• Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg


 • Martin Lindroos, låstekniker, Patrik Blomgren, elektriker, och Björn Marquard, projektledare vid Assemblin Alingsås, sitter vid en av vattenrutschbanorna i Nolhaga simhall. Foto: Tomas Nyberg
 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg


 • Badet i Alingsås har fått flera nya bassänger, varav en med höj- och sänkbar del och flera bubbelpooler. Foto: Tomas Nyberg
 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg


 • Patrik Blomgren monterar spotar i det som ska bli Nolhaga simhalls relaxavdelning. Foto: Tomas Nyberg
 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg


 • Det nya badet har utrustats med vattenbelysning i valfria färger och undervattensmusik. Foto: Tomas Nyberg

 • Elektrikerna vid Assemblin har installerat in- och utgångssystem som fungerar via smarta armband. Armbanden fungerar även för köp i kiosken och vid skåpanvändning. Foto: Tomas Nyberg
2019-02-18

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna.

–Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så. Men vi har gått igenom allt noga innan, för det går inte att ändra i efterhand, säger Björn Marquard, projektledare vid Assemblin Alingsås.

Badet i Alingsås har fått två nya vattenrutschkanor, flera bassänger, varav en med en höj- och sänkbar del, bubbelpooler både inomhus och utomhus, och ett flertal bastur. Allt fungerar som det ska, fastslår kollegorna från Assemblin. De har testat.

–Det funkar jättebra, det var väl det man var orolig för innan. Så det var en härlig känsla när vi fick hoppa i och märkte att allt funkade, när allt var igång. säger elektriker Patrik Blomgren.

LÄS ÄVEN: Fem miljoner elmätare ska bytas – ”Vi ser en jättestor risk, det finns inte tillräckligt med personal”

Det nya badet har utrustats med vattenbelysning i valfria färger och undervattensmusik. När tidningen är på besök spelas ”We wish You a Merry Christmas”, men musiken är även den valbar.

I äventyrsdelen kan besökarna välja olika teman under åken i vattenrutschkanan. Bland annat djungeltema. Det styrs via en display, och ger besökarna olika spel där det går att ta poäng genom att nudda vissa ljuspunkter under åken.

I den andra rutschkanan går det att åka flera personer samtidigt, i stora badringar.

–Jag vann när vi körde regnbågskanan, jag körde om i sista kurvan, säger låstekniker Martin Lindroos och ler brett.

Martin Lindroos är inte bara bra på att åka vattenrutschkana, han har även varit med i framtagandet av olika speciallösningar för Nolhaga badhus.

Särskilt gäller det i omklädningsrummen för funktionshindrade där Martin tagit fram säkerhetssensorer i dörrarna, så att klämskador ska förhindras. I dessa omklädningsrum finns även en travers i taket, så att flytt från rullstol ska förenklas.

En trappa upp byggs en relaxavdelning. Här finns champagnebadet, vilket är en låg jacuzzi med små, små bubblor. I relaxen finns även en öppen gasolspis, luxuösa fotbad och ångbastu med olika dofter.

Utomhus finns en terrass med bastu och badtunna. Här är det tänkt att företag ska hyra in sig. Utsikten från badhuset är praktfull. Granne med badet ligger Nolhaga slott med tillhörande park.

LÄS ÄVEN: Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Badhuset i Alingsås är inte det enda badhuset i Sverige som under de senaste åren byggts om eller byggts ut. Flertalet av landets badhus byggdes under 1960- och -70-talen.

Nu 50 år senare är många i stort behov av renovering. Men att renovera ett badhus ställer lite andra krav på elektrikerna än en vanlig fastighetsrenovering.

I badhus är luften frätande, vilket innebär att materialval är viktigt. Det måste vara rostfritt och syrafast. Det krävs även speciella armaturer som klarar fukt.

–Man måste vara extra noggrann med allt, det krävs potentialutjämning och det måste vara ett säkerhetsavstånd mellan strömförande delar och vatten. Och så är det vissa armaturtillverkare som funkar. Det är dyrt, men bra, förklarar Björn Marquard.

Den gamla poolen i Nolhaga badhus byggdes 1967. Ända fram till den renovering som nu är i slutfasen satt de 50 år gamla armaturerna kvar. Fullt fungerande.

I den nya poolen har armaturer av samma märke installerats, det ska borga för kvalitet. Även dessa är tänkta att hålla i minst 50 år.

Snart öppnas dörrarna för allmänheten. Då ska allt vara i yttersta toppklass. Från belysning till musiken i vattenrutschbanan. Att allt fungerar har Assemblins elektriker redan konstaterat. Nu ska även Alingsåsborna få ta del av det nyrenoverade badhuset.


Fakta:

• Serneke bygger om Nolhaga sim- och sporthall i Alingsås till ett värde av cirka 270 miljoner kronor. Uppdragsgivare är det kommunala bolaget Fabs som äger fastigheten och hyresgäst är Alingsås kommun.

• Installationsarbetena utförs av Assemblin Alingsås.

• Byggnaden inrymmer förutom baddelen även relax, sporthall och Friskis och Svettis.

• Bygget startade i april 2016, men har försenats flera gånger, bland annat på grund av att asbest påträffats i stor omfattning.

• Allmänheten får tillträde till simhallen i februari-mars 2019

• Sverige har omkring 450 badhus, varav flertalet byggdes under åren 1965 till 1975.

Uppskattningsvis åldras badhus upp till fyra gånger snabbare än vanliga byggnader, och då många av de svenska badhusen nu börjar nå sin fulla livslängd har det blivit dags att renovera eller bygga nytt.

Därför pågår just nu många badhusbyggen runt om i landet. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har bedömt att slitage och bristande underhåll av badhus leder till ett sammanlagt återinvesteringsbehov på 40 miljarder kronor under en tioårsperiod.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.