Svanströms el har ansvaret för att serva bygget med el och vatten.

– Sitta på kontor är det absolut tråkigaste jag vet, det här är mer kreativt, säger Håkan Svanström, arbetsledare för Svanströms el och vvs.

Vi står på byggarbetsplatsen i Spånga, precis ovanför hålet som rörtryckaren från Göteborg har påbörjat. Nere i leran i hålet står en grävmaskin, runt den sipprar vatten ständigt in.

En pump jobbar hårt för att pumpa bort vattnet. Den drivs av el och måste fungera dygnet runt, annars stiger vattnet och dränker maskinen och arbetet går från att vara svårt till helt omöjligt.

Arbetarna har 78 timmar på sig att borra hål och trycka in rör under banvallen. Bällstaån ska ledas om i en del av Förbifart Stockholm.

Svanströms el och vvs har i uppdrag att säkerställa el och vatten för bygget i Spånga, som är en del av Förbifart Stockholm och breddningen av Mälarbanan.

– Här handlar det om att ständigt lösa problem. Ett sånt här projekt är ju jättesvårt att planera i förväg, för man vet inte vad man stöter på i marken. Så förutsättningarna för firmorna som vi servar med el och vatten här ändras ju hela tiden, och då ändras ju våra förutsättningar också.

Innan Elektrikern kom till byggarbetsplatsen har Håkan Svanström och hans kollega, tillika hans son, Hampus Svanström, tillsammans med ett par killar till dragit 250 meter kabel. En kabel som ska in under banvallen, så arbetarna får ström på andra sidan.

– Vår grej är att snabbt vara på plats när det gäller el och vvs. Det är vår styrka. I och med att vi har både elektriker och rörmokare dygnet runt så passar vi bra i ett sådant här projekt. Och det är jävligt intressant, annars så söker man elfel i lägenheter eller villor, men här är det en annan dimension, säger Håkan Svanström.

Håkan Svanström är en profil i elbranschen, han är inte rädd för att säga vad han tycker, och inte heller rädd för att stöta sig med myndigheter eller vitvarujättar. Elektrikeryrket ligger i blodet. Såväl pappa som farfar var elektriker, och han säger själv att det var ett naturligt val. Men han har även varit verksam som konstnär i Tyskland, under 1990-talet.

– Jag målade abstrakta tavlor i olja och hade en köpstark kundbas. Men efter år 2000 då tyskarna fick euron, och 2001 då det flög in flygplan i World Trade Center, försvann deras köpkraft, så då beslöt jag att flytta hem till Sverige igen.

Hampus Svanström.

2001 startade Håkan Svanström så det företag som han fortfarande i dag är arbetsledare och driftsansvarig i.

– Jag startade helt ensam, med en verktygslåda, en Volvo 240, en mobiltelefon och satte ut en enspaltsannons i DN, ”Elektriker med egen firma söker ytterligare uppdrag”.

I dag har firman 20 anställda och omsätter runt 27 miljoner kronor per år. Det är ett familjeföretag, där barn och andra anhöriga har en stor roll såväl som verksamma elektriker som administrativa spindlar i nätet.

Men han har även hunnit med att gå på en hel del nitar. Innan Håkan Svanström lämnade Sverige för Tyskland och konstnärslivet hade han under något års tid provat på att starta eget, men så sprack bostadsbubblan och Sverige hamnade i en ekonomisk kris. Håkan hade bara ett par uppdragsgivare, ett par byggare, och när de gick i konkurs försvann även företagets intäkter.

– Min lärdom av detta är att inte jobba åt ett fåtal, utan man måste splitta riskerna enormt. Så när jag startade om firman, då var det ganska enkelt att i början välja att jobba uteslutande åt privatpersoner och några få företag för att sprida riskerna, och det är så vi jobbar än i dag.

Nu har du ju det här bygget där vi står nu, som kommer att hålla i ett helt år, men ni skulle inte försvinna med den här kunden?

– Nej, nej. Det här är grädden på moset. Det här är mer jävligt kul att vara här, och lösa problem. Det är liksom glädjande, platschefen säger att det här är problem, och så löser vi det, och de blir jätteglada liksom. Det är en drivkraft.

Arbetslagets rörmokare, Emil, kommer fram.

– Nu kanske de ska ha tankbilar i stället, säger han.

– Det skulle vara rätt skönt, svarar Håkan och nickar sakta.

Svanströms har i uppdrag att ordna fram vatten när borrningen ska ske under järnvägen. Det krävs 500 liter per minut, men det har varit svårt att hitta en brandpump i närheten.

