• Bild: Pixabay/Pressbild/Montage

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade.

– Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder.

Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric. Schneider har låtit intervjua 125 chefer och ansvariga på svenska fastighetsbolag om deras inställning till digitalisering av fastigheter. Resultatet visas nu i en rapport, Schneider Electrics IoT-rapport.

LÄS ÄVEN: Intelligenta AI-armaturer på frammarsch

Undersökningen visar att det främst är av ekonomiska skäl som bolagen väljer att investera i uppkopplade lösningar för drift av fastigheter, det svarar hela 95 procent. Andra vanliga anledningar är miljö- hållbarhetsskäl, arbetsmiljöskäl och säkerhetsskäl.

Cirka hälften av bolagen tror att den största besparingen finns inom energiförbrukningen, men det är inte helt sant, menar Christer Sjöström.

– Många missar att underhållskostnaderna utgör en nästan lika stor del av driftsbudgeten som energikostnaderna.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Men trots att uppkopplade fastigheter i regel innebär ekonomiska besparingar på både drift- och energiförbrukningssidan så är tröskeln stor för att investera i uppkopplade lösningar. För stor, menar 66 procent, som uppger bristande resurser som skäl till att ingen uppkoppling görs.

Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric. Foto: Pressbild

– För många bolag är en satsning på smarta och uppkopplade lösningar en stor investering men det behöver inte alltid vara så. Faktum är att våra byggnader redan i dag sitter på mycket information som är outnyttjad. Det handlar inte alltid om att göra en stor investering utan att för en mindre peng få hjälp att dra nytta av sina redan uppkopplade produkter för att nå maximal effektiviseringspotential, säger Christer Sjöström.

Hela rapporten går att hitta på Schneiders hemsida.

Jan-Erik Johansson


Varför IoT-lösningar i fastigheter?

– Med fastighetsautomation kan man sänka energiförbrukningen och kostnaderna med upp till 30 procent.

– Hela 40 procent av världens energi används i byggnader, en siffra som stiger, enligt Internationella Energimyndigheten.

– 82 procent av energieffektiviseringspotentialen i svenska byggnader är outnyttjad i dag.

– En byggnads totala livstidskostnad utgörs till 75 procent av drift och underhåll.

Källa: Schneider Electric