• Foto: Per Eklund/Montage

Elektrikerförbundet vill uppmärksamma att människor blir utfrysta på arbetsplatser, i samhället och föreningsliv. I några mycket korta filmer uppmärksammar konstnären Martin Lima de Faria problemen. Elektrikerna har varit med och finansierat filmerna.

Det är få tjejer i elektrikeryrket. Av Elektrikerförbundets 25 000 medlemmar är det bara tre procent som är kvinnor. Vi pratar om några hundra tjejer totalt. Det här vill Elektrikerförbundet förändra. Bland annat genom att diskutera hur tjejer mottas och behandlas på arbetsplatserna.

När så konstnären Martin Lima de Faria tog kontakt med Elektrikerna om ett filmkonstprojekt om utfrysning, hakade förbundet på och ”beställde” två vinklingar på frågeställningen. Om tjejers plats på arbetsplatsen, och hur homosexuella elektriker behandlas.

Foto: Per Eklund

Filmerna är gjorts på ett helt nytt sätt. Först har personer filmats i 3D. Därefter har de skrivits ut som miniatyrer på 1,5 centimeter i en 3D-skrivare. Efter det har man lagt såpbubblor över miniatyrerna för att skapa en utfrysningsbild. Filmningen har gjorts i ett frysrum, för att få ”frys”-effekter i filmen.

Flera elektriker har filmats och blivit miniatyrer för filmerna. Bland annat ett gift kvinnligt par som båda är elektriker.

– Jag hade gärna sett ett 50-årig man som är lagbas och bor tillsammans med en annan man. Men det finns ett språk så att ingen kommer på tanken att berätta att man lever med en man. Det är ett hemskt liv att inte kunna berätta, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som själv är en av miniatyrpersonerna.

Foto: Per Eklund

Det som uppmärksammats mest i projektet är en kort film om socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt och hur han blev utfryst under sin tid som partiledare och tiden efter.

– Det är fantastiskt om min medverkan kan ge uppmärksamhet på själva frågan, där vi fryser ut människor. Den mänskliga värmen är det enda sättet att lyfta ut en människa ur bubblan, sa Håkan Juholt, när han var på besök i Aftonbladets tv-sändning.

Elektrikerna har satsat pengar på projektet. Beslutet att satsa pengarna har diskuterats på sociala medier. Är det rätt placerade pengar?

– Vi har lyft fram frågor vi arbetar med i alla fall. Vi behöver inte skämmas för det här. Det hade inte varit möjligt utan Håkan Juholt. För en i sammanhanget liten summa har vi fått Håkan Juholt att driva våra frågor, säger Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna.

Wallin menar också att det är viktigt för fackförbunden att jobba med kulturella uttryck.

– Tidigare jobbade arbetarrörelsen så mycket mer med kulturuttryck. Vi kan få ut vårt budskap på ett annat sätt. Vi tyckte det lät intressant.

Elektrikerförbundet räknar med att kunna använda filmerna på utbildningar och som inledningar till diskussioner om hur man är mot sina arbetskamrater.

Foto: Per Eklund

Filmerna:

”Stolt kärlek på jobbet”
”Ensam tjej på lunchen”
”Osynlig – mitt ibland oss”
”En dag på stranden”
”Ensam – i sin egen familj”
”Partiledaren som blev utfryst – och hamnade på Island”

Filmklippet ”Utfryst” kan ses på Svenska Elektrikerförbundets hemsida.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.

Plejd en ”snackis” bland installatörer

NY TEKNIK Svenska teknikbolaget Plejd utökar sin produktserie. Med sin universaldimmer har uppstickarbolaget vuxit rekordartat på ett par år och nu kommer fortsättningen. Att få knapparna smarta på ett enkelt sätt det är det våra kunder tycker är kul och bra.

Få elektriker på valsedlarna – företagare vanligaste yrket

Av de 53 000 personer som ställer upp som kandidater i årets val är det endast 158 som kallar sig elektriker. Största yrkesgrupperingarna är 3058 företagare/egenföretagare, 2870 lärare/förskolelärare och 1797 studenter/studerande. Det är Sveriges television som granskat samtliga valsedlar inför höstens val till kommun, landsting och riksdag.

