• Ingemar E.L Göransson

2018-12-11

KRÖNIKA

”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.


”Två arbetare i november
i höstens mörker

liemannen möta

Två arbetare i Värtans hamn

på Fortums bygge

lämnade denna jord

Två arbetare kom ej hem

två familjer förlorade

make och pappa

två hem saknar två arbetare

”Olycka” sa chefen ”sådant händer”

Två liv som ej för Fortum värde har

men två arbetare är borta,

och ej komma åter

I evighet

Amen.”

(Från diktsamlingen IMAGES)

Varje vecka kan vi läsa i bladen om arbetsplatsolyckor. Om människor som inte kommer hem efter jobbet och är för all tid framåt förlorade för sin familj. Inte nog med att det sker, utan olyckorna ökar också. Förra året visade olyckor med dödlig utgång på en ökning över 20 procent. Detta enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Bara i september i år omkom tio arbetare på jobbet enligt SvD (10 okt). Förfärande siffror som borde få alla från arbetsgivare, facken och till, inte minst, politiker oavsett partitillhörighet att reagera.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Vi har ett samhälle där arbetsmiljön är så pass farlig att vi kallt kan räkna med att minst 50-60 personer under 2018 kommer att förlora sitt liv då de försöker tjäna till sitt dagliga bröd. Det är inte rimligt att när du går till jobbet inte veta om du kommer hem. Att dina nära och kära ska behöva leva med en oro för att just du skall förlora livet när du är på jobbet.

”Vän av ordning” invänder naturligtvis med en cynisk kommentar att det är farligt att leva. Man kan och kommer att dö av att man lever. Jag köper inte denna cynism, denna brist på empati och vilja att minimera riskerna för att just du ska råka ut för den där onödiga olyckan.

För det är onödiga olyckor när arbetsgivare nonchalerar påpekanden som skedde på SSAB, när åkaren inte ser till att lastbilen har lämpliga däck eller att bromsarna är i bästa skick. Likaså när byggnadsarbetare hos underentreprenören inte utrustas med den nödvändiga skyddsutrustningen.

Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Fredrik Reinfeldts högerregerings första åtgärd var att lägga ner Arbetsmiljöinstitutet och sedermera även dra ner kraftigt på medlen till arbetsmiljöutbildningar. Detta var framgångsrikt, om man med framgång menar att Sverige gått från att vara ett av de länder som låg främst i forskning kring arbetsmiljö.

Det var också en framgång om man med framgång menar att Arbetsmiljöverket saknar utbildade inspektörer vilket gör att bevakningen av arbetsmiljön sedan 2006 har blivit sämre. Det är lätt att riva ner, men det är svårare att återuppbygga det som gått förlorat.

LÄS ÄVEN: Flera dödsolyckor i kraftverksbranschen

I skrivande stund har Sverige en expeditionsministär. Den får inte fatta några beslut av vikt eller som är kontroversiella politiskt. Märkligt nog är arbetsmiljön en kontroversiell fråga.

Regeringen Löfvens beslut att starta ett nytt, inte Arbetsmiljöinstitutet men lite åt det hållet, har högerpolitikerna lovat att riva upp. Kom inte och säg att politiken inte har betydelse och att vem som har makten är betydelselöst.

Tyvärr, med tanke på hur det ser ut i riksdagen idag kommer, oavsett regering, arbetsmiljön att fortsätta kosta liv och lidande.

Ingemar E.L Göransson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.