• Ulf Carlsson var fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.Foto: Anna Norling

  • Ulf Carlsson var fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.Foto: Anna Norling

2019-02-05

Fram till 2025 ska drygt fem miljoner elmätare i de svenska hushållen bytas ut. Ett inte helt enkelt projekt. Elektrikerförbundet höjer ett varningens finger.

– Det kommer att finnas stor plats för okunskap och lycksökare, säger Ulf Carlsson, fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.

Det var i somras som regeringen beslutade att landets alla elmätare ska klara av timmätning och att kunderna själva ska kunna ta del av sina mätaruppgifter. Det innebär att drygt fem miljoner elmätare behöver bytas ut mot en modernare utrustning. För att klara av alla byten inom utsatt tid, före 1 januari 2025, krävs montörer med kompetens att byta elmätare. Något det råder det brist på i dag.
– Vi ser hur det ser ut i branschen nu, det är en ruskig brist på elektriker och kraftverksmontörer. Det är full huggning, säger Ulf Carlsson.

LÄS ÄVEN: Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Bristen på elektriker riskerar att leda till olyckor då elbolagen kan lockas att ta in oerfarna som endast får genomgå snabbutbildning. Det här är en risk som Elektrikerförbundet har lyft, och krävt att mätarbyte ska klassas som AMS, arbete med spänning, vilket innebär att det även ska krävas utbildning för detta.

Branschorganisationen Energiföretagen i Sverige har tagit till sig av kritiken och i höstas gick man ut i ett så kallat EBR-meddelande med rekommenderade krav på utbildning för mätarbyte. I denna utbildning ska sådant som riskbedömning, riskhantering, kunskap om bakspänning och frånkopplingsmöjligheter ingå.

– Vi försöker påverka, det är därför har vi ställt det här kravet. Jag är glad att vi har fått till det här, men nu måste man ju kontrollera att det efterlevs, säger Ulf Carlsson.

Han påminner om situationen för tio år sedan, då det förra stora mätarbytet i Sverige skedde.

– Då inträffade väldigt många olyckor, 40 stycken anmälda, och då kan du tänka dig vilket mörkertal det var. Då var det många som inte hade någon utbildning alls. Det var bemanningsföretag och underentreprenörer som anlitade underentreprenörer som i sin tur anlitade underentreprenörer.

Ulf Carlsson menar att erfarenheterna från det förra mätarbytet avskräcker. Ett flertal tvister mellan fack och arbetsgivare uppkom. Han ger exemplet Relacom, som var ett av bolagen som fått uppdraget att utföra mätarbytena, men som på den tiden inte hade egna kraftverkare. Relacom lade istället ut mätarbytena på bemanningsbolag, och med dessa bolag uppstod många tvister.

– De anställda hade fått en- eller tvådagars utbildning. De fick inte ut rätt lön. Och de blev visstidsanställda, så de hade en anställning fram till dagarna före jul, och så fick de gå hem. Sedan fick de en ny anställning efter trettonhelgen. I bemanningsavtalet får man inte stapla visstidsanställningar så.

LÄS ÄVEN: Intelligenta armaturer på frammarsch

I bemanningsavtalet gäller även att den som blir inhyrd till ett företag ska ha samma lön som ”jämförbar grupp” hos det inhyrande företaget. Men i fallet med Relacom hade ju bolaget inga egna montörer, så det fanns ingen jämförbar grupp.

– Så vi kunde inte hävda jämförbar grupp. Vilket ledde till att montörerna fick i stort sett minimilön på bemanningsavtalet, som låg långt, långt under den lön elmontörerna hade, berättar Ulf Carlsson.

Han ser liknande risker även i det nu kommande elmätarbytet, om arbetet läggs ut på underentreprenörskedjor. Även då kan ”jämförbar grupp” saknas.

– Jag ser en stor fara att det kommer att bli mycket bemanningsanställningar. Det finns inga utbildade montörer att tillgå, utan man kommer att utbilda ungdomar för att fixa det här. Det innebär vissa risker.

Och den här gången är olycksriskerna än högre. Detta då mikroproduktionen av el har brett ut sig. Allt fler producerar sin egen småskaliga el genom solceller och vindkraft.

– Det gör att det är stor risk att det blir bakspänning i och med att det kommer ström från andra hållet. Och det kan vara många hemmapulare som har mixtrat med mätaren men inte kan. Det är skillnad på om du kommer in i ett hyreshus och alla mätare ser likadana ut jämfört med om du kommer ut på landsbygden, på ett bondgård eller så. I ett mätarskåp där kan det finnas hur mycket som helst och bonden kanske har egen reservkraftverk och solkraft.

LÄS ÄVEN: Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

Har regeringen gått för fort fram?

– Det handlar väl om att betala, och utbilda. Men nätbolagen vill ju få det här gjort så billigt som möjligt. Vi ser ju också avregleringens effekter. Vi tycker att man skulle ha lagstiftat att den som har distributionsanläggningar eller produktionsanläggningar är tvingad att ha egen personal så att den klarar av daglig drift och underhåll. I Norge finns i stor utsträckning den modellen. Här är det precis tvärtom, de stora bolagen har inte egen personal alls.

– Här kommer det att finnas en okunskap och lycksökare. Det såg vi ju förra gången. Då var det ju de här bemanningsbolagen, de anställde ju kreti och pleti, det var någon som blev anställd för att han sa att han var ”tekniskt intresserad”.

Ulf Carlsson önskar nu hjälp från medlemmarna ute på arbetsplatserna.

– Jag vill uppmana våra medlemmar att om man ser att här är ett annat företag ute och byter mätare, att man pratar med dem. Vilket företag kommer ni från? Vad har ni för utbildning? Vad har ni för lön? Vad har ni för villkor? Och om det verkar misstänkt höra av sig till våra regioner. Det är stor risk att det kommer att dyka upp konstigheter. Det kommer att vara många unga människor som kommer att göra det här och det vore hemskt om de skadar sig, för el kan vara ruskigt farligt om man inte kan, säger han och tillägger:

– Men det behövs ju generationsväxling i branschen, så man skulle ju verkligen hoppas att de anställs och utbildas så att de blir riktiga montörer, för behovet finns ju. Jag vill också uppmana nätbolagen att de tar med EBR:s rekommendationer om utbildningskrav för mätarbyte i sina upphandlingsförfaranden.

LÄS ÄVEN: Fulel: Elfirma stäms efter villabrand


Fakta:

Regeringen beslutade 28 juni i fjol att införa nya funktionskrav för elmätarna i Sverige. Syftet är att stärka konsumenterna och stimulera elmarknaden.

Mätarna ska bland annat klara av timmätning och de ska ha ett användargränssnitt som gör det möjligt för kunderna att själva kunna ta del av sina mätaruppgifter.

Mätarna med de nya funktionskraven ska senast vara på plats den 1 januari 2025.


Anna Norling
anna.norling@lomedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.