• Minnesbänk över Kalle hemma hos mamma Sonja. Foto: Anna Norling

  • Karl Knuters mamma Sonja och systrarna Annelie och Rose Marie Linhein sörjer sin son och bror. Foto: Anna Norling

  • En glad Kalle med familjen. Foto: Privat

  • Kalle Knuters. Foto: Felix Alnemark

  • En ung Kalle Knuters. Foto: Privat

2019-02-11

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet.

– Han berättade i somras. Han sa ”jag har börjat spela”. Jag svarade ”spela?”. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod. Jag frågade för hur mycket, men jag fick aldrig något rakt svar, berättar mamma Sonja.

Det var dagen före julafton och Kalle hade inte dykt upp hos mormor och morfar nere i Göteborg där han skulle fira jul. Istället får hans familj ett avskedsbrev via sms. Där står att han älskar dem alla, men att han inte orkar längre.

Just denna gång räddas Kalle, polisen hinner fram i tid. Han skjutsas till psykakuten, där möts han av sin syster Rose Marie. Kalle berättar för första gången för sin syster om sina problem. Om spelandet som gått över styr. Om alla lån han tagit.

– Han berättade att han hade bestämt sig för att ta sitt liv. För han hade spelat bort hela lönen han hade fått på fredagen, det här var på söndagen, säger Rose Marie.

Kalle hade stora skulder. Han hade tagit lån efter lån för att bekosta sitt spelande. Till Rose Marie säger han på natten mot julafton: ”Du anar inte hur lätt det är att låna pengar, det är som en disktrasa. Du vrider ur den och tror att den är urvriden, men så vrider du lite till, och får ut lite mer. Och vrider du i ena hörnet så får du ytterligare lite till. Du kan vrida den där jäkla trasan hur mycket som helst. Det är så lätt att låna pengar.”

Efter samtal med personalen skrivs Kalle ut från psykakuten. Då har han bara timmar kvar att leva. Dagen efter, på julafton, tar han sitt liv.

Kalle, Karl Knuters, var elektriker på Caverion i Stockholm, han var även en välkänd profil inom Elektrikerförbundet, bland annat som skolinformatör för VK1.

Att han skulle bli elektriker var helt klart, trots mamma Sonjas vädjan att hellre välja något annat, inte lika farligt yrke.

Runt köksbordet i Österåker berättar Kalles familj om en kille som var väldigt älskad, varm och omtyckt, och som värnade om de svaga i samhället. En kille som hade det lite svårt att få ihop vardagen, men som var ytterst intelligent, duktig i skolan och särskilt bra på matematik. Och så var det såklart musiken.

– Han älskade musiken, den var en jättestor glöd i hans liv, berättar Rose Marie.

– Det började med ska. Senare blev det mer blues och soul, fyller Annelie i.

Familjen berättar även om Kalles adhd/add som ledde till vissa komiska situationer. Om hur hans mamma bad honom gå ut med hunden, och hur han då gick ut och gick en runda. Med kopplet. Utan hund. Den hade han glömt.

Eller den gången då mamma Sonja skulle hämta honom vid bussen, men ser honom kliva ut ur en bil. Hur han förklarar att han råkat gå in i fel bil, och att mannen bakom ratten frågat: ”Vad fan gör du här?”, och han svarat: ”Ja det undrar jag med”.

– Han hade till och med öppnat bakluckan och lagt in gitarren där, berättar Sonja.

De skrattar. Och gråter.

Det är en familj som sörjer. Som saknar. Som riktar stark kritik mot spelbolag och låneinstitut.

Efter Kalles död hittade familjen buntar med oöppnade kuvert. Räkningar, kravbrev.

Familjen visar bilder på de oöppnade kuvert de hittat hemma hos Kalle, de fyller ett helt köksbord, tjocka buntar. Skuldberget har växt snabbt. Posten är från juni 2018 och framåt, men de flesta räkningarna är från oktober, november och december. Av de räkningar de öppnat räknar de till över trettio olika lånebolag, så här långt.

– Det vi inte förstår är hur kan man ta så många lån utan att bli spärrad?, säger Annelie.

Familjen berättar hur Kalle som tonåring vid vissa tillfällen spelade på enarmade maskiner, men att de efter hans död har förstått att han på slutet nästan enbart spelade via nätet. Och de upprörs över den numer så massiva marknadsföringen för nätspelen.

– Jag satt på tunnelbanan och läste på reklamskylten ”Vinsten på kontot innan nästa station” och jag tänkte ”Nej, nu jäklar, jag borde riva ned den där, eller använda en sprayburk”, säger Sonja.

– Med all den här reklamen finns det ingenstans att komma undan, säger Annelie, och fortsätter:

– Någonstans tycker jag att det är samhällets uppgift att skydda människor från att hamna i spelmissbruk.

– Alltså jag blir galen på det här, vem ska jag skriva till för att få till en förändring?, säger mamma Sonja

Familjen har anmält psykiatrins hantering av Kalle till Inspektionen för vård och omsorg.

De menar att de aldrig skulle ha släppt honom i det skick han var.


• Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”


Till dig som har självmordstankar

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.

Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer.

Du kan till exempel kontakta:

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 1177.se


Spelpaus.se

Spelpaus.se är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister. Där kan du välja att stänga av dig från spel och direktreklam från de bolag som omfattas av registrering under en viss tid eller tills vidare.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.