Bygglov för solpaneler avskaffat

Går du i solcells-tankar? Nu har beslutet eventuellt blivit lite enklare. Från och med 1 augusti är nämligen kravet på bygglov för solpaneler slopat så länge de följer husets form. Sedan 1 augusti behöver du inte längre ansöka om bygglov för att få montera solpaneler på taket, i alla fall inte om du bor i en- eller tvåfamiljsfastighet.

Nu slocknar halogenlamporna

Glödlampan är numera ett minne blott och nu tas nästa steg tas i utfasningen av allt för energikrävande ljuskällor. Rundstrålande halogenlampor ska börja fasas ut. Det är inom ramen för EU:s ekodesigndirektiv som energiförbrukningen för ljuskällor ska sänkas när nu alternativ finns tillgängliga på marknaden.

Skogsbrand utbröt – på grund av Vattenfalls miss

Högspänningsledningen hade rivits ned och låg på den torra marken. Då slog Vattenfall på strömmen och en kraftig skogsbrand utbröt i området, där flera personer arbetade. Händelsen har nu anmälts till Elsäkerhetsverket. Det var förra onsdagen som en kraftig skogsbrand utbröt i Harg utanför Östhammar. Branden spred sig snabbt över uppemot 50 000 kvadratmeter skog.

Hundra procent förnybar el – med Teslas hjälp

Elförbrukningen i den polynesiska staten Samoa kommer att vara helt förnybar inom bara sju år. Det är i alla fall planen som ska genomföras med biltillverkaren Teslas hjälp, skriver Fast Company. Staten Samoa i Polynesien importerade fram till nyligen dyrt och miljöfarligt dieselbränsle för att tillgodose större delen av sin elförbrukning.

LKAB om olyckan: ”En gallerdurk som fallerat”

Magnus Arnkvist är enhetschef för produktionsområde södra, LKAB. Han berättar att LKAB genomför en egen utredning av olyckan i Svappavaara, men att även polis och arbetsmiljöverk utreder olyckan. Polisen har i sin pågående utredning tagit vissa delar av anläggningen i beslag.

Julia blev bara 21 år

Den 27 juli hände det som inte kunde hända. Det som inte fick hända. Julia Markström, elektriker vid Cranex, föll igenom ett gallergolv vid kulsinterverket i Svappavaara och avled av det över fem meter höga fallet. Vår sorg och vår saknad är enorm, en saknad som kommer att vara en del av resten av våra liv.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Sedan oktober 2017 har Elektrikerförbundet förhandlat om att teckna kollektivavtal med Värmia Syd, i Asmundtorp utanför Landskrona, utan att komma till någon överenskommelse. Vi träffade företaget i februari, och sedan skulle de återkomma, vilket de inte gjorde, berättar Nicklas Tempel, regionombudsman för Elektrikerförbundet, region Syd.

Solpaneler blir obligatoriskt i Kalifornien

Alla nya hus som byggs från och med 2020 ska ha solpaneler på taken i alla fall om du bor i den amerikanska delstaten Kalifornien. Detta enligt en ny lag som klubbades igenom i våras, skriver SVT. Från och med 2020 kommer alla nybyggda enfamiljshus i Kalifornien, USA, behöva utrustas med solpaneler.

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt, onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar Elektrikerförbundet i seminarier, presenterar förbundet i Pride-park och går i det stora Pride-tåget.

Ville kontrollera äldre kvinnas elskåp – polisen misstänker stöld

Personen som ringde på hos den äldre kvinnan uppgav sig falskeligen vara utsänd för att kontrollera hennes elskåp. Nu har polisen upprättat en anmälan om misstänkt stöld, skriver Ystads Allehanda. Det var vid lunchtid i lördags som det ringde på dörren hos en äldre kvinna i Skurup.

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken Arbetsplatsen i regnbågens alla färger försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC. Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt så svårt att många till och med helt låter bli.

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.