• Foto: Jan-Erik Johansson/Light+Building/Montage: Chris Smedbakken

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt.

Connected – Secure – Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna. Fler saker kopplas upp och framförallt utökas användningsområdena. Inte minst på armatursidan där snart sagt varenda lampa är uppkopplad på nätet.

LÄS ÄVEN: Dags igen för världens största elmässa

Försedda med diverse detektorer kan de exempelvis kartlägga hur vi rör oss i en byggnad, tända upp och larma polisen vid skottlossning, se vem som kommit till jobbet och till och med se vem som är aktiv eller sitter och sover vid konferensbordet.

Allt kanske vi inte vill ha, men att det går att göra visades i flera montrar.

Röststyrning kommer definitivt bli vanligare, där går utvecklingen fort och i princip alla de stora drakarna hakar på detta i sina smarta system.

LÄS ÄVEN: Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Du pratar med ditt hus för värme, lyse, ja, vad du vill – och är du rosslig i halsen och inte vill prata så känner huset av när det är tomt och aktiverar gåbortknappen själv.

Det är en oerhört spännande utveckling branschen är mitt i, och för oss som jobbar i den är möjligheterna stora när det numera är fantasin och inte tekniken som sätter gränserna.

Jan-Erik Johansson


LÄS ÄVEN: Elmässan 2018: Smart framtid med ABB


Fakta Light+Building 2018:

– 2 714 utställare från 55 länder.

– Över 220 000 besökare från 177 länder.

– 260 000 kvadratmeter utställningsyta i 25 hallar.