• Foto: Per Eklund/Montage

Elektrikerförbundet vill uppmärksamma att människor blir utfrysta på arbetsplatser, i samhället och föreningsliv. I några mycket korta filmer uppmärksammar konstnären Martin Lima de Faria problemen. Elektrikerna har varit med och finansierat filmerna.

Det är få tjejer i elektrikeryrket. Av Elektrikerförbundets 25 000 medlemmar är det bara tre procent som är kvinnor. Vi pratar om några hundra tjejer totalt. Det här vill Elektrikerförbundet förändra. Bland annat genom att diskutera hur tjejer mottas och behandlas på arbetsplatserna.

När så konstnären Martin Lima de Faria tog kontakt med Elektrikerna om ett filmkonstprojekt om utfrysning, hakade förbundet på och ”beställde” två vinklingar på frågeställningen. Om tjejers plats på arbetsplatsen, och hur homosexuella elektriker behandlas.

Foto: Per Eklund

Filmerna är gjorts på ett helt nytt sätt. Först har personer filmats i 3D. Därefter har de skrivits ut som miniatyrer på 1,5 centimeter i en 3D-skrivare. Efter det har man lagt såpbubblor över miniatyrerna för att skapa en utfrysningsbild. Filmningen har gjorts i ett frysrum, för att få ”frys”-effekter i filmen.

Flera elektriker har filmats och blivit miniatyrer för filmerna. Bland annat ett gift kvinnligt par som båda är elektriker.

– Jag hade gärna sett ett 50-årig man som är lagbas och bor tillsammans med en annan man. Men det finns ett språk så att ingen kommer på tanken att berätta att man lever med en man. Det är ett hemskt liv att inte kunna berätta, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som själv är en av miniatyrpersonerna.

Foto: Per Eklund

Det som uppmärksammats mest i projektet är en kort film om socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt och hur han blev utfryst under sin tid som partiledare och tiden efter.

– Det är fantastiskt om min medverkan kan ge uppmärksamhet på själva frågan, där vi fryser ut människor. Den mänskliga värmen är det enda sättet att lyfta ut en människa ur bubblan, sa Håkan Juholt, när han var på besök i Aftonbladets tv-sändning.

Elektrikerna har satsat pengar på projektet. Beslutet att satsa pengarna har diskuterats på sociala medier. Är det rätt placerade pengar?

– Vi har lyft fram frågor vi arbetar med i alla fall. Vi behöver inte skämmas för det här. Det hade inte varit möjligt utan Håkan Juholt. För en i sammanhanget liten summa har vi fått Håkan Juholt att driva våra frågor, säger Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna.

Wallin menar också att det är viktigt för fackförbunden att jobba med kulturella uttryck.

– Tidigare jobbade arbetarrörelsen så mycket mer med kulturuttryck. Vi kan få ut vårt budskap på ett annat sätt. Vi tyckte det lät intressant.

Elektrikerförbundet räknar med att kunna använda filmerna på utbildningar och som inledningar till diskussioner om hur man är mot sina arbetskamrater.

Foto: Per Eklund

Filmerna:

”Stolt kärlek på jobbet”
”Ensam tjej på lunchen”
”Osynlig – mitt ibland oss”
”En dag på stranden”
”Ensam – i sin egen familj”
”Partiledaren som blev utfryst – och hamnade på Island”

Filmklippet ”Utfryst” kan ses på Svenska Elektrikerförbundets hemsida.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lämnade de i slutet av november en gemensam motion till riksdagen, där de uppmanar till politiska insatser. ”Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna” heter motionen som 27 november lämnades in till riksdagen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.