Niklas Enström

Hur kommer det sig att du kandiderar till posten som andre vice ordförande?

– Jag har fått fullt stöd från alla kompisar på förbundskontoret, vi har pratat igenom det och jag känner att jag är redo.

Hur kändes det att bli tillfrågad?

– Det känns jättebra att ha sådant stöd. Jag har gått och grunnat lite, jag har varit öppen hela tiden att jag är redo att ta ett kliv uppåt, och när de sa de att de stöttade mig så kändes det jätteskönt. Jag har även stöd från olika verksamhetskretsar och enskilda medlemmar.

Varför ska ombuden rösta på dig?

– Det där låter väldigt amerikanskt. Det är svårt att sälja sig själv, men jag glöder för det här. Jag har också en vision om att vi ska börja jobba tillsammans på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag. Samarbeta i hela organisationen: administratörer, ombudsmän och förtroendevalda. I dag är det lite väggar emellan, att man inte pratar med varandra i vissa frågor, och jag tror att jag med min internationella erfarenhet och erfarenhet av förhandlingar av att bryta isar, bryta dödlägen, kan få folk att prata med varandra.

– Jag tror att min roll i detta kan vara att diplomatiskt lyssna och få fram mycket hos folk som är bra. Det är framtidshoppet för elektrikerförbundet jag vill förändra, och jag tror att jag är rätt man på den platsen. Jag är också rätt ung, så jag kan ligga bra till.

Det är ju minst en till som kandiderar, Pontus Boström, vad händer om du inte vinner?

– Då skulle jag fortsätta på Elektrikerförbundet och stötta Pontus, det är inget mer med det. Jag respekterar honom till 110 procent. Jag kommer aldrig att bli någon surgubbe.

Niklas Enström

Bor: Linköping

Ålder: 47

Bakgrund: Började arbeta 1989 som installationselektriker på Eskilstuna elektriska, Nea-gruppen. Blev skyddsombud och sedan klubbordförande. Ombudsman i Östergötland sedan 2004. Ansvarig för förbundets internationella arbete sedan 2007. Ombudsman på förbundskontoret sedan 2017.

Gör i dag: Ansvarig för Elektrikerförbundets internationella arbete, ansvarig för radio- tv-avtalet, förhandlingsombudsman.

Aktuell: Kandiderar till posten som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.