• Bild: Pixabay

2019-02-08

DEBATT

”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna.

Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Många medlemmar har skrivit motioner på temat, vilket har lett till att förbundsstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som ser över frågan, vilket är jättebra.

Men frågan är, om vi sänker fackavgiften, vad ska vi då ta bort från verksamheten?

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

I Svenska Elektrikerförbundet har vi en solidarisk medlemsavgift på 1,9% (jobbar du på Installationsavtalet så betalar du en kontroll- och mätavgift på 0,5% också). Tjänar du 40 000 kr i månaden så betalar du mer än om du tjänar 15 000 kr.

På samma sätt som svenska skattesystemet är uppbyggt.

Ska vi sänka avgiften eller införa ett tak så kommer det per facto innebära ett inkomstbortfall för förbundet. Då måste vi dra ner på något annat eller höja golvet, det vill säga att de med lägst inkomst (oftast lärlingar) får betala mer. Enligt oss är det inte speciellt solidariskt att de som tjänar mest betalar minst.

Om vi ska ta bort något, ska de vara färre försäkringar eller att nästa gång du behöver hjälp av en ombudsman så kanske du blir placerad i telefonkö? Ett annat alternativ skulle kunna vara att börja tömma vår strejkkassa men det tror vi många förstår är oklokt i och med att vi har en motpart som kommer med rätt okloka avtalsförslag.

Vi tycker inte avgiften i sig är något problem, frågan är vad får vi ut av vår medlemsavgift?

Varje år så ökar våra löner med cirka 800 kr, tack vare att facket förhandlar fram det. Vi nyttjar ett ackordssystem som gör att vi kan plocka ut bra mycket mer pengar varje månad och som leder till en löneökning i hela branschen (löneglidning), oavsett om du mäter på ackord eller ej.

Beordrar arbetsgivaren oss att jobba övertid så får vi extra bra betalt. Vi får faktiskt betalt när vi åker till jobbet, och det är de inte många som får. Detta är några exempel som hade varit omöjligt utan facklig organisering.

Arbetsgivare kan vara hur bra som helst, men handen på hjärtat – det är inte precis som att de kastar pengar på oss för att det är roligt, utan det är genom facklig styrka som leder till bra kollektivavtal.

LÄS ÄVEN: Förbundsmötets beslut: Medlemsavgifterna ska utredas

Kollektivavtalen bygger på ett starkt kollektiv, så vill du ha bättre värde av ditt fackliga medlemskap, se till att kollegan blir medlem så vi blir många fler som är med och bidrar. Kanske engagera dig genom att bli fackligt förtroendevald på företaget.

Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet. Vi själva vill plocka ut så mycket som möjligt av det vi är med och bidrar till.

Glädjande nog så kommer alla fackliga medlemmar märka en sak vid deklarationen, det är nämligen så att vi nu får dra av fackavgiften på deklarationen – 25% ,och det är en del. För er som varit med ett tag så vet ni att detta fanns förut men något som den borgerliga regeringen tog bort 2006 (trots att företagen fortsatt fått dra av sin medlemsavgift).

Tack vare facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna så finns detta igen, sedan 1:a juli 2018.

Claes Thim
Karl Löfvenberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.