• Bild: Pixabay/Unionen/Edit/Montage

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.

Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt – så svårt att många till och med helt låter bli. Det blir inte lättare av att det ofta råder okunskap om ämnet, och fördomar och jargong är heller inte ovanliga element ute på arbetsplatserna.

LÄS ÄVEN: Kvinnliga och homosexuella elektriker fryses ut – nu lyfts problemet i filmer

För att råda bot på detta har fackförbundet Unionen nyligen, i samband med HBTQ-evenemanget Europride, släppt boken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger”. Tillsammans med tidigare vinnare av Unionens HBTQ-pris ger förbundet där konkreta tips på hur en arbetsplats kan bli mer inkluderande.

Här, menar man, har även fackförbunden en viktig roll att spela för att påverka i rätt riktning.

– Det handlar för oss om att föregå med gott exempel för att kunna inspirera andra, sade Unionens vice ordförande Marina Åman under det Pride-seminarium där boken lanserades.

LÄS ÄVEN: Elektriker på Pride-festivalen

Hon anser att ett av de viktigaste stegen för mer inkluderande arbetsplatser är att gå från ord till handling. De anställda ska få vägledning i att förstå vad en inkluderande arbetsplats innebär, och arbetsgivaren ska bidra med hjälp och information.

– För de som tror på allas lika värde borde det vara en självklarhet att alla känner sig bekväma på jobbet. Arbetsgivarna har ett stort ansvar, säger Marina Åman.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Fakta: HBTQ

Hbtq: Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. H:et och b:et handlar om sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av. T:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt kön. Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik – men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Sexuell läggning: Sexuell läggning handlar om vem en person blir attraherad av eller kär i. Enligt svensk diskrimineringslag finns det tre olika sexuella läggningar: Heterosexuell, bisexuell och homosexuell. I praktiken använder dock personer fler ord än just homo, hetero och bi för att beskriva sin sexualitet.

Könsidentitet
: En persons självupplevda kön – det vill säga det kön man känner sig som (kvinna, man, icke-binär med mera).

(Källa: RFSL:s begreppsordlista)


Boken ”Arbetsplatser i regnbågens alla färger”

I boken ”Arbetsplatser i regnbågens alla färger” berättar företrädare för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, Nordic Choice Hotels, Sensus Västra Sverige, Ving Sverige AB och Sodexo Sverige med egna ord om sitt arbete för att skapa en arbetsmiljö som är inkluderande för alla oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller -uttryck.

Boken har även översatts till engelska, för att företag och fackliga organisationer runt om i världen ska kunna ta del av informationen.

→ Här kan du beställa boken

→ Här kan du ladda ned boken som gratis e-bok