• En ny växelriktare med rejält batteripaket som lagrar solenergin på ditt villatak. Därtill en lika ny billaddare kallad AC Wallbox EVLunic. Båda är självklara i framtidens smarta hem, menar ABB som infogat dem i sitt system free@home, berättar Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Röststyrning kommer stort som ett sätt att göra tekniken smidigare att manövrera och sköta. Amazon Alexa är nu kompatibelt med ABBs home-serie. Klarar 99 röstkommanden och har en föräldraspärr som kan förhindra att exempelvis barn beställer hem saker på nätet. Foto: Jan-Erik Johansson

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop.
– Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige.

ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt. Genomgående tanke är att olika system arbetar ihop och kan nås överallt via molntjänster, allt för en smartare, säkrare och bekvämare vardag.

LÄS ÄVEN: Elmässan: I Frankfurt är framtiden redan här

Inte minst bilen blir viktig i framtiden menar ABB som inbegriper laddning såväl som egen elproduktion och styrning av denna som en självklar del av framtidens hem. Några exempel:

Fler kommer att skapa solel själva, menar ABB. El som behöver fördelas över dygnet eller efter behov. Därför lanserar de nu en växelriktare, React 2 med batteripaket lagom för villan. Ett färdigt kit för prosumenter (producerar det du konsumerar) med en batterikapacitet på 12 kWh som lagrar och fördelar överskottet, jämnar ut toppar och hjälper dig med billaddningen. Kommunicerar med free@home, ABB:s smarta hem-system, och du får en överblick och kan styra både konsumtion och produktion var du än befinner dig.

Helt nytt är ABB Secure@home som visades upp på mässan för första gången. Ett trådlöst säkerhetssystem för både in- och utsidan av huset med alla tänkbara säkerhetsfunktioner som brandlarm, översvämning, inbrott och glaskross. Även här alltså kompatibelt med free@home och via molnet kommer du åt systemet. Det ska tilläggas att secure@home inte lanseras i Sverige som första land, oklart när det kommer hit.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

ABB har skapat samarbete med flera 3:e partsleverantörer vilket innebär att exempelvis lampserien Philips HUE och röststyrning via Amazon nu är kompatibelt och kan användas ihop med free@home.

Geofencing är en annan ny funktion i free@home. En app i telefonen talar om för systemet var du är och sköter själv programmerade funktioner i huset; Exempelvis gå ned i sparläge (gåbortknapp) när sista personen gått ut eller kanske starta bastun när du är på väg hem. Fördel om samtliga i familjen har appen förstås…