• Ulf Carlsson var fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.Foto: Anna Norling

  • Ulf Carlsson var fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.Foto: Anna Norling

2019-02-05

Fram till 2025 ska drygt fem miljoner elmätare i de svenska hushållen bytas ut. Ett inte helt enkelt projekt. Elektrikerförbundet höjer ett varningens finger.

– Det kommer att finnas stor plats för okunskap och lycksökare, säger Ulf Carlsson, fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.

Det var i somras som regeringen beslutade att landets alla elmätare ska klara av timmätning och att kunderna själva ska kunna ta del av sina mätaruppgifter. Det innebär att drygt fem miljoner elmätare behöver bytas ut mot en modernare utrustning. För att klara av alla byten inom utsatt tid, före 1 januari 2025, krävs montörer med kompetens att byta elmätare. Något det råder det brist på i dag.
– Vi ser hur det ser ut i branschen nu, det är en ruskig brist på elektriker och kraftverksmontörer. Det är full huggning, säger Ulf Carlsson.

LÄS ÄVEN: Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Bristen på elektriker riskerar att leda till olyckor då elbolagen kan lockas att ta in oerfarna som endast får genomgå snabbutbildning. Det här är en risk som Elektrikerförbundet har lyft, och krävt att mätarbyte ska klassas som AMS, arbete med spänning, vilket innebär att det även ska krävas utbildning för detta.

Branschorganisationen Energiföretagen i Sverige har tagit till sig av kritiken och i höstas gick man ut i ett så kallat EBR-meddelande med rekommenderade krav på utbildning för mätarbyte. I denna utbildning ska sådant som riskbedömning, riskhantering, kunskap om bakspänning och frånkopplingsmöjligheter ingå.

– Vi försöker påverka, det är därför har vi ställt det här kravet. Jag är glad att vi har fått till det här, men nu måste man ju kontrollera att det efterlevs, säger Ulf Carlsson.

Han påminner om situationen för tio år sedan, då det förra stora mätarbytet i Sverige skedde.

– Då inträffade väldigt många olyckor, 40 stycken anmälda, och då kan du tänka dig vilket mörkertal det var. Då var det många som inte hade någon utbildning alls. Det var bemanningsföretag och underentreprenörer som anlitade underentreprenörer som i sin tur anlitade underentreprenörer.

Ulf Carlsson menar att erfarenheterna från det förra mätarbytet avskräcker. Ett flertal tvister mellan fack och arbetsgivare uppkom. Han ger exemplet Relacom, som var ett av bolagen som fått uppdraget att utföra mätarbytena, men som på den tiden inte hade egna kraftverkare. Relacom lade istället ut mätarbytena på bemanningsbolag, och med dessa bolag uppstod många tvister.

– De anställda hade fått en- eller tvådagars utbildning. De fick inte ut rätt lön. Och de blev visstidsanställda, så de hade en anställning fram till dagarna före jul, och så fick de gå hem. Sedan fick de en ny anställning efter trettonhelgen. I bemanningsavtalet får man inte stapla visstidsanställningar så.

LÄS ÄVEN: Intelligenta armaturer på frammarsch

I bemanningsavtalet gäller även att den som blir inhyrd till ett företag ska ha samma lön som ”jämförbar grupp” hos det inhyrande företaget. Men i fallet med Relacom hade ju bolaget inga egna montörer, så det fanns ingen jämförbar grupp.

– Så vi kunde inte hävda jämförbar grupp. Vilket ledde till att montörerna fick i stort sett minimilön på bemanningsavtalet, som låg långt, långt under den lön elmontörerna hade, berättar Ulf Carlsson.

Han ser liknande risker även i det nu kommande elmätarbytet, om arbetet läggs ut på underentreprenörskedjor. Även då kan ”jämförbar grupp” saknas.

– Jag ser en stor fara att det kommer att bli mycket bemanningsanställningar. Det finns inga utbildade montörer att tillgå, utan man kommer att utbilda ungdomar för att fixa det här. Det innebär vissa risker.

Och den här gången är olycksriskerna än högre. Detta då mikroproduktionen av el har brett ut sig. Allt fler producerar sin egen småskaliga el genom solceller och vindkraft.

– Det gör att det är stor risk att det blir bakspänning i och med att det kommer ström från andra hållet. Och det kan vara många hemmapulare som har mixtrat med mätaren men inte kan. Det är skillnad på om du kommer in i ett hyreshus och alla mätare ser likadana ut jämfört med om du kommer ut på landsbygden, på ett bondgård eller så. I ett mätarskåp där kan det finnas hur mycket som helst och bonden kanske har egen reservkraftverk och solkraft.

LÄS ÄVEN: Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

Har regeringen gått för fort fram?

– Det handlar väl om att betala, och utbilda. Men nätbolagen vill ju få det här gjort så billigt som möjligt. Vi ser ju också avregleringens effekter. Vi tycker att man skulle ha lagstiftat att den som har distributionsanläggningar eller produktionsanläggningar är tvingad att ha egen personal så att den klarar av daglig drift och underhåll. I Norge finns i stor utsträckning den modellen. Här är det precis tvärtom, de stora bolagen har inte egen personal alls.

– Här kommer det att finnas en okunskap och lycksökare. Det såg vi ju förra gången. Då var det ju de här bemanningsbolagen, de anställde ju kreti och pleti, det var någon som blev anställd för att han sa att han var ”tekniskt intresserad”.

Ulf Carlsson önskar nu hjälp från medlemmarna ute på arbetsplatserna.

– Jag vill uppmana våra medlemmar att om man ser att här är ett annat företag ute och byter mätare, att man pratar med dem. Vilket företag kommer ni från? Vad har ni för utbildning? Vad har ni för lön? Vad har ni för villkor? Och om det verkar misstänkt höra av sig till våra regioner. Det är stor risk att det kommer att dyka upp konstigheter. Det kommer att vara många unga människor som kommer att göra det här och det vore hemskt om de skadar sig, för el kan vara ruskigt farligt om man inte kan, säger han och tillägger:

– Men det behövs ju generationsväxling i branschen, så man skulle ju verkligen hoppas att de anställs och utbildas så att de blir riktiga montörer, för behovet finns ju. Jag vill också uppmana nätbolagen att de tar med EBR:s rekommendationer om utbildningskrav för mätarbyte i sina upphandlingsförfaranden.

LÄS ÄVEN: Fulel: Elfirma stäms efter villabrand


Fakta:

Regeringen beslutade 28 juni i fjol att införa nya funktionskrav för elmätarna i Sverige. Syftet är att stärka konsumenterna och stimulera elmarknaden.

Mätarna ska bland annat klara av timmätning och de ska ha ett användargränssnitt som gör det möjligt för kunderna att själva kunna ta del av sina mätaruppgifter.

Mätarna med de nya funktionskraven ska senast vara på plats den 1 januari 2025.


Anna Norling
anna.norling@lomedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.