• Text: Andras Molnar. Bilden: Hasse Lindberg (vänster) och Jimmy Lundgren (höger) från Eskilstuna-Strängnäs Energi och Miljö. Foto: Andras Molnar

Att utföra ett jobb på ackord och lämna in sedeln leder inte bara till mer pengar i plånboken – det är också ytterst kompetenshöjande och meriterande, skriver Andras Molnar, ackordsansvarig VK9.

Under mitt besök i Eskilstuna som ackordsuppsökare fick jag möjligheten att träffa Hasse Lindberg och Jimmy Lundgren från Eskilstuna-Strängnäs Energi och Miljö.

De har i uppgift att utföra installationen av den nya slamavvattningsanläggningen i Ekeby, med tillhörande processinstallationer. Det är en mycket komplicerad installation med bland annat höga höjder över tio meter och trånga utrymmen. Killarna är pressade av tidsplanen och den något bristfälliga dokumentationen. Men kompetensen och erfarenheten i företaget är hög och arbetsledningens välvilja att hjälpa laget till en ackordssedel god.

I samtal med projektledaren Kent Falk framkom tydliga fördelar med att mäta jobben på ackord, som även företaget tjänar på. Till exempel god planering av både bemanning och material samt att man tar en aktiv roll i att leverera extrabeställningar till företaget.

Att utföra ett jobb på ackord och lämna in sedeln leder inte bara till mer pengar i plånboken, det är också ytterst kompetenshöjande och meriterande. En montör som kan mäta sina jobb är värd sin vikt i guld för företaget. Hen är noggrann med att planera sin och lagets tid, material och utförande. Vilket i sin tur leder till att kompetensnivån på företaget ökar tillsammans med vinsten.

Genom stöttning från ackordsuppsökaren med samtal, mejl och arbetsplatsbesök, känner sig killarna tryggare i att få ihop en sedel, även på ett sånt här komplicerat bygge.

Andras Molnar, ackordsansvarig VK9