Du vaknar mitt i natten av att vattenkokaren plötsligt går igång av sig själv. En annan gång är det en lampa som surrar olycksbådande, som om den ville kommunicera med dig.

Är det gengångare som susar runt i våra elledningar?

Nej, det finns såklart en naturlig förklaring. Elsäkerhetsverket slår här hål på spänningen i spökhistorierna.

Det finns nämligen något som kallas supratoner – en typ av störningar på en viss frekvens, som kan liknas vid skräp på vårt gemensamma elnät.

De är an av de faktorer som påverkar hur väl våra elektriska produkter fungerar tillsammans – så kallad elektromagnetisk kompatibilitet (EMC).

Om du har en produkt hemma som ger EMC-störningar kan du exempelvis märka att TV-bilden blir dålig när du vispar grädde eller att radion börjar brusa.

Thomas Nilson, elinspektör Elsäkerhetsverket

All teknik vi använder belastar nämligen elnätet, och i takt med att tekniken i hemmen ökar blir denna belastning större.

Vissa av våra el-produkter framkallar dessutom frekvensstörningar på elnätet. Laddning av elbilar och solpaneler är exempel på teknik som ökar belastningen på elnätet lite extra.

Störningarna försämrar elnätets kvalitet, vilket i sin tur påverkar annan elektrisk utrustning. Till exempel kan detta leda till konstiga ljud från TV eller spis, LED-lampor som flimrar eller att dimmerfunktionen till LED-lamporna inte fungerar.

Dessutom kan klockan på exempelvis mikrovågsugnen börja gå för fort, eftersom den håller tiden genom att räkna nollgenomgångar på elnätets spänning.

De spöklika ljuden vi ibland hör är alltså egentligen frekvensstörningar som kommer från våra egna apparater. Ett exempel är när solcellers växelriktare skickar ut frekvenser på några kilohertz.

Denna störning kan därefter sprida sig i elnätet, där vi sedan kan höra den när den tar sig in i en TV eller mikrovågsugn.

Supratoner hittar vi på frekvenser som ingen tittat på tidigare. Det beror kanske på att det är först i år som vi fått en standard för det här området.

Sarah Rönnberg, biträdande professor i elkraftteknik vid Luleå Tekniska Universitet

– Alla EMC-störningar i våra hem beror inte på just supratoner, utan det finns övertoner och mellantoner och annat skräp också på våra elnät. Om du har en produkt hemma som ger EMC-störningar kan du exempelvis märka att TV-bilden blir dålig när du vispar grädde eller att radion börjar brusa, förklarar Elsäkerhetsverkets elinspektör Thomas Nilson.

Supratonerna är en relativt ny upptäckt, och för bara tio år sedan visste vi ingenting om dessa frekvenser.

Supratonerna uppmärksammades först 2013, i en doktorsavhandling av forskaren Sarah Rönnberg som är biträdande professor i elkraftteknik vid Luleå Tekniska Universitet.

De mäts mellan frekvenserna två till 150 kilohertz – ett frekvensområde där det tidigare funnits ett glapp i mätningen.

– Supratoner hittar vi på frekvenser som ingen tittat på tidigare. Det beror kanske på att det är först i år som vi fått en standard för det här området. Det är vid 2-150 kilohertz som vi kan mäta supratoner och de frekvensområden som traditionellt begränsats av regelverket ligger under eller över dessa frekvenser, säger Sarah Rönnberg.

Efter hennes upptäckt har intresset för de tidigare okända supraton-frekvenserna vuxit, även internationellt.

Det finns ett exempel från en kycklingfarm i USA där man tror att just ett sådant ljud störde kycklingarna, många djur kan höra de här frekvenserna mycket bättre än vi människor.

Sarah Rönnberg, biträdande professor i elkraftteknik vid Luleå Tekniska Universitet

Nyligen besökte hon en konferens med flera utländska deltagare och pratade om supratonernas påverkan. Det pågår nu även forskning om supratoner i bland annat Australien, Sydamerika och Tyskland.

Som privatperson lär du dock inte påverkas nämnvärt av supratonernas störningar – du kanske inte ens märker av dem.

Det är främst inom industrin som dessa frekvensstörningar har märkbar inverkan.

– Det som du möjligen skulle kunna märka är ett svagt ljud från till exempel din ugn eller TV, ett högfrekvent ljud som ett pipande. Det finns ett exempel från en kycklingfarm i USA där man tror att just ett sådant ljud störde kycklingarna, många djur kan höra de här frekvenserna mycket bättre än vi människor. En annan teori är att supratoner störde belysningen och att det var ett flimrande ljus som oroade kycklingarna, men detta är alltså inte klarlagt, säger Sarah Rönnberg.

Mer information om elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) hittar du här.