• Foto: Per Eklund/Montage

Elektrikerförbundet vill uppmärksamma att människor blir utfrysta på arbetsplatser, i samhället och föreningsliv. I några mycket korta filmer uppmärksammar konstnären Martin Lima de Faria problemen. Elektrikerna har varit med och finansierat filmerna.

Det är få tjejer i elektrikeryrket. Av Elektrikerförbundets 25 000 medlemmar är det bara tre procent som är kvinnor. Vi pratar om några hundra tjejer totalt. Det här vill Elektrikerförbundet förändra. Bland annat genom att diskutera hur tjejer mottas och behandlas på arbetsplatserna.

När så konstnären Martin Lima de Faria tog kontakt med Elektrikerna om ett filmkonstprojekt om utfrysning, hakade förbundet på och ”beställde” två vinklingar på frågeställningen. Om tjejers plats på arbetsplatsen, och hur homosexuella elektriker behandlas.

Foto: Per Eklund

Filmerna är gjorts på ett helt nytt sätt. Först har personer filmats i 3D. Därefter har de skrivits ut som miniatyrer på 1,5 centimeter i en 3D-skrivare. Efter det har man lagt såpbubblor över miniatyrerna för att skapa en utfrysningsbild. Filmningen har gjorts i ett frysrum, för att få ”frys”-effekter i filmen.

Flera elektriker har filmats och blivit miniatyrer för filmerna. Bland annat ett gift kvinnligt par som båda är elektriker.

– Jag hade gärna sett ett 50-årig man som är lagbas och bor tillsammans med en annan man. Men det finns ett språk så att ingen kommer på tanken att berätta att man lever med en man. Det är ett hemskt liv att inte kunna berätta, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som själv är en av miniatyrpersonerna.

Foto: Per Eklund

Det som uppmärksammats mest i projektet är en kort film om socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt och hur han blev utfryst under sin tid som partiledare och tiden efter.

– Det är fantastiskt om min medverkan kan ge uppmärksamhet på själva frågan, där vi fryser ut människor. Den mänskliga värmen är det enda sättet att lyfta ut en människa ur bubblan, sa Håkan Juholt, när han var på besök i Aftonbladets tv-sändning.

Elektrikerna har satsat pengar på projektet. Beslutet att satsa pengarna har diskuterats på sociala medier. Är det rätt placerade pengar?

– Vi har lyft fram frågor vi arbetar med i alla fall. Vi behöver inte skämmas för det här. Det hade inte varit möjligt utan Håkan Juholt. För en i sammanhanget liten summa har vi fått Håkan Juholt att driva våra frågor, säger Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna.

Wallin menar också att det är viktigt för fackförbunden att jobba med kulturella uttryck.

– Tidigare jobbade arbetarrörelsen så mycket mer med kulturuttryck. Vi kan få ut vårt budskap på ett annat sätt. Vi tyckte det lät intressant.

Elektrikerförbundet räknar med att kunna använda filmerna på utbildningar och som inledningar till diskussioner om hur man är mot sina arbetskamrater.

Foto: Per Eklund

Filmerna:

”Stolt kärlek på jobbet”
”Ensam tjej på lunchen”
”Osynlig – mitt ibland oss”
”En dag på stranden”
”Ensam – i sin egen familj”
”Partiledaren som blev utfryst – och hamnade på Island”

Filmklippet ”Utfryst” kan ses på Svenska Elektrikerförbundets hemsida.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Visning av Förbifart Stockholm ställs in – efter säkerhetslarmen

De upptäckta säkerhetsbrister tvingar Trafikverket att ställa in helgens visning av Förbifart Stockholms tunnlar i Vinsta, skriver Mitti Stockholm. På lördag skulle allmänheten kunna komma och titta på jättebygget i Vinsta en del av motorvägstunnelprojektet Förbifart Stockholm.

IF Metalls avtal ger uppsagda Esab-anställda lönepåslag

De anställda vid Esab i Sandviken som sades upp i somras kan få upp till dubbel lön resten av året och flera arbetsfria uppsägningsmånader. Detta genom ett nytt avtal med IF Metall-facket, skriver Dagens Arbete.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 1

”Ensam och bräcklig går godheten genom livet. Passar den sig inte, dödas den av andras osäkerhet.