• Bild: Pixabay

2019-02-08

DEBATT

”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna.

Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Många medlemmar har skrivit motioner på temat, vilket har lett till att förbundsstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som ser över frågan, vilket är jättebra.

Men frågan är, om vi sänker fackavgiften, vad ska vi då ta bort från verksamheten?

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

I Svenska Elektrikerförbundet har vi en solidarisk medlemsavgift på 1,9% (jobbar du på Installationsavtalet så betalar du en kontroll- och mätavgift på 0,5% också). Tjänar du 40 000 kr i månaden så betalar du mer än om du tjänar 15 000 kr.

På samma sätt som svenska skattesystemet är uppbyggt.

Ska vi sänka avgiften eller införa ett tak så kommer det per facto innebära ett inkomstbortfall för förbundet. Då måste vi dra ner på något annat eller höja golvet, det vill säga att de med lägst inkomst (oftast lärlingar) får betala mer. Enligt oss är det inte speciellt solidariskt att de som tjänar mest betalar minst.

Om vi ska ta bort något, ska de vara färre försäkringar eller att nästa gång du behöver hjälp av en ombudsman så kanske du blir placerad i telefonkö? Ett annat alternativ skulle kunna vara att börja tömma vår strejkkassa men det tror vi många förstår är oklokt i och med att vi har en motpart som kommer med rätt okloka avtalsförslag.

Vi tycker inte avgiften i sig är något problem, frågan är vad får vi ut av vår medlemsavgift?

Varje år så ökar våra löner med cirka 800 kr, tack vare att facket förhandlar fram det. Vi nyttjar ett ackordssystem som gör att vi kan plocka ut bra mycket mer pengar varje månad och som leder till en löneökning i hela branschen (löneglidning), oavsett om du mäter på ackord eller ej.

Beordrar arbetsgivaren oss att jobba övertid så får vi extra bra betalt. Vi får faktiskt betalt när vi åker till jobbet, och det är de inte många som får. Detta är några exempel som hade varit omöjligt utan facklig organisering.

Arbetsgivare kan vara hur bra som helst, men handen på hjärtat – det är inte precis som att de kastar pengar på oss för att det är roligt, utan det är genom facklig styrka som leder till bra kollektivavtal.

LÄS ÄVEN: Förbundsmötets beslut: Medlemsavgifterna ska utredas

Kollektivavtalen bygger på ett starkt kollektiv, så vill du ha bättre värde av ditt fackliga medlemskap, se till att kollegan blir medlem så vi blir många fler som är med och bidrar. Kanske engagera dig genom att bli fackligt förtroendevald på företaget.

Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet. Vi själva vill plocka ut så mycket som möjligt av det vi är med och bidrar till.

Glädjande nog så kommer alla fackliga medlemmar märka en sak vid deklarationen, det är nämligen så att vi nu får dra av fackavgiften på deklarationen – 25% ,och det är en del. För er som varit med ett tag så vet ni att detta fanns förut men något som den borgerliga regeringen tog bort 2006 (trots att företagen fortsatt fått dra av sin medlemsavgift).

Tack vare facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna så finns detta igen, sedan 1:a juli 2018.

Claes Thim
Karl Löfvenberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.