• Bild: Pixabay

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.

Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till 7 juni.

LÄS ÄVEN: Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Om förslaget antagits skulle det ha inneburit att företag inom skola och omsorg behövt ansöka om ett tillstånd. Tillståndet skulle i sin tur ha begränsat företagets vinster till högst sju procent av så kallat operativt kapital, plus statslåneräntan, skriver Kommunalarbetaren.

Förslaget röstades dock ned av riksdagen, där de fyra allianspartierna och Sverigedemokraterna är i majoritet, med röstsiffrorna 162-139.

LÄS ÄVEN: Avregleringen kom med ett högt pris

Samma dag röstades ett annat, relaterat, förslag dock igenom i riksdagen. Detta förslag innebär ett införande av så kallad ägarprövning av välfärdsföretag. Hemtjänstföretag ska dessutom behöva söka tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att bedriva sin verksamhet.

Alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna och Centerpartiet röstade för detta förslag.

De nya reglerna börjar gälla 1 januari 2019.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se