• Foto: Per Eklund/Montage

Elektrikerförbundet vill uppmärksamma att människor blir utfrysta på arbetsplatser, i samhället och föreningsliv. I några mycket korta filmer uppmärksammar konstnären Martin Lima de Faria problemen. Elektrikerna har varit med och finansierat filmerna.

Det är få tjejer i elektrikeryrket. Av Elektrikerförbundets 25 000 medlemmar är det bara tre procent som är kvinnor. Vi pratar om några hundra tjejer totalt. Det här vill Elektrikerförbundet förändra. Bland annat genom att diskutera hur tjejer mottas och behandlas på arbetsplatserna.

När så konstnären Martin Lima de Faria tog kontakt med Elektrikerna om ett filmkonstprojekt om utfrysning, hakade förbundet på och ”beställde” två vinklingar på frågeställningen. Om tjejers plats på arbetsplatsen, och hur homosexuella elektriker behandlas.

Foto: Per Eklund

Filmerna är gjorts på ett helt nytt sätt. Först har personer filmats i 3D. Därefter har de skrivits ut som miniatyrer på 1,5 centimeter i en 3D-skrivare. Efter det har man lagt såpbubblor över miniatyrerna för att skapa en utfrysningsbild. Filmningen har gjorts i ett frysrum, för att få ”frys”-effekter i filmen.

Flera elektriker har filmats och blivit miniatyrer för filmerna. Bland annat ett gift kvinnligt par som båda är elektriker.

– Jag hade gärna sett ett 50-årig man som är lagbas och bor tillsammans med en annan man. Men det finns ett språk så att ingen kommer på tanken att berätta att man lever med en man. Det är ett hemskt liv att inte kunna berätta, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som själv är en av miniatyrpersonerna.

Foto: Per Eklund

Det som uppmärksammats mest i projektet är en kort film om socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt och hur han blev utfryst under sin tid som partiledare och tiden efter.

– Det är fantastiskt om min medverkan kan ge uppmärksamhet på själva frågan, där vi fryser ut människor. Den mänskliga värmen är det enda sättet att lyfta ut en människa ur bubblan, sa Håkan Juholt, när han var på besök i Aftonbladets tv-sändning.

Elektrikerna har satsat pengar på projektet. Beslutet att satsa pengarna har diskuterats på sociala medier. Är det rätt placerade pengar?

– Vi har lyft fram frågor vi arbetar med i alla fall. Vi behöver inte skämmas för det här. Det hade inte varit möjligt utan Håkan Juholt. För en i sammanhanget liten summa har vi fått Håkan Juholt att driva våra frågor, säger Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna.

Wallin menar också att det är viktigt för fackförbunden att jobba med kulturella uttryck.

– Tidigare jobbade arbetarrörelsen så mycket mer med kulturuttryck. Vi kan få ut vårt budskap på ett annat sätt. Vi tyckte det lät intressant.

Elektrikerförbundet räknar med att kunna använda filmerna på utbildningar och som inledningar till diskussioner om hur man är mot sina arbetskamrater.

Foto: Per Eklund

Filmerna:

”Stolt kärlek på jobbet”
”Ensam tjej på lunchen”
”Osynlig – mitt ibland oss”
”En dag på stranden”
”Ensam – i sin egen familj”
”Partiledaren som blev utfryst – och hamnade på Island”

Filmklippet ”Utfryst” kan ses på Svenska Elektrikerförbundets hemsida.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.

Byggbranschens #Metoo följs upp av arbetsgrupp

Byggbranschens Metoo-upprop #Sistaspikenikistan fick stort genomslag under hösten 2017. Sedan dess har arbetet fortsatt, och nu startas en arbetsgrupp för att komma vidare med problemet, skriver Byggindustrin. Hösten 2017 startades #Metoo-uppropet, där kvinnor över hela världen talade ut om sexuella trakasserier och diskriminering.

Kvinnor får 6 000 mindre i plånboken

Kvinnor i arbetaryrken tjänar nästan 6000 kronor mindre i månaden än arbetarmän, visar LO:s jämställdhetsbarometer. Detta trots att kvinnorna har mer OB-tillägg. 2017 tjänade män i genomsnitt 4000 kronor mer i månaden före skatt än kvinnor, enligt Medlingsinstitutet. Men då har Medlingsinstitutet räknat om alla deltidslöner till heltid.

Kryphål i förslaget om medlemsavgiften

Det blir dyrare att vara med i facket 1 april, då tas reduktionen på fackavgiften bort igen. Kostnaden ökar för den enskilde med en tredjedel. Men det finns ett kryphål. Det här rapporterar Kommunalarbetaren.