• Ulf Carlsson var fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.Foto: Anna Norling

  • Ulf Carlsson var fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.Foto: Anna Norling

2019-02-05

Fram till 2025 ska drygt fem miljoner elmätare i de svenska hushållen bytas ut. Ett inte helt enkelt projekt. Elektrikerförbundet höjer ett varningens finger.

– Det kommer att finnas stor plats för okunskap och lycksökare, säger Ulf Carlsson, fram till i höstas ansvarig för kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.

Det var i somras som regeringen beslutade att landets alla elmätare ska klara av timmätning och att kunderna själva ska kunna ta del av sina mätaruppgifter. Det innebär att drygt fem miljoner elmätare behöver bytas ut mot en modernare utrustning. För att klara av alla byten inom utsatt tid, före 1 januari 2025, krävs montörer med kompetens att byta elmätare. Något det råder det brist på i dag.
– Vi ser hur det ser ut i branschen nu, det är en ruskig brist på elektriker och kraftverksmontörer. Det är full huggning, säger Ulf Carlsson.

LÄS ÄVEN: Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Bristen på elektriker riskerar att leda till olyckor då elbolagen kan lockas att ta in oerfarna som endast får genomgå snabbutbildning. Det här är en risk som Elektrikerförbundet har lyft, och krävt att mätarbyte ska klassas som AMS, arbete med spänning, vilket innebär att det även ska krävas utbildning för detta.

Branschorganisationen Energiföretagen i Sverige har tagit till sig av kritiken och i höstas gick man ut i ett så kallat EBR-meddelande med rekommenderade krav på utbildning för mätarbyte. I denna utbildning ska sådant som riskbedömning, riskhantering, kunskap om bakspänning och frånkopplingsmöjligheter ingå.

– Vi försöker påverka, det är därför har vi ställt det här kravet. Jag är glad att vi har fått till det här, men nu måste man ju kontrollera att det efterlevs, säger Ulf Carlsson.

Han påminner om situationen för tio år sedan, då det förra stora mätarbytet i Sverige skedde.

– Då inträffade väldigt många olyckor, 40 stycken anmälda, och då kan du tänka dig vilket mörkertal det var. Då var det många som inte hade någon utbildning alls. Det var bemanningsföretag och underentreprenörer som anlitade underentreprenörer som i sin tur anlitade underentreprenörer.

Ulf Carlsson menar att erfarenheterna från det förra mätarbytet avskräcker. Ett flertal tvister mellan fack och arbetsgivare uppkom. Han ger exemplet Relacom, som var ett av bolagen som fått uppdraget att utföra mätarbytena, men som på den tiden inte hade egna kraftverkare. Relacom lade istället ut mätarbytena på bemanningsbolag, och med dessa bolag uppstod många tvister.

– De anställda hade fått en- eller tvådagars utbildning. De fick inte ut rätt lön. Och de blev visstidsanställda, så de hade en anställning fram till dagarna före jul, och så fick de gå hem. Sedan fick de en ny anställning efter trettonhelgen. I bemanningsavtalet får man inte stapla visstidsanställningar så.

LÄS ÄVEN: Intelligenta armaturer på frammarsch

I bemanningsavtalet gäller även att den som blir inhyrd till ett företag ska ha samma lön som ”jämförbar grupp” hos det inhyrande företaget. Men i fallet med Relacom hade ju bolaget inga egna montörer, så det fanns ingen jämförbar grupp.

– Så vi kunde inte hävda jämförbar grupp. Vilket ledde till att montörerna fick i stort sett minimilön på bemanningsavtalet, som låg långt, långt under den lön elmontörerna hade, berättar Ulf Carlsson.

Han ser liknande risker även i det nu kommande elmätarbytet, om arbetet läggs ut på underentreprenörskedjor. Även då kan ”jämförbar grupp” saknas.

– Jag ser en stor fara att det kommer att bli mycket bemanningsanställningar. Det finns inga utbildade montörer att tillgå, utan man kommer att utbilda ungdomar för att fixa det här. Det innebär vissa risker.

Och den här gången är olycksriskerna än högre. Detta då mikroproduktionen av el har brett ut sig. Allt fler producerar sin egen småskaliga el genom solceller och vindkraft.

– Det gör att det är stor risk att det blir bakspänning i och med att det kommer ström från andra hållet. Och det kan vara många hemmapulare som har mixtrat med mätaren men inte kan. Det är skillnad på om du kommer in i ett hyreshus och alla mätare ser likadana ut jämfört med om du kommer ut på landsbygden, på ett bondgård eller så. I ett mätarskåp där kan det finnas hur mycket som helst och bonden kanske har egen reservkraftverk och solkraft.

LÄS ÄVEN: Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

Har regeringen gått för fort fram?

– Det handlar väl om att betala, och utbilda. Men nätbolagen vill ju få det här gjort så billigt som möjligt. Vi ser ju också avregleringens effekter. Vi tycker att man skulle ha lagstiftat att den som har distributionsanläggningar eller produktionsanläggningar är tvingad att ha egen personal så att den klarar av daglig drift och underhåll. I Norge finns i stor utsträckning den modellen. Här är det precis tvärtom, de stora bolagen har inte egen personal alls.

– Här kommer det att finnas en okunskap och lycksökare. Det såg vi ju förra gången. Då var det ju de här bemanningsbolagen, de anställde ju kreti och pleti, det var någon som blev anställd för att han sa att han var ”tekniskt intresserad”.

Ulf Carlsson önskar nu hjälp från medlemmarna ute på arbetsplatserna.

– Jag vill uppmana våra medlemmar att om man ser att här är ett annat företag ute och byter mätare, att man pratar med dem. Vilket företag kommer ni från? Vad har ni för utbildning? Vad har ni för lön? Vad har ni för villkor? Och om det verkar misstänkt höra av sig till våra regioner. Det är stor risk att det kommer att dyka upp konstigheter. Det kommer att vara många unga människor som kommer att göra det här och det vore hemskt om de skadar sig, för el kan vara ruskigt farligt om man inte kan, säger han och tillägger:

– Men det behövs ju generationsväxling i branschen, så man skulle ju verkligen hoppas att de anställs och utbildas så att de blir riktiga montörer, för behovet finns ju. Jag vill också uppmana nätbolagen att de tar med EBR:s rekommendationer om utbildningskrav för mätarbyte i sina upphandlingsförfaranden.

LÄS ÄVEN: Fulel: Elfirma stäms efter villabrand


Fakta:

Regeringen beslutade 28 juni i fjol att införa nya funktionskrav för elmätarna i Sverige. Syftet är att stärka konsumenterna och stimulera elmarknaden.

Mätarna ska bland annat klara av timmätning och de ska ha ett användargränssnitt som gör det möjligt för kunderna att själva kunna ta del av sina mätaruppgifter.

Mätarna med de nya funktionskraven ska senast vara på plats den 1 januari 2025.


Anna Norling
anna.norling@lomedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Container med chokladsås blev strömförande – en till sjukhus

En man i 60-årsåldern skadades när en container innehållande chokladsås blev strömförande på en fabrik i Mjölby. Polisen ska nu utreda händelsen. Det var i 13.15-tiden på tisdagseftermiddagen som en olycka inträffade på en fabrik i Mjölby, som tillverkar chokladsås. En anställd i 60-årsåldern kom i kontakt med en container där såsen förvarades.

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.