• Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg


 • Martin Lindroos, låstekniker, Patrik Blomgren, elektriker, och Björn Marquard, projektledare vid Assemblin Alingsås, sitter vid en av vattenrutschbanorna i Nolhaga simhall. Foto: Tomas Nyberg
 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg


 • Badet i Alingsås har fått flera nya bassänger, varav en med höj- och sänkbar del och flera bubbelpooler. Foto: Tomas Nyberg
 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg


 • Patrik Blomgren monterar spotar i det som ska bli Nolhaga simhalls relaxavdelning. Foto: Tomas Nyberg
 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg


 • Det nya badet har utrustats med vattenbelysning i valfria färger och undervattensmusik. Foto: Tomas Nyberg

 • Elektrikerna vid Assemblin har installerat in- och utgångssystem som fungerar via smarta armband. Armbanden fungerar även för köp i kiosken och vid skåpanvändning. Foto: Tomas Nyberg
2019-02-18

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna.

–Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så. Men vi har gått igenom allt noga innan, för det går inte att ändra i efterhand, säger Björn Marquard, projektledare vid Assemblin Alingsås.

Badet i Alingsås har fått två nya vattenrutschkanor, flera bassänger, varav en med en höj- och sänkbar del, bubbelpooler både inomhus och utomhus, och ett flertal bastur. Allt fungerar som det ska, fastslår kollegorna från Assemblin. De har testat.

–Det funkar jättebra, det var väl det man var orolig för innan. Så det var en härlig känsla när vi fick hoppa i och märkte att allt funkade, när allt var igång. säger elektriker Patrik Blomgren.

LÄS ÄVEN: Fem miljoner elmätare ska bytas – ”Vi ser en jättestor risk, det finns inte tillräckligt med personal”

Det nya badet har utrustats med vattenbelysning i valfria färger och undervattensmusik. När tidningen är på besök spelas ”We wish You a Merry Christmas”, men musiken är även den valbar.

I äventyrsdelen kan besökarna välja olika teman under åken i vattenrutschkanan. Bland annat djungeltema. Det styrs via en display, och ger besökarna olika spel där det går att ta poäng genom att nudda vissa ljuspunkter under åken.

I den andra rutschkanan går det att åka flera personer samtidigt, i stora badringar.

–Jag vann när vi körde regnbågskanan, jag körde om i sista kurvan, säger låstekniker Martin Lindroos och ler brett.

Martin Lindroos är inte bara bra på att åka vattenrutschkana, han har även varit med i framtagandet av olika speciallösningar för Nolhaga badhus.

Särskilt gäller det i omklädningsrummen för funktionshindrade där Martin tagit fram säkerhetssensorer i dörrarna, så att klämskador ska förhindras. I dessa omklädningsrum finns även en travers i taket, så att flytt från rullstol ska förenklas.

En trappa upp byggs en relaxavdelning. Här finns champagnebadet, vilket är en låg jacuzzi med små, små bubblor. I relaxen finns även en öppen gasolspis, luxuösa fotbad och ångbastu med olika dofter.

Utomhus finns en terrass med bastu och badtunna. Här är det tänkt att företag ska hyra in sig. Utsikten från badhuset är praktfull. Granne med badet ligger Nolhaga slott med tillhörande park.

LÄS ÄVEN: Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Badhuset i Alingsås är inte det enda badhuset i Sverige som under de senaste åren byggts om eller byggts ut. Flertalet av landets badhus byggdes under 1960- och -70-talen.

Nu 50 år senare är många i stort behov av renovering. Men att renovera ett badhus ställer lite andra krav på elektrikerna än en vanlig fastighetsrenovering.

I badhus är luften frätande, vilket innebär att materialval är viktigt. Det måste vara rostfritt och syrafast. Det krävs även speciella armaturer som klarar fukt.

–Man måste vara extra noggrann med allt, det krävs potentialutjämning och det måste vara ett säkerhetsavstånd mellan strömförande delar och vatten. Och så är det vissa armaturtillverkare som funkar. Det är dyrt, men bra, förklarar Björn Marquard.

Den gamla poolen i Nolhaga badhus byggdes 1967. Ända fram till den renovering som nu är i slutfasen satt de 50 år gamla armaturerna kvar. Fullt fungerande.

I den nya poolen har armaturer av samma märke installerats, det ska borga för kvalitet. Även dessa är tänkta att hålla i minst 50 år.

Snart öppnas dörrarna för allmänheten. Då ska allt vara i yttersta toppklass. Från belysning till musiken i vattenrutschbanan. Att allt fungerar har Assemblins elektriker redan konstaterat. Nu ska även Alingsåsborna få ta del av det nyrenoverade badhuset.


Fakta:

• Serneke bygger om Nolhaga sim- och sporthall i Alingsås till ett värde av cirka 270 miljoner kronor. Uppdragsgivare är det kommunala bolaget Fabs som äger fastigheten och hyresgäst är Alingsås kommun.

• Installationsarbetena utförs av Assemblin Alingsås.

• Byggnaden inrymmer förutom baddelen även relax, sporthall och Friskis och Svettis.

• Bygget startade i april 2016, men har försenats flera gånger, bland annat på grund av att asbest påträffats i stor omfattning.

• Allmänheten får tillträde till simhallen i februari-mars 2019

• Sverige har omkring 450 badhus, varav flertalet byggdes under åren 1965 till 1975.

Uppskattningsvis åldras badhus upp till fyra gånger snabbare än vanliga byggnader, och då många av de svenska badhusen nu börjar nå sin fulla livslängd har det blivit dags att renovera eller bygga nytt.

Därför pågår just nu många badhusbyggen runt om i landet. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har bedömt att slitage och bristande underhåll av badhus leder till ett sammanlagt återinvesteringsbehov på 40 miljarder kronor under en tioårsperiod.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.