• Samuel Bladh och Viktor Martinsson ser framtiden an i en ny yrkesroll inom elsidan som ljusdesigners. Elkunskaperna från tidigare yrkesår som elektriker har varit en fördel under studierna, menar de.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • Viktor Martinsson har jobbat i datorns fotoprogram för förslaget om kvällsbelysning i parken. Genom att belysa den färgglada skateboardrampen skapas ett riktmärke som fångar blicken och kan få fotgängaren att hitta in i parkområdets aktivitetsområde. Foto: Viktor Martinsson.

    • Så ser det ut på natten. Foto: Viktor Martinsson.

  • En accentbelysning gör att just den här punkten i rummet får mer fokus. Foto: Samuel Bladh.

2016-11-09

För säkerhet eller för energieffektivitet, för hälsans skull eller bara för att det ska vara vackert. Ljus och ljusdesign har blivit en allt större och viktigare del i samhället. Numera ska det inte bara lysa.
– När jag studerat här har jag haft mycket stöd av min bakgrund som elektriker.

Det säger Samuel Bladh och får medhåll av Viktor Martinsson. Båda har tidigare jobbat som elektriker men satt sig i skolbänken och tagit en tvåårig högskoleexamen i Ljusdesign här vid Jönköping University. De läser nu på ett tredje år för en kandidatexamen benämnd Produktutveckling med inriktning ljusdesign.
– Det handlar mycket om att göra realiserbara projekt och då underlättar det att veta hur… tja, exempelvis ett bjälklag ser ut, säger Samuel med tanke på sin praktiska bakgrund.

Han har arbetat 12 år som elektriker bland annat på Ringhals, i Norge och de sista sju åren på Göteborgsfirman Elinvästs servicesida.
– Att sätta armaturer och belysa har jag alltid tyckt varit roligast. Och tanken på att gå vidare på något sätt inom området har funnits där länge.
När han hittade utbildningen nappade han direkt och för Samuels del löste det sig bra när han presenterade sina studieplaner för dåvarande chefen.
– Vi vill gärna att du kommer tillbaka hit igen sedan sa han, och där är jag nu.

LÄS ÄVEN:Dagsljus med ett knapptryck

Parallellt med studierna startar han nu upp en avdelning inom företaget som erbjuder ljusdesignade och nyckelfärdiga projekt där företaget både ritar och installerar.
– Jag är fortfarande i uppstartsfas, men det har börjat hända en del nu. Kämpigt men kul, säger Samuel.
För Viktor Martinsson blev det klart tidigt att han ville vidare inom just belysningsbiten. Han jobbade ett lärlingsår på elfirma, men arbetsbrist gjorde att han fick söka sig vidare. Det blev tre år som teknisk säljare och belysningsplanerare hos en armaturtillverkare.
– Märkte att jag blev passionerat intresserad av det här och läste mycket själv. Men när jag inte kom längre så behövde jag en utbildning, ett universitet för att gå vidare och det här var perfekt för mig, säger han.

– Jag blev elektriker för att gillade blandningen av praktiskt arbete och teori och jag har hittat en liknande variation som ljusdesigner mellan arkitekter och ingenjörer.
Utbildningen är bred och ljusdesigners finns i många olika verksamheter, ofta på konsultbasis; Kommun och Landsting, bilindustrin, arkitektfirmor såväl som renodlade ljusdesignföretag.
– Både grossist- och tillverkarsidan sväljer också mycket folk. Branschen växer och förutsättningarna att få jobb är goda, säger Viktor som har fått del erbjudanden redan.
För Samuel Bladh är arbetet alltså redan i gång där han är arkitektonisk ljusdesigner för inom-och utomhusmiljö och ingår i elfirmans nischade spetskompetens.

Att ha en elbakgrund är ett plus i många jobbsammanhang för de som av olika anledningar behöver söka sig vidare. Ljusdesign är en smal väg då Jönköpings program är den enda heltäckande utbildningen i Sverige. Men både Samuel och Viktor är nöjda med vad de fått med sig.
– Jag som är tio år äldre än de andra kände att jag investerar ju min tid här och nu får det inte vara för slappt. Det var det inte alls utan för mig är det här väl investerad tid, säger Samuel Bladh.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fakta: Ljusdesignutbildning

Belysningslära och armaturkunskap är huvudämnen i grundutbildningen. Därtill läses kurser kring ljusdesign i olika miljöer, krav, standarder, projektledning, ledarskap med mera.
Praktiska projekt och uppsatser avslutar kurspaketen och i utbildningen ingår sex veckors praktik.
Den som läser ett tredje år tar en kandidatexamen i Produktutveckling med inriktning ljusdesign. Här ingår belysningsvetenskap, flera fördjupningsämnen samt kurser i ekonomi och marknadsföring.
För att söka till utbildningen krävs Grundläggande behörighet samt Ma 2a eller 2b eller 2c. Alternativt: Ma B och Eng A. 35 procent av platserna avsätts till högskoleprovsgruppen där det krävs minst 0,8 poäng.
Det finns en fler vidareutbildningar inom ljus på olika nivåer.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn. LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

Stand Down: Då stannar arbetet upp i säkerhetens namn

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser. För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”.

Elpriserna kan öka mer – efter förvaltningsrättens dom

Elpriserna kan komma att bli mycket dyrare även efter 2020 trots regeringens löfte. Detta på grund av en omdiskuterad dom som nyligen förkunnades i förvaltningsrätten, skriver SvD Näringsliv. Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste åren på runt tio år har de höjts med mer än 60 procent, enligt SvD:s uppgifter.

Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetet har stoppats på ännu en arbetsplats i anknytning till bygget av Förbifart Stockholm denna gång tunnlarna Johannelund och Lunda, skriver Byggnadsarbetaren. Bygget av Förbifart Stockholm har kantats av problem med säkerheten.

Enorm rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio. Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Ny lag ger migrantarbetare rörelsefrihet

Qatar De styrande i Qatar har antagit en ny lag som innebär att migrantarbetare inte längre behöver tillstånd från sin arbetsgivare för att resa ur landet. Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, välkomnade antagandet av den nya lagen.

Olycka med kapsåg – praktikantens fingrar sågades av

Praktikanten arbetade med en kapsåg när något gick fel och hen fick flera fingrar avkapade, skriver TTELA. En gymnasieelev i Trollhättan drabbades under sin praktik av en allvarlig arbetsplatsolycka. Eleven befann sig på sin praktikplats och arbetade med en kapsåg när olyckan inträffade.
Foto: Tomas Nyberg

Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat. Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Saknade fallskydd – företag får böta 68 000 kronor

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet. När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

De senaste månaderna har Gotland drabbats av upprepade strömavbrott, vilket påverkat både företag och privatpersoner. Svensk Linjebesiktnings besiktningsman dömer ut stora delar av ledningsnätet, och Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av det gotländska elbolaget Geab.

Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

När Arbetslivsinstitutet lades ned 2007 flyttade en stor grupp av forskarna till Högskolan i Gävle. Där inlemmades de så småningom i Akademin för hälsa och arbetsliv. Akademins chef hette Nader Ahmadi, numer nytillträdd generaldirektör för Sveriges allra yngsta myndighet: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Norsk miljardär bankrutt – Vattenfall kan tvingas betala

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp däribland svenska Vattenfall, skriver GP. Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan.

Tidningen Elektrikern går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO. Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.

”Det här är vårt statement – det här är bara början”

En musikfestival för endast kvinnor och transpersoner både vad gäller publik och artister. Detta är beskrivningen på Statement Festival som nyligen arrangerades i Göteborg. Elektrikerförbundet sponsrade med 100 000 kronor och ELQvinnorna var på plats för att locka fler tjejer och transpersoner till elektrikeryrket.