• – Vi måste stanna upp och hjälpa honom, han behöver vår hjälp, säger Elektrikernas Niklas Enström om den facklige ledaren han mötte i sydkoreanskt fängelse nyligen. Foto: Tomas Nyberg

Fängelset i Seoul där fackföreningsledaren Jeong Minho sitter fängslad för uppvigling, då facket krävde att få påverka vilka kranförare som anställs på ett bygge. Foto: Tomas Nyberg

– Det fick mig att första vad det gäller. Ett enskilt fall som berörde mig jättemycket. Det skulle aldrig kunna hända i Sverige. Sydkorea följer inte de mänskliga rättigheterna.

Det säger Niklas Enström, som jobbar med internationella frågor för Elektrikerförbundet och som nyligen mötte en facklig företrädare i ett sydkoreanskt fängelse.

Nästa vinter-OS hålls i Pyeongchang i norra Sydkorea 2018. Som vid de flesta andra större idrottsarrangemang så finns Bygginternationalen, BWI, där Elektrikerna finns med, på plats för att se över arbetsvillkoren för de som bygger OS-anläggningar och hjälpa de inhemska fackföreningarna. Så har man gjort vid alla OS, fotbolls-VM och Fotbolls EM de senaste 10-15 åren.

I veckan före midsommar var Niklas Enström från Elektrikerna tillsammans med representanter från Unionen, Byggnads och det finska byggfacket på plats för att träffa fackliga företrädare, den svenska ambassadören och den olympiska kommittén i Sydkorea.

Det blev ett känslosamt besök, då Niklas och Karin Ström från Unionen som enda internationella företrädare fick möta fackföreningsmannen Jeong Minho som fängslats i två år, enbart på grund av att byggfacket krävde att få påverka anställningar av kranförare vid ett bygge i huvudstaden Seoul.

– Man får gå in i ett bås, som en telefonbur. En klocka tickar ner under tio minuter, sen får man gå ut. Det var en liten kille som blev glad över att vi kom. Det var en jättejobbig känsla att möta honom.

Niklas och Karin var de första icke-koreaner som besökt honom.

– Efteråt är man helt tom. De offrar sig för att deras medlemmar ska få det bra, en ödmjuk kille

Den fackliga organiseringen är bra på byggena I Sydkorea. Däremot är det svaga fack på de stora bilfabrikerna.

– Jag ser Sydkorea som en diktatur. Under senare tid har den Sydkoreanska staten börja fängsla fackliga ledare. Sydkoreas tanke är att få ner på den fackliga aktiviteten genom att fängsla fackliga ledare. Klipper man huvudet, ordföranden, faller förbunden i och med att koreanerna är mycket auktoritetsbundna.

Den strid det handlade om i Seoul var att byggfacket, KCFTU, krävde att det skulle tas in kranförare som var organiserade i facket. Något man alltid krävt och fått igenom. Men nu gick arbetsgivaren till domstol och företaget fick rätt att anställa vem som helst.

Plötsligt sågs fackets krav som samhällsomstörtande och man fängslade fackets ordförande. Två år löd domen, för uppvigling.

Niklas var också på besök i den kommande OS-staden Pyeongchang.

– Vi träffade deras olympiska kommitté. Bland annat pratade vi om arbetsmiljön. Nyligen var det en person som dött vid byggena. Olympiska kommittén menade att de inte hade något ansvar. Vårt sätt att närma sig dom är att vi kan erbjuda vår kunskap för att få en bra arbetsmiljö. Det ser ju inte bra ut för dom heller, när det händer olyckor.

Gruppen träffade också folk från det sydkoreanska byggfacket KCFTU.

– De är jättestarka, och det är därför de gav sig på deras ordförande

Fakta: OS Pyeongchang 2018

9-25 februari 2018

En ganska liten stad med 43 000 invånare. Men ändå Sydkoreas till ytan största stad.

OS arrangeras på tre orter i den ganska vidsträckta staden, dels i bergen, dels ute vid havet.

Fakta: Elektrikerförbundets internationella arbete

Av medlemsavgifterna till Elektrikerförbundet går 90 kronor per år till alla delar av det internationella arbetet.

I det ingår det nordiska samarbetet, arbetet i Bygginternationalen, i det internationella samarbetet mellan elektrikerförbunden i världen, resekostnader, löner för de som jobbar med internationella frågor, samt direkt stöd till fackligt arbete i olika länder.

Fakta: Decent Work

Inom ramen för Decent work har de internationella byggfacken tagit strid för schyssta jobb i samband med internationella idrottsfester som OS, fotbolls-VM och fotbolls-VM. I arbetat har ingått att bland annat representanter för Svenska Elektrikerförbundet uppsökt fackföreningar och byggen inför OS och VM. Det har också inneburit ett tufft påverkansarbete på internationella fotbollförbundet Fifa.

LO har skrivit ett avtal men den svenska olympiska kommittén, SOK, som innebär att om Sverige söker OS så ska det vara med schyssta villkor.

Redan nu pågår ett arbete för schyssta villkor också gentemot byggandet av fotbollsarenor till VM i Ryssland 2018 och VM i Qatar 2022. Liksom sommar-OS i Tokyo 2020 och vinter-OS i Peking 2022.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se