• Samuel Bladh och Viktor Martinsson ser framtiden an i en ny yrkesroll inom elsidan som ljusdesigners. Elkunskaperna från tidigare yrkesår som elektriker har varit en fördel under studierna, menar de.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • Viktor Martinsson har jobbat i datorns fotoprogram för förslaget om kvällsbelysning i parken. Genom att belysa den färgglada skateboardrampen skapas ett riktmärke som fångar blicken och kan få fotgängaren att hitta in i parkområdets aktivitetsområde. Foto: Viktor Martinsson.

    • Så ser det ut på natten. Foto: Viktor Martinsson.

  • En accentbelysning gör att just den här punkten i rummet får mer fokus. Foto: Samuel Bladh.

2016-11-09

För säkerhet eller för energieffektivitet, för hälsans skull eller bara för att det ska vara vackert. Ljus och ljusdesign har blivit en allt större och viktigare del i samhället. Numera ska det inte bara lysa.
– När jag studerat här har jag haft mycket stöd av min bakgrund som elektriker.

Det säger Samuel Bladh och får medhåll av Viktor Martinsson. Båda har tidigare jobbat som elektriker men satt sig i skolbänken och tagit en tvåårig högskoleexamen i Ljusdesign här vid Jönköping University. De läser nu på ett tredje år för en kandidatexamen benämnd Produktutveckling med inriktning ljusdesign.
– Det handlar mycket om att göra realiserbara projekt och då underlättar det att veta hur… tja, exempelvis ett bjälklag ser ut, säger Samuel med tanke på sin praktiska bakgrund.

Han har arbetat 12 år som elektriker bland annat på Ringhals, i Norge och de sista sju åren på Göteborgsfirman Elinvästs servicesida.
– Att sätta armaturer och belysa har jag alltid tyckt varit roligast. Och tanken på att gå vidare på något sätt inom området har funnits där länge.
När han hittade utbildningen nappade han direkt och för Samuels del löste det sig bra när han presenterade sina studieplaner för dåvarande chefen.
– Vi vill gärna att du kommer tillbaka hit igen sedan sa han, och där är jag nu.

LÄS ÄVEN:Dagsljus med ett knapptryck

Parallellt med studierna startar han nu upp en avdelning inom företaget som erbjuder ljusdesignade och nyckelfärdiga projekt där företaget både ritar och installerar.
– Jag är fortfarande i uppstartsfas, men det har börjat hända en del nu. Kämpigt men kul, säger Samuel.
För Viktor Martinsson blev det klart tidigt att han ville vidare inom just belysningsbiten. Han jobbade ett lärlingsår på elfirma, men arbetsbrist gjorde att han fick söka sig vidare. Det blev tre år som teknisk säljare och belysningsplanerare hos en armaturtillverkare.
– Märkte att jag blev passionerat intresserad av det här och läste mycket själv. Men när jag inte kom längre så behövde jag en utbildning, ett universitet för att gå vidare och det här var perfekt för mig, säger han.

– Jag blev elektriker för att gillade blandningen av praktiskt arbete och teori och jag har hittat en liknande variation som ljusdesigner mellan arkitekter och ingenjörer.
Utbildningen är bred och ljusdesigners finns i många olika verksamheter, ofta på konsultbasis; Kommun och Landsting, bilindustrin, arkitektfirmor såväl som renodlade ljusdesignföretag.
– Både grossist- och tillverkarsidan sväljer också mycket folk. Branschen växer och förutsättningarna att få jobb är goda, säger Viktor som har fått del erbjudanden redan.
För Samuel Bladh är arbetet alltså redan i gång där han är arkitektonisk ljusdesigner för inom-och utomhusmiljö och ingår i elfirmans nischade spetskompetens.

Att ha en elbakgrund är ett plus i många jobbsammanhang för de som av olika anledningar behöver söka sig vidare. Ljusdesign är en smal väg då Jönköpings program är den enda heltäckande utbildningen i Sverige. Men både Samuel och Viktor är nöjda med vad de fått med sig.
– Jag som är tio år äldre än de andra kände att jag investerar ju min tid här och nu får det inte vara för slappt. Det var det inte alls utan för mig är det här väl investerad tid, säger Samuel Bladh.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fakta: Ljusdesignutbildning

Belysningslära och armaturkunskap är huvudämnen i grundutbildningen. Därtill läses kurser kring ljusdesign i olika miljöer, krav, standarder, projektledning, ledarskap med mera.
Praktiska projekt och uppsatser avslutar kurspaketen och i utbildningen ingår sex veckors praktik.
Den som läser ett tredje år tar en kandidatexamen i Produktutveckling med inriktning ljusdesign. Här ingår belysningsvetenskap, flera fördjupningsämnen samt kurser i ekonomi och marknadsföring.
För att söka till utbildningen krävs Grundläggande behörighet samt Ma 2a eller 2b eller 2c. Alternativt: Ma B och Eng A. 35 procent av platserna avsätts till högskoleprovsgruppen där det krävs minst 0,8 poäng.
Det finns en fler vidareutbildningar inom ljus på olika nivåer.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren. Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året.

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.