Montör Amalia Eriksson Machin med barnen Vincent och Ella.

På tv-skärmen flimrar animerade robotar förbi. Från sin plats i soffan ger sexårige Vincent robotarna sin fulla uppmärksamhet. Lillasyster Ella sitter i sin säng i barnens sovrum och tittar på My little pony på sin I-pad.

I köket står pappa Johan och lagar mat, det ska bli fisk och bönor.

Vi sitter vid köksbordet tillsammans med Amalia Eriksson Machin. Amalia väntar sitt tredje barn, Vincent och Ellas syskon.

Amalia Eriksson Machin är snart andraårsmontör på Assemblin men sedan ett par veckor sjukskriven. Innan hon sjukskrev sig hade hon önskat och blivit beviljad omplacering på företaget.

Jobbet som montör på bygget i Älvsjö var för tungt när kroppen också skulle bära ett växande foster. I stället har hon de senaste månaderna arbetat på kontoret, bland annat med att räkna ut ätor, ändrings- och tilläggsarbeten.

– Jag har fått lära mig hur de på kontoret arbetar och tänker, något som har varit väldigt nyttigt, säger Amalia Eriksson Machin.

Men just kontorsjobbet är inte vad hon främst längtar tillbaka till efter föräldraledigheten, hon säger att det kliar i benen över att få komma ut och arbeta på byggen igen.

Innan Amalia blev elektriker arbetade hon bland annat som servitris och receptionist, och var även föräldraledig i flera år.

– Jag hade varit hemma med barnen i fyra år och började fundera över framtiden. Min sambo driver restaurang, så det kändes som att det räcktes med en restaurangmänniska i den här familjen. Men jag har alltid varit imponerad av hantverkare, och jag gillar att röra på mig och gillar att göra saker. Så kände jag att ”el, det vet jag ingenting om”.

Amalia vid sitt köksbord

Jag tycker verkligen inte att man ska göra mer än vad man känner att man klarar av, det är jätteviktigt att inte bara köra på.

Amalia Eriksson Machin, elektriker

Och el blev det. Som 24-åring började Amalia Eriksson Machin 2014 läsa el-utbildningen på Lernia i Örnsberg. Av ett 50-tal deltagare var tre kvinnor. När det var dags för praktik föll valet på Assemblin, och där har hon varit kvar tills nu.

Hon säger att reaktionen från arbetsgivaren varit positiv såväl när hon berättade om sin graviditet som när hon lyfte frågan om omplacering ett par månader senare. Något som inte alltid är så självklart, inte minst på arbetsplatser i byggbranschen.

Har du några tips på vad den som blir gravid bör tänka på?

– Efter vecka 25 ska man inte vistas i bullriga miljöer, för då är hörseln hos fostret fullt utvecklad och höga bullernivåer kan innebära risk för hörselskada hos fostret. Något annat att tänka på är att det går att få extrapengar via AFA-försäkring under tiden du är föräldraledig. Men man måste söka om pengarna själv, annars betalas de inte ut, säger Amalia Eriksson Machin och fortsätter:

– Jag tycker verkligen inte att man ska göra mer än vad man känner att man klarar av, det är jätteviktigt att inte bara köra på. Har man ont så har man ont. Nu hade jag ju möjligheten att omplaceras, och det innebar att jag fick lära mig en massa nya saker, som jag aldrig skulle ha fått lära mig annars. Men finns det inga lämpliga arbetsuppgifter i företaget är sjukskrivning alternativet.

Ur Installationsavtalet:

Föräldralediga, som inte arbetar vid tidpunkten för en lönerevision, ska på samma villkor som övriga arbetstagare omfattas av lönerevisionen.

Källor: Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, LO, Elektrikerförbundet

Att tänka på vid graviditet

  • Arbetsmiljöverket har en särskild föreskrift om gravida och ammande arbetstagare. Där framgår vilka produkter som är farliga och förbjudna. Där finns också andra risker som din arbetsgivare är skyldig att bedöma och hitta lösningar så din arbetsmiljö blir säker. Det handlar bland annat om ljudnivåer och kemiska ämnen.
  • Du kan få graviditetspenning om du är gravid och:

• Inte kan arbeta för att du har ett fysiskt ansträngande arbete eller risker i arbetsmiljön. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att kunna få graviditetspenning.

• Inte kan bli omplacerad av din arbetsgivare till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete. (Gäller inte egenföretagare.)

  • Du som är gravid kan börja ta ut föräldrapenning när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen.
  • Enligt lag har du rätt att vara föräldraledig när du tar ut föräldrapenning. När du meddelar din arbetsgivare att du ska vara föräldraledig ska du också berätta hur länge du planerar att vara ledig. På vissa arbetsplatser kan det finnas kollektivavtal med andra regler, så det kan vara bra att prata både med facket och arbetsgivaren för att veta vad som gäller.
  • Föräldraledighetslagen ger dig som är förälder eller har vård om ett barn rätt till ledighet från arbetet. Du som har barn under 18 månader har rätt att vara helt ledig. Du har även rätt till förkortad arbetstid, ner till 75 procent, till dess barnet fyller åtta år eller slutar första klass.
  • Du måste anmäla till din arbetsgivare senast två månader före föräldraledigheten att du ska vara ledig. Om du och arbetsgivaren är överens kan du dela upp ledigheten på flera olika perioder.
  • I föräldraledighetslagen finns också regler som ska skydda dig som är eller ska bli förälder från att missgynnas av arbetsgivaren. Exempelvis är det inte tillåtet att arbetsgivaren säger upp eller avskedar dig för att du är gravid, omplacerar dig eller lönediskriminerar.
  • Avtalsförsäkringen Föräldrapenningtillägg kan ge dig 10 procent extra när du är föräldraledig (eller har rätt till graviditetspenning från Försäkringskassan), utöver de 80 procent du redan får från Försäkringskassan. Om du tjänar mer än Försäkringskassans tak för ersättning får du 90 procent på den del av lönen som överstiger taket.

Avtalsförsäkringen gäller fram till dess barnet blivit 18 månader och högst i 180 dagar.

Förutsättningen är att din nuvarande arbetsgivare har kollektivavtal och att du har arbetat där eller hos andra arbetsgivare med kollektivavtal under minst 12 månader de senaste fyra åren.

Då omfattas du automatiskt av försäkringen som ger max 180 dagars ersättning under en sammanhållen period.

Glöm bara inte att du själv måste anmäla till AFA Försäkring. Då missar du inte heller premien till din kommande pension när du är föräldraledig.