Själva synen på människan skiljer sig tydligt mellan de politiska partierna. Ord, fraser och formuleringar har olika innebörd och tolkning beroende på vem som är avsändare.

I moderaternas egna texter om demokrati står ”allas lika värde” skrivet redan på den första raden. Deras politik visar någonting annat.

Jag har svårt att få det att gå ihop. Deras förakt mot fattiga och marginaliserade grupper skiner igenom. De vackra orden klingar falskt. Moderaterna, oavsett om de kallar sig för ”nya” eller något annat, för en politik som sorterar, väljer bort och ställer olika grupper mot varandra.

Synen på tiggeri är särskilt tydlig och avslöjar moderaternas människosyn. De vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri.

Att överhuvudtaget komma på något sådant är så långt man kan komma från en humanistisk syn och allas lika värde.

Smaka igen på formuleringen; nationellt förbud mot tiggeri. Kan man förbjuda människor att be om hjälp eller människors rätt att hjälpa?

Leif Mettävainio

Rent logiskt kan man inte införa förbud att be om hjälp eller förbjuda människor att hjälpa varandra. Det är detsamma som att införa förbud mot solidaritet och medmänsklig värme.

Det handlar om någonting annat. Stollig populism och överbudspolitik.

På den politiska scenen utspelar sig en kamp mellan högerpartierna om vilket parti som står längst ut till höger. KD, SD och moderaterna närmar sig varandra och röstar med varandra i Riksdagen men drar alltmer åt höger.

Smaka igen på formuleringen; nationellt förbud mot tiggeri. Kan man förbjuda människor att be om hjälp eller människors rätt att hjälpa?

Kan man förbjuda en utsträckt hand? Ska den som tigger lagföras, deporteras, kastas ut eller vad?

Sällan har skillnaderna varit större mellan höger och vänster som inför nästa års val.

Jag såg tiggeri dagligen när jag bodde i Sydafrika, jag såg det som besökare och turist på Champs-Élysées i Paris. Det finns tiggeri på välpolerade gator i New York och i Stockholm och dess förorter.

Föraktet finns inom andra områden och uttrycks genom sänkta ersättningsnivåer för sjuka, arbetslösa och nu också med lagförslag om sänkta löner för nyanlända.

Leif Mettävainio

Jag ser också utsträckta händer utanför Coop när jag besöker min mor på Mjölkudden i Luleå.

Tiggeriet finns överallt i världen där det finns pengar, där fattig möter rik. Blickar möts, en del tittar bort, andra blundar. Somliga kräver förbud och fler batonger. Ett förakt mot den som söker hjälp!

Självklart är tiggeri ett problem, främst för dem som av olika anledningar kupar sin hand, håller mössan eller en mugg i sin hand. Det finns ingen patentlösning på hur tiggeriet ska upphöra.

Målet måste vara att bekämpa fattigdomen.

En omfördelning, ny världsordning, utjämning mellan fattiga och rika är kanske en utopi, men också en drivkraft hos oss som har en helt annan människosyn och agenda än moderaterna.

Moderaterna har ett förakt mot marginaliserade och utsatta grupper, människor som tigger omfattas inte av deras ”allas lika värde”.

Föraktet finns inom andra områden och uttrycks genom sänkta ersättningsnivåer för sjuka, arbetslösa och nu också med lagförslag om sänkta löner för nyanlända.