• Bild: Pixabay

2019-02-08

DEBATT

”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna.

Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Många medlemmar har skrivit motioner på temat, vilket har lett till att förbundsstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som ser över frågan, vilket är jättebra.

Men frågan är, om vi sänker fackavgiften, vad ska vi då ta bort från verksamheten?

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

I Svenska Elektrikerförbundet har vi en solidarisk medlemsavgift på 1,9% (jobbar du på Installationsavtalet så betalar du en kontroll- och mätavgift på 0,5% också). Tjänar du 40 000 kr i månaden så betalar du mer än om du tjänar 15 000 kr.

På samma sätt som svenska skattesystemet är uppbyggt.

Ska vi sänka avgiften eller införa ett tak så kommer det per facto innebära ett inkomstbortfall för förbundet. Då måste vi dra ner på något annat eller höja golvet, det vill säga att de med lägst inkomst (oftast lärlingar) får betala mer. Enligt oss är det inte speciellt solidariskt att de som tjänar mest betalar minst.

Om vi ska ta bort något, ska de vara färre försäkringar eller att nästa gång du behöver hjälp av en ombudsman så kanske du blir placerad i telefonkö? Ett annat alternativ skulle kunna vara att börja tömma vår strejkkassa men det tror vi många förstår är oklokt i och med att vi har en motpart som kommer med rätt okloka avtalsförslag.

Vi tycker inte avgiften i sig är något problem, frågan är vad får vi ut av vår medlemsavgift?

Varje år så ökar våra löner med cirka 800 kr, tack vare att facket förhandlar fram det. Vi nyttjar ett ackordssystem som gör att vi kan plocka ut bra mycket mer pengar varje månad och som leder till en löneökning i hela branschen (löneglidning), oavsett om du mäter på ackord eller ej.

Beordrar arbetsgivaren oss att jobba övertid så får vi extra bra betalt. Vi får faktiskt betalt när vi åker till jobbet, och det är de inte många som får. Detta är några exempel som hade varit omöjligt utan facklig organisering.

Arbetsgivare kan vara hur bra som helst, men handen på hjärtat – det är inte precis som att de kastar pengar på oss för att det är roligt, utan det är genom facklig styrka som leder till bra kollektivavtal.

LÄS ÄVEN: Förbundsmötets beslut: Medlemsavgifterna ska utredas

Kollektivavtalen bygger på ett starkt kollektiv, så vill du ha bättre värde av ditt fackliga medlemskap, se till att kollegan blir medlem så vi blir många fler som är med och bidrar. Kanske engagera dig genom att bli fackligt förtroendevald på företaget.

Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet. Vi själva vill plocka ut så mycket som möjligt av det vi är med och bidrar till.

Glädjande nog så kommer alla fackliga medlemmar märka en sak vid deklarationen, det är nämligen så att vi nu får dra av fackavgiften på deklarationen – 25% ,och det är en del. För er som varit med ett tag så vet ni att detta fanns förut men något som den borgerliga regeringen tog bort 2006 (trots att företagen fortsatt fått dra av sin medlemsavgift).

Tack vare facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna så finns detta igen, sedan 1:a juli 2018.

Claes Thim
Karl Löfvenberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.