– Alltså, vi fick beställningen för några timmar sedan, men så här är det. Nu kanske vi tar hit tankbilar i stället som får åka till en brandpump och köra vattnet så kan vi fylla på från tankbilarna. Här handlar det om att lösa problem hela tiden, konstaterar Håkan Svanström och ser faktiskt ganska nöjd ut.

Håkan Svanström

  • Ålder: 54
  • Familj: Fru, fyra söner, en fosterdotter, åtta barnbarn
  • Bor: Norrköping
  • Yrke: Elektriker, driver firman Svanströms el och vvs.

Elektrikern frågade honom…

…om elutbildningarna:

– När Jan Björklund var utbildningsminister så ringde jag till regeringskansliet för att jag tyckte att det här ”materialet” vi får från skolan är så himla dåligt. Mitt största problem är att få kompetenta elektriker, jag har gigantiska problem att hitta elektriker som är välutbildade och som vill göra ett bra jobb. Jag skickades vidare till Skolverket, och vi drog i gång något som hette Lärlingspiloten. Syftet var att få in verkligheten i klassrummet, bland annat genom instruktiva filmer på Youtube som eleverna skulle kunna gå in på och se hur man klamrar kabel eller kopplar en central. Och när eleverna var på praktik så skulle de kunna skicka filmer till lärarna där de visade vad de gjorde på praktiken.

– Men sen kom valet och efter det så bara rann det ut till nån sörjig kletig massa. Grundproblemet är att det inte finns tillräckligt med elektriker, och av de som kommer och söker jobb så är en av 20 anställningsbar.

Vad är det som saknas?

– Allt. Min högst personliga teori är att det handlar om att man tog bort värnplikten, då försvann ryggraden på nåt sätt. Säga vad man vill om värnplikten, men man fick lära sig ordning och reda, att man hade tider att passa, att det kanske var någon annan som bestämde vad man skulle göra. Jag var elektriker i flottan. Jag tyckte det var helt perfekt. Nu får man vara glad om folk kommer kvart över sju och släntrar.

… om felsägning i Fuskbyggarna:

I ett program av Fuskbyggarna från i somras säger Håkan Svanström att jordledningen till ett vägguttag inte var inkopplad och att det gjorde att jordfelsbrytaren inte skulle lösa ut. Något han fick utstå mycket kritik för.

– En felsägning under en tv-inspelning är lätt hänt, det är ett jävla tempo i de här byggena. Så plötsligt är det tagning och då ska alla vara tysta, med starka lampor och en kamera i ansiktet. Då är det jätteenkelt att säga fel när det står 10-15 pers och stirrar. Men jag kom på att jag sagt fel, och att vi måste göra en omtagning. Så vi gör en omtagning. Men sen, när de klipper det här, två månader senare, så har klippersonalen ingen aning om vilket klipp av de här två som är rätt, utan de tar ju det klippet som de tycker passar bäst i programmet. Och sen, att det blir fel, ja herregud. Det har varit så många kommentarer, men för oss var det perfekt för vår marknadsföring på internet. För jag märkte att helt plötsligt så skrevs mitt namn och företagsnamnet på så otroligt många ställen på internet, och det känner ju Google av, så då syns vi mer. Orderingången ökade efter det här, själv kan jag bara rycka på axlarna och garva.

… om medverkan i olika tv-program:

– Det första programmet var Fuskbyggarna. Det var en producent för programmet som ringde mig, han hade googlat ”elektriker” och hittat oss.

Varför hittade han just er?

– Därför att jag hade satsat alla mina pengar på marknadsföring på Google. Jag spelade lite roulette, och satsade rubbet. Men jag hade gått på nitar innan. Jag blev så lurad.

På vilket sätt blev du lurad?

– Det här var i liksom i lindan, när nätet började bli stort, och det var jättesvårt för mig att veta var jag skulle satsa. En säljare ringde till mig och lurade mig ganska så rejält. Jag skulle satsa upp till 400 000 under ett års tid, och jag kommer så väl ihåg hur den där säljaren sa till mig ”har du kapacitet att ta emot alla samtal?”. Jag svalde det betet så det bara dånade om det. Men det blev förlikning i tingsrätten sen.

