En skön avkoppling efter elektrikerjobbet på Bravida. Så ser Rolf Hansson på sin fritidssyssla med sina Highland cattle-kor och skötseln av 25 tunnland ängar. Frågan är nu om kommunen ska förstöra strövområdet och bygga bostäder där istället. Foto: Sonny Thoresen, Helsingborgs Dagblad/ Norra Skånes tidningar

En skön avkoppling efter elektrikerjobbet på Bravida. Så ser Rolf Hansson på sin fritidssyssla med sina Highland cattle-kor och skötseln av 25 tunnland ängar. Frågan är nu om kommunen ska förstöra strövområdet och bygga bostäder där istället.

Frågan är om han får fortsätta naturvården. Kommunen skulle gärna vilja bygga ett bostadsområde på ängarna.

Rolf bor i ett vanligt villaområde i Åstorp och på dagarna jobbar han som elektriker hos Bravida i Helsingborg.

När döttrarna var yngre och hästintresset stort, gick Rolf till en gammal man och frågade om han fick arrendera lite mark. Området ligger i direkt anslutning till villaområdet han bor i.

När jag kom dit höll området på att växa igen med sly och ogräs.

Rolf Hansson

Med tiden blev döttrarna större, och flyttade iväg. Rolfs intresse var dock väckt. Han arrenderade större och större område. I dag är det 25 tunnland stort.

Han började låna in kor för att beta. I dag har han tre kor och två kalvar. De lite kraftiga långhåriga som heter Highland cattle.
Förutom sina egna djur, så går här andra kor, hästar, får och getter på ängarna.

Den gamle mannen är i dag död och kommunen har köpt in marken. De vill gärna ha den till bostäder. Arrendet går snart ut och Rolf vill gärna ha en längre arrendetid för att kunna planera för djuren och marken. Men kommunen tvekar.

– När jag kom dit höll området på att växa igen med sly och ogräs.
Korna betar av ängarna och det blir ett öppet landskap.

– Det har kommit tillbaka mycket växter som försvinner från den svenska faunan.

Första året höll jag på hela sommaren och plockade bort dessa. Det blev sju hästtransporter. Året efteråt var det likadant.

Rolf Hansson

För de boende i området har det blivit ett fint och populärt område att ströva i. Ett landskap med en mångfald av växter.

Men i området växer också växten stånds. En gul växt som kan bli en meter hög. Växten är farlig för djuren, den är giftig och kan ge leverskador. Och det växer massor av dessa farliga växter.

– Första året höll jag på hela sommaren och plockade bort dessa. Det blev sju hästtransporter. Året efteråt var det likadant. Jag funderade på att spruta.

Av en tillfällighet träffade Rolf på en person som var ute och gick i området. Rolf berättade att han funderade på att spruta för att få bort Ståndsväxterna.

”Du får inte spruta. Jag ordnar folk”, sa den andre.
Så nu får Rolf hjälp med den giftiga växten.

– Det har blivit mindre och mindre. I år tog det 30-40 arbetstimmar. En kväll för tio man. Men för ett par år sen tog arbetet 80-90 timmar.
På försommaren prisades Rolf för arbetet med ängarna.

Det sköter sig mycket själv. Om jag inte hinner dit varje dag är det ingen ko på isen.

Rolf Hansson

När Rolf fick priset på 5 000 kronor för naturvårdsarbete från Naturskyddsföreningen, var också kommunen inbjuden.

Han har fått besked om att få ha arrendet kvar till 2016 och sen möjligen kunna fortsätta något år i taget. Men Rolf vill ha långsiktighet så han kan planera.

– Om inte jag är där, växer området igen.

Du jobbar heltid som elektriker på Bravida. Hur hinner du med djuren och marken?

– Det sköter sig mycket själv. Om jag inte hinner dit varje dag är det ingen ko på isen. Jag tycker det är roligt och en bra avkoppling. Det ligger jättefint och det är en jättebra avkoppling när jag sitter där med hunden och myser.