För en tid sedan delade han med sig av ett mindre service-jobb i Facebook-gruppen Sef ackord.

Det var ett förråd som gjordes om till en mindre frisersalong. Sedeln var på åtta timmar, med ett ackord på 313 kronor i timmen.

Berätta hur du planerade?
– Först hade jag pratat med kunden i telefon, och fått veta vad han ville ha gjort och vilken dag det passade att jag gjorde jobbet. Jag hade även kikat förbi en kortis och kollat utrymmet innan, när jag hade ett annat jobb på gatan mitt emot.

– Han skulle ha uttag för kaffemaskin, mikro, trinett-kök och ny belysning.

”Skrev ned allt jag behövde handla”

Jobbet gjorde du under åtta timmar, på en arbetsdag. Hur gick det till?
– Jag åkte dit på morgonen och skrev ned allt material jag såg jag behövde handla in. Det fanns bara en matning in till lokalen, en 10-amperesäkring, och det räckte ju inte, så jag behövde dra en ny matning från fastighetscentralen och sätta upp en ny central i lokalen.

– Så for jag och handlade. Sedan åkte jag tillbaka och satte upp centralen, monterade uttagen, kopplade ihop allt, avprovade och plockade ihop. Sen for jag iväg till firman och skrev sedeln.

Sedeln som Jonas Strand lämnade in efter sitt åtta-timmarsjobb.

Vad sa chefen?
– Jag sa innan att jag kommer att mäta det här. Han sa ”ok vi tittar på sedeln sedan om det är några konstigheter”. När jag lämnade in sedeln så hade han lite frågor som vi gick igenom. Men det var inga problem.

På sedeln finns en rad som heter ”företagets andel”, vad betyder den?
– När man mäter så får företaget tillbaka 25 procent av arbetskostnaden över brytpunkten (för tillfället 224 kr timmen i Piteå, reds anm). Det är en av deras vinster med att vi jobbar på ackord.

”Det mesta handlar om planering”

Vad ska den som vill börja mäta tänka på?
– Det mesta handlar om planering. Jag planerade det här jobbet så jag kunde göra det så effektivt och produktivt som möjligt. Jag behövde bara åka till grossisten en gång, och fick då med mig allt material. Jag tänker till innan, och målar upp hela jobbet framför mig i huvudet.

Var det verkligen värt att mäta det här lilla jobbet?
– Ja, det tycker jag, det blev ju ändå 500 kronor extra för den dagen utöver min månadslön på 40 000. Skulle jag ligga på samma nivå varje dag skulle det bli det 2 500 kronor extra i veckan, 10 000 på en månad och 120 000 på ett år. Plus att det ger extra semesterersättning och tjänstepension.

Jonas Strand

Bor: Piteå

Ålder: 30

Jobbar: Bravida Piteå

Mätte första jobbet: Omkring 2019, jag hade jobbat några år innan. Det var installation av ett 30-tal motorvärmare. Vi hade haft en ombudsman på besök som pratade om ackordet, sedan gick jag en ackordskurs på kvällstid där vi gick igenom hur man gör en sedel och hur systemet fungerar.

Jonas tips till den som vill börja mäta:

– Gå en ackordskurs. Börja sedan försöka mäta, ta hjälp från avdelning och ombudsmän. Det ingår i medlemsavgiften

– Du måste börja jobba i systemet, det är precis som allt annat här i livet, du blir inte bra på det förrän du börjar träna på det.