätt att riva ner, men det är svårare att återuppbygga det som gått förlorat.

LÄS ÄVEN: Flera dödsolyckor i kraftverksbranschen

I skrivande stund har Sverige en expeditionsministär. Den får inte fatta några beslut av vikt eller som är kontroversiella politiskt. Märkligt nog är arbetsmiljön en kontroversiell fråga.

Regeringen Löfvens beslut att starta ett nytt, inte Arbetsmiljöinstitutet men lite åt det hållet, har högerpolitikerna lovat att riva upp. Kom inte och säg att politiken inte har betydelse och att vem som har makten är betydelselöst.

Tyvärr, med tanke på hur det ser ut i riksdagen idag kommer, oavsett regering, arbetsmiljön att fortsätta kosta liv och lidande.

Ingemar E.L Göransson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.