•  

Elektrikerförbundet vill uppmärksamma att människor blir utfrysta på arbetsplatser, i samhället och föreningsliv. I några mycket korta filmer uppmärksammar konstnären Martin Lima de Faria problemen. Elektrikerna har varit med och finansierat filmerna.

Det är få tjejer i elektrikeryrket. Av Elektrikerförbundets 25 000 medlemmar är det bara tre procent som är kvinnor. Vi pratar om några hundra tjejer totalt. Det här vill Elektrikerförbundet förändra. Bland annat genom att diskutera hur tjejer mottas och behandlas på arbetsplatserna.

När så konstnären Martin Lima de Faria tog kontakt med Elektrikerna om ett filmkonstprojekt om utfrysning, hakade förbundet på och ”beställde” två vinklingar på frågeställningen. Om tjejers plats på arbetsplatsen, och hur homosexuella elektriker behandlas.

Filmerna är gjorts på ett helt nytt sätt. Först har personer filmats i 3D. Därefter har de skrivits ut som miniatyrer på 1,5 centimeter i en 3D-skrivare. Efter det har man lagt såpbubblor över miniatyrerna för att skapa en utfrysningsbild. Filmningen har gjorts i ett frysrum, för att få ”frys”-effekter i filmen.

Flera elektriker har filmats och blivit miniatyrer för filmerna. Bland annat ett gift kvinnligt par som båda är elektriker.

– Jag hade gärna sett ett 50-årig man som är lagbas och bor tillsammans med en annan man. Men det finns ett språk så att ingen kommer på tanken att berätta att man lever med en man. Det är ett hemskt liv att inte kunna berätta, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som själv är en av miniatyrpersonerna.

Det som uppmärksammats mest i projektet är en kort film om socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt och hur han blev utfryst under sin tid som partiledare och tiden efter.

– Det är fantastiskt om min medverkan kan ge uppmärksamhet på själva frågan, där vi fryser ut människor. Den mänskliga värmen är det enda sättet att lyfta ut en människa ur bubblan, sa Håkan Juholt, när han var på besök i Aftonbladets tv-sändning.

Elektrikerna har satsat pengar på projektet. Beslutet att satsa pengarna har diskuterats på sociala medier. Är det rätt placerade pengar?

– Vi har lyft fram frågor vi arbetar med i alla fall. Vi behöver inte skämmas för det här. Det hade inte varit möjligt utan Håkan Juholt. För en i sammanhanget liten summa har vi fått Håkan Juholt att driva våra frågor, säger Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna.

Wallin menar också att det är viktigt för fackförbunden att jobba med kulturella uttryck.

– Tidigare jobbade arbetarrörelsen så mycket mer med kulturuttryck. Vi kan få ut vårt budskap på ett annat sätt. Vi tyckte det lät intressant.

Elektrikerförbundet räknar med att kunna använda filmerna på utbildningar och som inledningar till diskussioner om hur man är mot sina arbetskamrater.

Filmerna:

”Stolt kärlek på jobbet”
”Ensam tjej på lunchen”
”Osynlig – mitt ibland oss”
”En dag på stranden”
”Ensam – i sin egen familj”
”Partiledaren som blev utfryst – och hamnade på Island”

Filmklippet ”Utfryst” kan ses på Svenska Elektrikerförbundets hemsida.