– Det blev lite struligt. En del kommuner och friskolor hade spamfilter, som gjorde att det inte gick att anmäla sig. Sen fick vi ett haveri på tisdagen. Det är trist när man har höga ambitioner, berättar Pär Lundström.

Det gick helt enkelt inte att göra det Nationella branschprovet den första dagen.

Det blev en rejäl turbulens. Lärare var förbannade och de ansvariga fick veta att de levde.

– Den 22 mars kommer jag aldrig att glömma, säger Pär Lundström.

Efter den första dagens problem, lyckades teknikföretaget under natten lösa de största problemen, så att elever kunde genomföra provet den andra dagen, den 23 mars.

Den dagen genomförde 813 elever vid 83 skolor provet.
Det finns skolor som ställde in det planerade provet den andra dagen, för att man var rädd att det skulle vara en strulig uppkoppling.

Inför årets branschprov hade ECY bytt teknikleverantör. Det är Växjöföretaget Standout som är ECY:s partner. Man hade gjort tester i förväg, men inte testat i full skala.

– Testerna funkade, men inte när man plockade på 200 skolor. Men IT-leverantören gjorde ett bra jobb på natten efter haveriet.

De som inte kunde göra branschprovet i mars kan nu göra det 25 eller 26 april. Då ska det fungera.

– Vi är inte i mål. Det fungerar i april men vi behöver jobba vidare i ett halvår till, säger Pär Lundström.

Elsäkerhetsprovet verkar dock ha fungerat bra. 2302 elever har gjort det i år och 71 procent har fått godkänt.

– Det ser ut som det brukar, säger Lundström.

För att få ut sitt certifikat krävs att man fått godkänt på Elsäkerhetsprovet.

Samtidigt med kritiken om haveriet kom det en del kritik mot en del av innehållet i provet.

– Jag köper inte kritiken mot provkonstruktionen. Jobbar man systematiskt så fixar man det. Man får gärna vara förbannad, bara man är intresserad av konstruktiv diskussion, säger Pär Lundström.

Inför fortsättningen inför nästa års prov, har nu Pär Lundström bjudit in ett par personer som hörde av sig efter problemen den 22 mars.

– Det är tre mycket kvalificerade yrkeslärare som har byggt provet. Nu tar vi in ett par till som formulerat sig om provet.

Tidigare togs tävlande till Yrkes-SM från de som klarat sig bra på de individuella resultaten i tävlingen. Från och med i år är det så at de fem skolor som lyckas bäst får nominera en elev till Yrkes-SM.

– Tävlingen avvecklade vi 2016. ECY ser inte poängen med att tävla i att svara på så många frågor som möjligt, med det nya provet fokuserar vi på bättre underlag för lärarnas betygssättning, säger Pär Lundström.

Nya provdagar för de som misslyckades med att göra provet i mars blir 25 och 26 april.

Nationella branschprovet

Det webbaserade provet består till huvuddelen av frågor relaterade till kursen Elinstallationer (200 p) men även frågor från följande kurser ingår: Belysningsteknik (100 p), Elmotorstyrning (100 p), Kommunikationsnät 1 (100 p).

Syftet är att utveckla stödet vid betygssättning för yrkeslärarna på El- och energiprogrammet och därmed bidra till elevernas lärande. De fem huvudfrågorna i det Nationella branschprovet kan besvaras på betygsnivåerna A-C-E. Dessutom ingår ca 10 kunskapsfrågor på E-nivå.

Elsäkerhetsprovet ingår som en obligatorisk del i ECY-certifikatet. För godkänt krävs som tidigare rätt svar på minst 70 procent av frågorna.

  • Foto: Per Eklund

  • Från tidigare ECY-prov. 2014 i Lugnetskolan i Falun. Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund