• Dags igen för världens största elmässa. I Frankfurt visas det nya såväl som det ovanliga; ljuskronorna närmast, i handgjort glas, mäter en bit över två meter i diameter. Foto: Jan-Erik Johansson/Light+Building/Montage

Connected – Secure – Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars.

Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Mycket av det nya visas här först och det krävs ett par dagar för att få någorlunda grepp om det hela. Mässområdet, som har en egen tågstation, är nästan löjligt stort och får våra svenska mässor mest att kännas som en garderob.

LÄS ÄVEN: Dagsljus med ett knapptryck

Vandrar du från ena änden av mässområdet, via de tio hallarna med sina 22 mässgolv, till den andra känns det faktiskt rätt gott för benen att kliva på shuttlebussen som tar en tillbaka till entrén igen.

Uppkopplad, Säker, Lämplig/ Bekväm är den fria översättningen av årets tema och det sista ordet kan nog tolkas på bägge sätt; Både när det gäller ljus och automation läggs mycket fokus i årets program på anpassade system för vår vardag och well-being in harmony.

Det ska lysa så att vi mår bra och tekniken ska anpassas efter oss och inte tvärtom.

LÄS ÄVEN: En ljus framtid för ljusdesigners

En nyhet på mässan är en hall där tre olika landskap byggts upp; Hotel, Office och Industry. Här blir det en slags liveshow av uppkopplad säkerhet i byggnader och ett 40-tal utställare visar i praktiken hur deras nätbaserade säkerhetssystem kan fungera i vardagen.

Du går som besökare och testar prylarna i verkligheten och kan skapa dig en bild av vad som faktiskt går att göra. Tanken är att visa på användarvänligheten som är en erkänt svår tröskel för all ny teknik.

LED-tekniken har rekordsnabbt blivit en standard med oanade möjligheter som fortfarande utforskas. Ljus kan i dag skapas på ett sätt som var omöjligt för bara några år sedan, skriver arrangören som i år avsatt sju hallar för enbart belysning i både möjliga och omöjliga nya former.

LÄS ÄVEN: Bojan Ajkic ser till att utvecklingen blir rätt

Cirka 2600 utställare från närmare 60 olika länder väntas till mässan och åker du dit så missa inte Luminale, ljuskonstverk av olika slag som visas i centrala Frankfurt och grannstaden Offenbach kvällstid.

Jan-Erik Johansson