– Därefter tog det tid innan jag hittade rätt folk för mig att synas på nätet, men jag satsade precis allt på Google, och därmed hittade de på produktionen mig och frågade om jag kunde komma och titta på ett eljobb, då kände jag direkt att ”äntligen så händer det”. Och då kom jag ut på en inspelningsplats och skulle bara kolla på en elcentral och kolla om den var okej, men jag tänkte att det här måste jag kunna utveckla, för nu har jag äntligen fått in foten. Så där kom jag med lite förslag om spottar till ett kökstak och så. Och när vi syntes i Fuskbyggarna då ringde de från Arga snickaren, och från Sofias änglar, och de ringde från Stoppa tjuven.

– När vi var inne i de här produktionerna när det var som mest, det kostade oss nästan en miljon kronor per år. I odebiterad tid och material, som vi i stället fick synas med loggan i tv.

Tycker du att det har varit värt det?

– Absolut.

…om fulel:

– Om elinstallationsmaterial som kräver behöriga elinstallatörer ska säljas på hyllan så måste väl i jössenam nån ta ansvar och informera. Jag tycker att det ligger på Elsäkerhetsverkets ansvar att tala om vad det är som gäller, alltså att du får byta en strömbrytare och stickpropp själv hemma, inget annat. Men du kan ju köpa precis rubbet på ett byggvaruhus, och hur ska konsumenten veta vad som gäller om ingen informerar dem? Det är som att Apoteket skulle börja sälja operationsutrustning. Skulle man då som privatperson köpa den här utrustningen och börja operera själva? Varför i helvete begriper inte gemene man hur ofattbart farligt det är, att man kan köpa precis allt som har med elinstallationer att göra i byggvaruhus och börja installera själva. Alltså jag förstår inte ens hur man tänker tanken.

Har du varit med om några sådana fall hemma hos privatpersoner, där man själv har installerat sådant man inte behärskar?

– Ja, gud ja. Men det försöker de mörka, och säga att det är någon annan som gjort det, fast man fattar att de är de själva, och ofta är det en fullständig katastrof. Jag tycker att det är helt ofattbart. Men det är den tiden vi lever i nu.

Hur menar du då?

– Nu kommer vi in på politik, det är ju en total avreglering av allt. Ett fritt, rörligt Europa, och alla ska få göra allting, det är ju vad det handlar om. Vi har ju levt i en skyddad ankdamm i Sverige, så är det ju. Men jag tycker väl att Elsäkerhetsverket borde ha fått en större pengapåse för att göra en större marknadsföring om vad privatpersoner får och inte får installera själva. Kommer du ihåg när Socialstyrelsen informerade att vi skulle äta sex till åtta brödskivor om dagen? Den informationskampanjen sitter ju kvar, det är något liknande man måste göra. Jag trodde ju i min enfald att när den här nya ellagen tillkom skulle man parallellt tala om för konsumenten hur reglerna är och vad som gäller, men man har ju bara höjt ribban för elinstallatörsföretagen, vilket såklart är jättebra, men man borde haft en motvikt där, och gjort en gigantisk annonskampanj, tycker jag.

… om striden mot vitvarujättarna:

– Det började med att folk ringde till oss på jouren och sa att de hade problem med elen hemma, den nyinstallerade tvättmaskinen funkade till exempel inte. Vid ett flertal tillfällen kommer vi ut, och inser att det här är fullständigt felkopplat, i vissa fall var till och med maskinen strömförande. Jag blir förbannad när man utsätter folk för livsfara genom att skicka ut en budbilsfirma där chauffören är den som kopplar in maskinen. Hur jävla dumsnål, eller girig, är man då när man bara vill sälja och tjäna maximalt med pengar utan att ta hänsyn till slutkundens säkerhet?

Du har gjort ett flertal filmer om det här problemet som fått stor spridning på Facebook, har du fått någon respons från vitvarujättarna själva?

– Nej, men ett av företagen var uppe till Elsäkerhetsverket för att höra hur de skulle göra rätt, och kontaktade även Eio, för att de tänkte stämma mig, men Jan Siezing sa ”gör inte det, ge inte Svanström mer vatten på kvarnen, det kommer att ge precis tvärtom effekt”.

– Sen gjorde jag några klipp till, och till slut fick de stoppa all försäljning i hela landet där de levererar och installerar vitvaror med fast elinstallation.

Kan vi som konsumenter slappna av nu?

– Nej, definitivt inte. Hur många maskiner har de sålt och installerat varje år som vi inte vet om, vi har antagligen bara snuddat vid toppen av ett isberg. Det har varit brandtillbud och strömförande maskiner. Säg de tiotal utryckningar vi varit ut på som varit direkt relaterade till de här installationerna, att det skulle vara allt i hela Sverige, det verkar ju helt osannolikt.