Texten uppdaterades 2019-08-29

Att Jonas Wallin lämnar posten som ordförande beror enligt det pressmeddelande förbundet skickade ut under tisdagseftermiddagen på att förbundet inte haft den utveckling som han önskar. Förbundet skriver i sitt pressmeddelande att processen för att välja en ny förbundsordförande vid ett extra möte inleds skyndsamt.

Där nämner man även att han lämnar posten på egen begäran och med omedelbar verkan.

Men Jonas Wallin själv skriver i ett Facebook-inlägg att hans avgång handlar om djupa sprickor i ledningen om hur förbundet ska ledas. 

”I går kväll fattade jag mitt livs hittills svåraste beslut. Att avgå som Elektrikerförbundets förbudsordförande. Djupa sprickor i ledningen om hur förbundet ska ledas är främsta orsaken. Av hänsyn till förbundets bästa ska jag inte djupare gå in på dem. Men ni vet att jag levt för förbundet, jämställdhet, yrkesutbildning och våra medlemmar här och i världen. Samtidigt har jag under flera år motarbetats, undanhållits information av en liten del i organisationen.
Det som var droppen var en direkt illojal handling under måndagen. Det i sig hade jag nog viftat bort. Men ihop med det andra så gick det inte längre. Jag dagtingar inte med min ideologiska övertygelse och jag tar ingen mer skit. Jag kommer alltid att sätta förbundet först.”

Som svar på Jonas Wallins Facebook-inlägg uttalar sig Elektrikerförbundets ledning i en gemensam kommentar: 

”Vi har av hänsyn till förbundet och Jonas Wallin valt att vara återhållsamma med våra kommentarer.
Vi tror att det är till skada för förbundet att föra en debatt i sociala medier kring den här frågan. Nu måste vi blicka framåt och samla förbundet inför den kommande avtalsrörelsen och andra viktiga frågor som medlemmarna vill att vi driver”.

Per-Håkan Waern, 1:e vice ordförande
Pontus Boström, 2:e vice ordförande
Urban Pettersson, förhandlingschef

På onsdagen rapporterade Aftonbladet att tidningen nyligen inlett i en granskning av Jonas Wallin. Enligt Aftonbladet var det efter att de kontaktat förbundet för att boka in en intervju med Wallin som beskedet kom om att han lämnar uppdraget som förbundsordförande.

De frågor som Aftonbladet önskade svar på handlade bland annat om en lägenhet i centrala Stockholm som Wallin under flera år ska ha fått utnyttja på Elektrikernas bekostnad, om att förbundet skulle ha bjudit på alkohol i samband med Wallins 50-årsfest, samt vissa utlandsresor.

Förbundet svarade under torsdagen på Aftonbladets rapportering genom ett inlägg på hemsidan.

Den lägenhet som nämns i Aftonbladets rapportering har Jonas Wallin haft fri tillgång till från 2010 till och med 2016. Från och med 2017 och fram till augusti 2018 har Jonas Wallin betalat viss hyra utifrån hur han har nyttjat lägenheten, och då i storleksordningen 135 kronor per natt. Därefter har Wallin meddelat att han inte längre hade behov av övernattningslägenheten.

Angående Jonas Wallins 50-årsfirande köptes mat, vin och öl till 120 gäster. Gäster var framförallt från Elektrikerförbundet, arbetsgivarorganisationerna samt närstående organisationer. Kostnaden för alkohol uppgick till 4 687 kronor.

Vid tidpunkten fanns ingen policy som förbjöd denna typ av representation. Jonas Wallins har inte fått någon fallskärm utan är fortfarande anställd som ombudsman tills vidare i förbundet.

Förbundet skriver även att Aftonbladet nu har fått en sammanställning av alla förbundets utlandsresor.