• Minnesbänk över Kalle hemma hos mamma Sonja. Foto: Anna Norling

  • Karl Knuters mamma Sonja och systrarna Annelie och Rose Marie Linhein sörjer sin son och bror. Foto: Anna Norling

  • En glad Kalle med familjen. Foto: Privat

  • Kalle Knuters. Foto: Felix Alnemark

  • En ung Kalle Knuters. Foto: Privat

2019-02-11

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet.

– Han berättade i somras. Han sa ”jag har börjat spela”. Jag svarade ”spela?”. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod. Jag frågade för hur mycket, men jag fick aldrig något rakt svar, berättar mamma Sonja.

Det var dagen före julafton och Kalle hade inte dykt upp hos mormor och morfar nere i Göteborg där han skulle fira jul. Istället får hans familj ett avskedsbrev via sms. Där står att han älskar dem alla, men att han inte orkar längre.

Just denna gång räddas Kalle, polisen hinner fram i tid. Han skjutsas till psykakuten, där möts han av sin syster Rose Marie. Kalle berättar för första gången för sin syster om sina problem. Om spelandet som gått över styr. Om alla lån han tagit.

– Han berättade att han hade bestämt sig för att ta sitt liv. För han hade spelat bort hela lönen han hade fått på fredagen, det här var på söndagen, säger Rose Marie.

Kalle hade stora skulder. Han hade tagit lån efter lån för att bekosta sitt spelande. Till Rose Marie säger han på natten mot julafton: ”Du anar inte hur lätt det är att låna pengar, det är som en disktrasa. Du vrider ur den och tror att den är urvriden, men så vrider du lite till, och får ut lite mer. Och vrider du i ena hörnet så får du ytterligare lite till. Du kan vrida den där jäkla trasan hur mycket som helst. Det är så lätt att låna pengar.”

Efter samtal med personalen skrivs Kalle ut från psykakuten. Då har han bara timmar kvar att leva. Dagen efter, på julafton, tar han sitt liv.

Kalle, Karl Knuters, var elektriker på Caverion i Stockholm, han var även en välkänd profil inom Elektrikerförbundet, bland annat som skolinformatör för VK1.

Att han skulle bli elektriker var helt klart, trots mamma Sonjas vädjan att hellre välja något annat, inte lika farligt yrke.

Runt köksbordet i Österåker berättar Kalles familj om en kille som var väldigt älskad, varm och omtyckt, och som värnade om de svaga i samhället. En kille som hade det lite svårt att få ihop vardagen, men som var ytterst intelligent, duktig i skolan och särskilt bra på matematik. Och så var det såklart musiken.

– Han älskade musiken, den var en jättestor glöd i hans liv, berättar Rose Marie.

– Det började med ska. Senare blev det mer blues och soul, fyller Annelie i.

Familjen berättar även om Kalles adhd/add som ledde till vissa komiska situationer. Om hur hans mamma bad honom gå ut med hunden, och hur han då gick ut och gick en runda. Med kopplet. Utan hund. Den hade han glömt.

Eller den gången då mamma Sonja skulle hämta honom vid bussen, men ser honom kliva ut ur en bil. Hur han förklarar att han råkat gå in i fel bil, och att mannen bakom ratten frågat: ”Vad fan gör du här?”, och han svarat: ”Ja det undrar jag med”.

– Han hade till och med öppnat bakluckan och lagt in gitarren där, berättar Sonja.

De skrattar. Och gråter.

Det är en familj som sörjer. Som saknar. Som riktar stark kritik mot spelbolag och låneinstitut.

Efter Kalles död hittade familjen buntar med oöppnade kuvert. Räkningar, kravbrev.

Familjen visar bilder på de oöppnade kuvert de hittat hemma hos Kalle, de fyller ett helt köksbord, tjocka buntar. Skuldberget har växt snabbt. Posten är från juni 2018 och framåt, men de flesta räkningarna är från oktober, november och december. Av de räkningar de öppnat räknar de till över trettio olika lånebolag, så här långt.

– Det vi inte förstår är hur kan man ta så många lån utan att bli spärrad?, säger Annelie.

Familjen berättar hur Kalle som tonåring vid vissa tillfällen spelade på enarmade maskiner, men att de efter hans död har förstått att han på slutet nästan enbart spelade via nätet. Och de upprörs över den numer så massiva marknadsföringen för nätspelen.

– Jag satt på tunnelbanan och läste på reklamskylten ”Vinsten på kontot innan nästa station” och jag tänkte ”Nej, nu jäklar, jag borde riva ned den där, eller använda en sprayburk”, säger Sonja.

– Med all den här reklamen finns det ingenstans att komma undan, säger Annelie, och fortsätter:

– Någonstans tycker jag att det är samhällets uppgift att skydda människor från att hamna i spelmissbruk.

– Alltså jag blir galen på det här, vem ska jag skriva till för att få till en förändring?, säger mamma Sonja

Familjen har anmält psykiatrins hantering av Kalle till Inspektionen för vård och omsorg.

De menar att de aldrig skulle ha släppt honom i det skick han var.


• Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”


Till dig som har självmordstankar

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.

Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer.

Du kan till exempel kontakta:

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 1177.se


Spelpaus.se

Spelpaus.se är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister. Där kan du välja att stänga av dig från spel och direktreklam från de bolag som omfattas av registrering under en viss tid eller tills vidare.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.

Nya regler för skyddsombud oroar LO

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.