• Ingemar E.L Göransson

2018-12-11

KRÖNIKA

”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.


”Två arbetare i november
i höstens mörker

liemannen möta

Två arbetare i Värtans hamn

på Fortums bygge

lämnade denna jord

Två arbetare kom ej hem

två familjer förlorade

make och pappa

två hem saknar två arbetare

”Olycka” sa chefen ”sådant händer”

Två liv som ej för Fortum värde har

men två arbetare är borta,

och ej komma åter

I evighet

Amen.”

(Från diktsamlingen IMAGES)

Varje vecka kan vi läsa i bladen om arbetsplatsolyckor. Om människor som inte kommer hem efter jobbet och är för all tid framåt förlorade för sin familj. Inte nog med att det sker, utan olyckorna ökar också. Förra året visade olyckor med dödlig utgång på en ökning över 20 procent. Detta enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Bara i september i år omkom tio arbetare på jobbet enligt SvD (10 okt). Förfärande siffror som borde få alla från arbetsgivare, facken och till, inte minst, politiker oavsett partitillhörighet att reagera.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Vi har ett samhälle där arbetsmiljön är så pass farlig att vi kallt kan räkna med att minst 50-60 personer under 2018 kommer att förlora sitt liv då de försöker tjäna till sitt dagliga bröd. Det är inte rimligt att när du går till jobbet inte veta om du kommer hem. Att dina nära och kära ska behöva leva med en oro för att just du skall förlora livet när du är på jobbet.

”Vän av ordning” invänder naturligtvis med en cynisk kommentar att det är farligt att leva. Man kan och kommer att dö av att man lever. Jag köper inte denna cynism, denna brist på empati och vilja att minimera riskerna för att just du ska råka ut för den där onödiga olyckan.

För det är onödiga olyckor när arbetsgivare nonchalerar påpekanden som skedde på SSAB, när åkaren inte ser till att lastbilen har lämpliga däck eller att bromsarna är i bästa skick. Likaså när byggnadsarbetare hos underentreprenören inte utrustas med den nödvändiga skyddsutrustningen.

Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Fredrik Reinfeldts högerregerings första åtgärd var att lägga ner Arbetsmiljöinstitutet och sedermera även dra ner kraftigt på medlen till arbetsmiljöutbildningar. Detta var framgångsrikt, om man med framgång menar att Sverige gått från att vara ett av de länder som låg främst i forskning kring arbetsmiljö.

Det var också en framgång om man med framgång menar att Arbetsmiljöverket saknar utbildade inspektörer vilket gör att bevakningen av arbetsmiljön sedan 2006 har blivit sämre. Det är lätt att riva ner, men det är svårare att återuppbygga det som gått förlorat.

LÄS ÄVEN: Flera dödsolyckor i kraftverksbranschen

I skrivande stund har Sverige en expeditionsministär. Den får inte fatta några beslut av vikt eller som är kontroversiella politiskt. Märkligt nog är arbetsmiljön en kontroversiell fråga.

Regeringen Löfvens beslut att starta ett nytt, inte Arbetsmiljöinstitutet men lite åt det hållet, har högerpolitikerna lovat att riva upp. Kom inte och säg att politiken inte har betydelse och att vem som har makten är betydelselöst.

Tyvärr, med tanke på hur det ser ut i riksdagen idag kommer, oavsett regering, arbetsmiljön att fortsätta kosta liv och lidande.

Ingemar E.L Göransson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.