Gång på gång blottar moderater sin unkna syn på arbetare och fattiga människor. De kallar dem parasiter, lyxlirare och dumma.

Så pratar de rikas politiker och andra förespråkare om människor som kämpar och sliter, som bygger landets välfärd och välstånd.

Nedan följer några aktuella exempel. 

Min mamma har arbetat som undersköterska i 41 år. Under hela sitt arbetsliv har hon bidragit med sin kropp och sin omsorg för vår välfärd. Tidig morgon, sen kväll. Helger, födelsedagar, jular.

Gunnar har kallat min mor, och alla andra undersköterskor, för egoistiska parasiter.

Sofie Eriksson

På somrarna kan det bli upp emot 40 grader inomhus, eftersom att kommunen inte installerat någon air condition.

Mamma har slitit i 41 år med dåliga arbetstider, dålig arbetsmiljö, dålig lön. Men kollegorna är fantastiska och arbetet meningsfullt.

Gunnar Axén är riskkapitalist och tidigare riksdagsledamot för Moderaterna. Sommaren 2014 kastade han bokstavligen ut sin tv för att han blev så obegripligt kränkt av en Ebba Grön-låt i radio. 

Gunnar har kallat min mor, och alla andra undersköterskor, för egoistiska parasiter. Han skrev detta på sin Twitter efter att en undersköterska uttryckt kritik mot avskaffandet av värnskatten.

Gunnar skrev att ingen ska sko sig på andras arbete. Han uttrycker en marxistisk tanke, men verkar inte ha förstått innebörden. Vem skor sig egentligen på andras arbete?

Benjamin tycker kanske det är övermaga att fattiga vuxna och barn ska slippa frysa om vintern, eller ha papper att torka sig med på toa.

Sofie Eriksson

Gunnar har de senaste åren plockat ut en fallskärm från riksdagen. Utöver detta lever han på att dribbla med aktier. Vad är det för arbete?

Men enligt honom är det alltså undersköterskorna som är parasiter.

Benjamin Dousa, ordförande för MUF, vill att fattiga ska få kuponger istället för pengar. Detta för att undvika den “lyxkonsumtion” han menar att de här människorna ägnar sig åt.

Riksnormen för försörjningsstöd ligger på ungefär 3000 kronor i månaden. Pengar som ska räcka till lyxiga saker som toapapper, mat, försäkringar, telefon, skor, tvål och vinterjacka – bland annat.

Benjamin tycker kanske det är övermaga att fattiga vuxna och barn ska slippa frysa om vintern, eller ha papper att torka sig med på toa – men det är han förhoppningsvis rätt ensam om. 

I skrivande stund har nästan 40 människor dött på sina jobb i år, av dålig arbetsmiljö. Fackförbunden rapporterar återkommande om allt större tidspress, med bristande säkerhet som följd. Det handlar om elektriker, bönder, byggnadsarbetare, lastbilschaufförer – för att nämna några.

Arbetarna får tydligen skylla sig själva när de faller mot marken för att företaget struntat i byggställningar.

Sofie Eriksson

Moderaten och debattören Rebecca Weidmo Uvell skrev på sin blogg det är omöjligt att nå noll dödsfall på jobbet eftersom att det är “omöjligt att avskaffa mänsklig dumhet”.

Arbetarna får tydligen skylla sig själva när de faller mot marken för att företaget struntat i byggställningar. 

Högerpartierna kommer aldrig bry sig om hårt kämpande människors arbete, liv och hälsa. Varje med sin klass solidarisk arbetare borde resa ragg inför dessa skymfer.