• Gunnar Johansson började för 30 år sedan på Enorsons El i Trollhättan. Han är kvar på samma ställe, men i dag heter företaget Assemblin. Foto: Anna Norling

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått.
– Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson.

När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el. Det företaget såldes året efter till Andersson & Callenberg, och sedan ett par år efter det till jättekoncernen Elektrounion AB.

LÄS ÄVEN: Brickor i ett gigantiskt spel

Det var tidigt 1990-tal och finansvärlden hade började skaka. Det var skakningar som i sin förlängning ledde till att Elektrounion, som nu hade omkring 5 000 anställda, gick i konkurs 1993.

Men det dröjde inte många dagar förrän Gunnar Johanssons telefon ringde. Det var från Elteknik EEA AB.

– De kände ju mig, det var samma personer som hade varit mina chefer på Elektrounion. Det var naturligtvis ett ja direkt.

Då sades det att Elteknik max skulle ha 25 personer anställda. Något som överskreds med råge. När personalstyrkan var uppe i drygt 200 ville ägarna sälja. Köparna hette Närkes Elektriska, Nea. Året var 2007.

Så gick det några år, så var det Neas tur att bli uppköpta. Denna gång av den holländska koncernen Imtech.

”NVS+Nea = Imtech Nordic: ’Vi ska bli störst och vackrast'”, löd rubriken till artikeln om Imtechs förvärv i Sverige i tidningen Byggindustrin i april 2011.

LÄS ÄVEN: ”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Men Imtech blev inte den framgångssaga som förutspåddes. En redovisningsskandal uppdagades i de tyska och polska verksamheterna 2013. Bolaget var även indraget i en kartellutredning i Tyskland.

I augusti 2013 ansökte den tyska delen av koncernen om konkurs. Snart därefter följde moderbolaget. Den nordiska delen fortsatte dock sin verksamhet men köptes 2015 av riskkapitalbolaget Triton. Året efter bytte Imtech namn till Assemblin.

Gunnar Johansson har varit med på hela resan. På samma jobb, men under olika företagsnamn.

– Jag har varit med i den här konstellationen hela tiden, och så har någon kommit och köpt, eller så har bolaget gått i konkurs. Ibland har det varit så att man har haft samma bil under flera ägare, bilen har bara varit inne för omstripning.

LÄS ÄVEN: ”Det blev bättre den här gången”

Vad tror du om framtiden?

– Den är ju hur ljus som helst, det finns hur mycket som helst att göra.

Tror du att du kommer att vara anställd av Assemblin även i framtiden?

– Ja, det tror jag faktiskt. än så länge så är ju hälsan med. Jag ser positivt på framtiden. Sedan vet man ju inte vad som händer. Många kan tro att jag är en hoppjerka, men jag har bara åkt med tåget.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Gunnar Johanssons företagsväg:

→ Enorsons El AB

→ Andersson & Callenberg

→ Electrounion

→ Elteknik EEA AB

→ NEA installation AB

→ Imtech

→ Assemblin