• Tidningen Elektrikern. Foto:/Pixabay/Montage (Fotona är exempelbilder)

Efter ett arbete som Härryda Energi utfört lämnades vajrar kvar i skogen. En älg fastnade i vajrarna, skadades och fick under söndagen slutligen avlivas.
– Entreprenören har inte lämnat arbetsplatsen helt korrekt, säger Härryda Energis VD Susanne Ernfridsson till Expressen.

En älgtjur hittades under söndagen i Härryda, helt invirad i vajer. Jerker Johansson, vars pappa var den som först hittade älgen, berättar att det såg ut som att älgen kämpat i flera timmar för att komma loss.

– Min pappa var ute och gick i skogen i morse och hörde ett ljud. Då var det den här stora älgtjuren som hade trasslat in sig i en massa vajrar. Han kämpade otroligt hårt för att komma loss. Han var helt slutkörd, säger han till Expressen.

De kontaktade polis och en jägare tillkallades för att komma och avliva älgen.

Härryda Energi hade tidigare utfört arbete med att ta ned elledningar på platsen. Det var efter detta arbete som vajrarna inte städats upp, och istället hade blivit kvar i skogen.

– Det är ett enda trassel här av vajrar i skogen, säger Jerker Johansson.

Susanne Ernfridsson är VD på Härryda Energi. Hon säger till Expressen att det är en entreprenör anlitad av dem som utfört arbetet på platsen. Hon har varit i kontakt med entreprenören under söndagen.

– Jag har också skickat ut en medarbetare som har tittat på hur det ser ut på platsen. Entreprenören har inte lämnat arbetsplatsen helt korrekt, säger hon till Expressen och fortsätter:
– Vi tycker att det är otroligt olyckligt och tråkigt att det här har hänt. Nu säkerställer vi att det inte ska kunna hända igen.

Polisens presstalesperson Jenny Widén kan bekräfta för Expressen att polisen blivit informerade om älgen. Hon säger till Expressen att det kan klassas som djurplågeri att genom grov oaktsamhet tillfoga ett djur lidande. I nuläget har någon polisanmälan om hädelsen dock inte gjorts, vilket gör att polisen inte följer upp ärendet.

– Gör man ingen anmälan så gör vi ju ingenting. Görs det en anmälan så kommer vi att titta på det, säger Jenny Widén.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se