• Samuel Bladh och Viktor Martinsson ser framtiden an i en ny yrkesroll inom elsidan som ljusdesigners. Elkunskaperna från tidigare yrkesår som elektriker har varit en fördel under studierna, menar de.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • Viktor Martinsson har jobbat i datorns fotoprogram för förslaget om kvällsbelysning i parken. Genom att belysa den färgglada skateboardrampen skapas ett riktmärke som fångar blicken och kan få fotgängaren att hitta in i parkområdets aktivitetsområde. Foto: Viktor Martinsson.

    • Så ser det ut på natten. Foto: Viktor Martinsson.

  • En accentbelysning gör att just den här punkten i rummet får mer fokus. Foto: Samuel Bladh.

2016-11-09

För säkerhet eller för energieffektivitet, för hälsans skull eller bara för att det ska vara vackert. Ljus och ljusdesign har blivit en allt större och viktigare del i samhället. Numera ska det inte bara lysa.
– När jag studerat här har jag haft mycket stöd av min bakgrund som elektriker.

Det säger Samuel Bladh och får medhåll av Viktor Martinsson. Båda har tidigare jobbat som elektriker men satt sig i skolbänken och tagit en tvåårig högskoleexamen i Ljusdesign här vid Jönköping University. De läser nu på ett tredje år för en kandidatexamen benämnd Produktutveckling med inriktning ljusdesign.
– Det handlar mycket om att göra realiserbara projekt och då underlättar det att veta hur… tja, exempelvis ett bjälklag ser ut, säger Samuel med tanke på sin praktiska bakgrund.

Han har arbetat 12 år som elektriker bland annat på Ringhals, i Norge och de sista sju åren på Göteborgsfirman Elinvästs servicesida.
– Att sätta armaturer och belysa har jag alltid tyckt varit roligast. Och tanken på att gå vidare på något sätt inom området har funnits där länge.
När han hittade utbildningen nappade han direkt och för Samuels del löste det sig bra när han presenterade sina studieplaner för dåvarande chefen.
– Vi vill gärna att du kommer tillbaka hit igen sedan sa han, och där är jag nu.

LÄS ÄVEN:Dagsljus med ett knapptryck

Parallellt med studierna startar han nu upp en avdelning inom företaget som erbjuder ljusdesignade och nyckelfärdiga projekt där företaget både ritar och installerar.
– Jag är fortfarande i uppstartsfas, men det har börjat hända en del nu. Kämpigt men kul, säger Samuel.
För Viktor Martinsson blev det klart tidigt att han ville vidare inom just belysningsbiten. Han jobbade ett lärlingsår på elfirma, men arbetsbrist gjorde att han fick söka sig vidare. Det blev tre år som teknisk säljare och belysningsplanerare hos en armaturtillverkare.
– Märkte att jag blev passionerat intresserad av det här och läste mycket själv. Men när jag inte kom längre så behövde jag en utbildning, ett universitet för att gå vidare och det här var perfekt för mig, säger han.

– Jag blev elektriker för att gillade blandningen av praktiskt arbete och teori och jag har hittat en liknande variation som ljusdesigner mellan arkitekter och ingenjörer.
Utbildningen är bred och ljusdesigners finns i många olika verksamheter, ofta på konsultbasis; Kommun och Landsting, bilindustrin, arkitektfirmor såväl som renodlade ljusdesignföretag.
– Både grossist- och tillverkarsidan sväljer också mycket folk. Branschen växer och förutsättningarna att få jobb är goda, säger Viktor som har fått del erbjudanden redan.
För Samuel Bladh är arbetet alltså redan i gång där han är arkitektonisk ljusdesigner för inom-och utomhusmiljö och ingår i elfirmans nischade spetskompetens.

Att ha en elbakgrund är ett plus i många jobbsammanhang för de som av olika anledningar behöver söka sig vidare. Ljusdesign är en smal väg då Jönköpings program är den enda heltäckande utbildningen i Sverige. Men både Samuel och Viktor är nöjda med vad de fått med sig.
– Jag som är tio år äldre än de andra kände att jag investerar ju min tid här och nu får det inte vara för slappt. Det var det inte alls utan för mig är det här väl investerad tid, säger Samuel Bladh.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fakta: Ljusdesignutbildning

Belysningslära och armaturkunskap är huvudämnen i grundutbildningen. Därtill läses kurser kring ljusdesign i olika miljöer, krav, standarder, projektledning, ledarskap med mera.
Praktiska projekt och uppsatser avslutar kurspaketen och i utbildningen ingår sex veckors praktik.
Den som läser ett tredje år tar en kandidatexamen i Produktutveckling med inriktning ljusdesign. Här ingår belysningsvetenskap, flera fördjupningsämnen samt kurser i ekonomi och marknadsföring.
För att söka till utbildningen krävs Grundläggande behörighet samt Ma 2a eller 2b eller 2c. Alternativt: Ma B och Eng A. 35 procent av platserna avsätts till högskoleprovsgruppen där det krävs minst 0,8 poäng.
Det finns en fler vidareutbildningar inom ljus på olika nivåer.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.

Nu försvinner avdragsrätten på fackavgiften – igen

Sedan den 1 juli 2018 får alla medlemmar i ett fackförbund en skattereduktion på 25 procent på sin medlemsavgift. Men från och med 1 april i år väntas avdragsrätten tas bort igen. Förslaget drevs igenom av M och KD i deras gemensamma budgetreservation som röstades igenom i riksdagen innan jul. Det är den andra gången som avdragsrätten för medlemsavgiften till facket försvinner.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.